• istanbul'da bizans'dan kalma bir su kemeri.sehzadebası-zeyrek civarında. hangi tarihte yapildigi tam bilinmiyor
  • valens kemeri diye de bilinir
  • unkapanından aksaray yönüne giden trafiğin altından geçtiği, ki dünyada az bulunan bir özelliktir, beyazıt'ta iü'ün yakınındaki kafeler bölgesinde devamı sayılabilecek kemerlerin hala ayakta olduğu, milion taşının bulunduğu mevkiye kadar aynı kotta gelip yerebatana bağlanan su yolunun unkapanı vadisini geçmesi için yapılan su kemeri (bkz: aquaduct).

    ancak egzost gaslarından çıkan karbondioksidin suyla tepkimeye girip karbonik asit haline gelmesiyle yapıtaşları üzerinde ciddi hasar vermesi endişe edilesi bir durumdur, ayrıca kemerlerin içinin kararması da hoş olmayan bir olaydır.
  • belgrad ormani ve civarindaki su kaynaklarindan istanbul icine suyun getirilmesi icin yapilan su kanallarinin bir bolumu.fatih'ten unkapani'na (veya tersi istikamette) giderken altindan gecilen kemerdir. m.s.378 yilinda yapılmıştır. cumhuriyetin ilk yillarina kadar kullanilmistir. daha sonra dahiyane bir fikirle kullanilmamaya baslanmis ve kanallari ot kaplamis ve esecikler, danalar otlamaya baslamistir uzerinde. 1950 li yillarda bir gun bu danalardan birisi otlarken ayagi kaymis ve altta bulunan bir evin salonuna kadar dusmustur (kaynak: jak deleon).

    düzeltme için thessaly'e teşekkürler.
  • (bkz: öys 1995)
  • 20 metre yüksekliğinde ve yakla$ık 1 kilometre uzunluğundadır..

    http://img401.imageshack.us/…407/bozdogankemeri.jpg
  • yıllar önce bir gece vakti fotoğraf çekmek için telörgüleri aşıp üstüne çıkmışlığım vardır. oldukça tehlikeli bir macera olsa da süleymaniye camii'ne yukarıdan bakmak muhtşemdi.

    kemerin yapımına 368 yılında valens döneminde başlanmıştır. çeşitli kaynaklar 366'daki prokopios isyanının ardından kadıköy surlarındaki kesme taşların kemerin yapımında kullanıldığını söylemektedir. istanbul'un üçüncü ve dördüncü tepeleri arasındaki vadiden geçen kemer, kaba kesme taşlardan ve harçla örme tekniğiyle inşa edilmiştir.

    istanbul'un fethinden sonra eski saray ve topkapı sarayı'na su taşımak için kullanılan kemer, 1509 depreminde büyük zarar görmüş, saraçhane tarafındaki kısmın sadece üst bölümü, sonraki kısmının ise tamamı yıkılmıştır. dönemin haritalarında kemere "bozulgan kemer" denmesi de büyük ihtimalle bu hasardan ileri geliyor. daha sonra bu isim bozdoğan haline gelmiş.

    (bkz: istanbul un tarihsel topografyasi)
    (bkz: bir kent istanbul 101 yapı)
  • istanbul saraçhane'dedir. yapımına i. constantinus döneminde (306-337) başlanmış, 378'de imparator valens tarafından tamamlanmıştır. alibeyköy'den gelen içme suyunu kente taşıyordu.iki sıra kemerden oluşmaktadır.yapıldığında bir kilometre uzunlukta iken bugün 800 metrelik bir bölümü ayakta kalmıştır.
  • akdoğan özkan'ın "istanbul'da ölmeden önce yapmanız gereken 101 şey" adlı kitabında üzerinden yürüyerek geçilmesi tavsiye edilen kemer. bunun nasıl birşeye benzediğini merak edip deneyenler, bunu da kameraya alıp paylaşanlar da olabiliyor: http://vimeo.com/11037015

    demek ki neymiş; kitap yazarken dikkatli olmak lazımmış... ciddiye alınabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap