• ismi sonradan midilliye çevrildi yanılmıyorsam
  • almanca leh sehri wroclaw'in adlandirilisi.
  • magdeburg sınıfından bir hafif kruvazördür. 1912 yılında sms breslau adıyla alman imparatorluk donanmasına katılmıştır. göben savaş kruvazörü ile beraber alman akdeniz tümenini oluşturmuştur (bkz: deutsche mittelmeer division). savaşın başlamasını takip eden günlerde akdeniz tümeninin harekatında yer almış ve büyük ortağıyla beraber istanbula gelmiştir. akabinde iki geminin osmanlı devletine "satılması" üzerine ismi midilli olarak değiştirilmiştir. omanlıyı savaşa sokan karadeniz baskınında yer almış, odessa'yı bombalamıştır. savaşın geri kalanını karadenizde rus muhrip ve kruvazör akınlarına karşı harekatlar ve konvoy görevleri ile geçirmiştir. 20 ocak 1918 günü, yavuz ile beraber gökçeada'daki ingiliz filosuna yaptıkları baskından dönerken mayın tarlasına düşmüş ve üç mayın isabeti ile batmıştır.

    teknik özellikler:

    - ağırlık : 4550 ton

    - öçüler: 136 m boy, 13.3 m en, 5.1 m karina

    - hız: azami 27.6 deniz mili

    - silahlar: 12 adet hızlı ateşli 105 mm top, 2 adet 500 mm'lik su altı torpil kovanı. 1917 yılında baş ve kıçtaki 2 adet 105'lik, 150'lik daha büyük toplar ile değiştirilmiştir.
  • ikinci dünya savaşı öncesine kadar nüfusunun neredeyse tamamının alman olduğu, fakat savaş kaybedilince almanlar'ın sınır dışı edilip yerlerine polonyalılar'ın yerleştirildiği şehir.
hesabın var mı? giriş yap