• dünyanın en büyük 4. zeytin üreticisi olmamıza ve üretimin her geçen yıl artmasına rağmen geçen senelerde de olduğu gibi bu sene de fırsatçıların uydurduğu yalan. neymiş efendim bu yıl zeytin azmış da o yüzden fiyatı yüksekmiş. stokçular ellerindeki malları piyasaya sürse zeytini de yağını da eminim yarı fiyatına alırız. litresi 200-250 liraya yağ mı olur mk. yağ lan. yağ bu yani. aynı şeyi fındık ve fıstık için de uyduruyorlar. bu sene fındık az, bu sene fıstık az... bitmez.
  • bir zeytin yetiştiricisi olarak diyorum ki "bu sene zeytin yok"
  • yalan değildir, geçen seneki rekor üretimden sonra bu sene düşüş olması zaten sürpriz olmadı
  • babamla daha bugün konuştum, 45 50 gün hasat yapan adam bu sene 3 saat zeytin toplamış dönmüş. babama bu zeka ishali arkadaşın söylediklerini ileteceğim. belki sorun babamdadır, kendisi göremiyordur bu zeytinleri. "yalan mı söylüyorsunuz koca koca adamlarsınız? kaç km2 zeytinlik var koca kasabada toplayacağıniza hepiniz kahvede oturuyorsunuz diyeceğim."

    ayrıca zeytinyağın doğru saklama koşullarında en fazla ömrü 2 yıldır. o bile kötü. dolar değil yani bu, piyasaya saçınca fiyatı düşsün.
    bi sikimi de az biliverin.

    edit: bazı zeytinle haşır neşir arkadaşlar yok senesi olduğunu belirtmişler. ancak şunu söylemekte fayda var. arkadaşlar yok senesi deyip geçecek bir durum değil bu. yok senesi dediğinde de verim alınır. bakımına göre minimum %25 verim yine alırsın. bu sene o da yok. kuraklık ve saçma sapan zamanlarda yağan şiddetli yağış ağaçta çiçek bırakmamıştı zaten. çanakkale'nin güneyinden edremit körfezi'ne doğru gidin. yok senesi olan herkes aç. kendine bile yok. alarm verilip kısa, orta ve uzun vadede planlar yapılması lazım. yoksa bundan sonra şili'den ya da amerika'dan ithal yağ yeriz. akdeniz havzası anca iklim değişikliğinin yarağını yer. yeni kıta bunu avantaja çevirmeye başladı bile.
  • zeytin için gerekenler 1-zeytin ağacı.
    zeytin ağacı için gerekenler 1-ülkesini dolayısıyla doğasını katletmeyen, katletmeyi aklından bile geçirmeyen, mevcut değerlerini koruduğu gibi yenilerini ekleyen bir meclis.

    (bkz: zeytinliklerin madenciliğe açılması)

    2016 yılına kadar zeytin ağacı kesmek para ve hapis ile cezalandırılıyordu. ayrıca zeytinlikler içine ve 3 km yakınına zeytinyağı fabrikası dışında tesis, fabrika kurmak yasaktı.

    kanunda yapılan değişiklikle,
    -ağaç kesmedeki hapis cezası kaldırıldı.
    -para cezası, kesilen ağaçların iki katının başka yere dikilmesi, dikilmezse ağaç başı 200-tl para cezası olarak değiştirildi. (my zeytinlik rezidans ya da maden işletmeleri için ağaç başı 200-tl nedir ki? zeytin ağacının para karşılığı bana göre yok da 200-tl nedir?)
    -3 km zorunluluğu kaldırılırdı.
    -dekar içinde 15'ten az ağaç var ise zeytinlik olma vasfı kaldırıldı.
    -bakanlıklarca "kamu yararı" kararı alınması durumunda zeytinliklerde tesis, fabrika, maden işletilebileceği, kimyevi atık, toz, duman çıkaran tesislerin yapılabileceği kararları alındı. yani nereye isteniyorsa oraya.

    ezcümle, bu sene zeytin yok ama olan kadarını da seneye bulamayacağız, sonraki sene daha az, ondan sonraki daha da az.
  • sahada gözlemlenebilir bence. bu sene zeytin yok. zeytin bir sene verir bir sene vermez derler. bunu pek gözlemleyemediğim için bir şey diyemiyorum ama bizim bahçedeki ağacın zeytin miktarını geçen senekiyle kıyasladığımda az olduğunu bariz görebiliyorum.

    baharda, hangi ay olduğunu hatırlamadığım bir zamanda, şiddetli bir dolu yağdı. dolunun insanların bahçelerini, mahsullerini etkilediği duyumunu aldım köylüden. biz de şehirli ve hevesli yeni köylüler olarak bahçe yapmıştık, bizim bahçemizdeki mahsuller, domatesler hariç, etkilenmedi doludan. domateslerin de tam olarak neden etkilendiğini anlamış değilim gerçi. dolu veya asit yağmuru diyorlar... yalnız ceviz ağaçları ve incir ağacı da geçen seneye kıyasla az meyve verdiler. cevizlerin yarısı çürük zaten. geçen sene hiç böyle değildi. bunları güney egeden bildirdim. ben görmedim ama annemin memleketi karadenizin incisi cide'de de bu sene fındık yokmuş. ziyarete gittiğimizde bol fındıkla dönerdik, bu sene annemler çok az fındık ile geldiler. ağaçları da küstürdük işte. o yüzden bu sene zeytin meytin yok.
  • kendi çapında zeytin üreticisi olarak söyleyebilirim ki geçen seneye göre yarı yarıya daha az
  • ege bölgesinde işim gereği tüm bölgenin tarımsal durumuna hakimim bunun yanısıra ailem zeytin yetiştiriciliği yapan bir aile tarımın toprağın içinde varoldum.. demem o ki bu yıl zeytin yok stokta da yok .. zira zeytin zannedildiği gibi yıllarca saklanacak bir ürün değildir yağ depolanabilir fakat azıcık yağdan anlıyorsan onu da teşhis etmen iş değildir ki bunu yapmak için de bazı stratejiler geliştirmiş olmaları gerekir ki mesele bu değil..
    ve açıklıyorum ..
    bu yıl zeytin olmama sebebi iklimseldir .. bilen bilir zeytin her yıl aynı rekoltede olmaz bu yıl zeytinin düşük rekolteli dönemiydi .. üstüne bir de bazı bölgelerde ciddi dolu olayları olunca rekolte ciddi oranda düştü ..
    kaldı ki bu olay sadece ülkemizde böyle değildir ..
    30 ağustosta zeytin ve zeytinyağ üretimiyle bilinen ispanya ve italya da zeytinyağ fiyatlarında ciddi bir artış görüldü ..
    her olayın altında bi bokluk aramayın bi sorun soruşturun araştırın gidin bakın .. üç kişiye sorup 85 milyonluk açıklama yapmayın ..
    bu halkın cahilliği beni yıldırdı ..
  • 4 kuşak ailesi zeytinle uğraşan birisi olarak diyorum ki bu sene zeytin yok.

    bursa bölgesinde ağaçlar sıcaktan verimsiz kalmış hatay a gelmişler. hatay'da da çoğu bahçede zeytin yok. tutan güzel tutmuş, tutmayan bahçede hiç zeytin yok.

    şu an piyasada yeşil zeytin alım satım fiyatına bakarsak geçen sene 80 tl civarında perakende giden yeşil zeytin bu sene 200 tl civarında gider.
  • bu sene zeytin üreticisi olmayarak ama fındık üreticisi olarak diyebilirim ki bu sene fındık da yok.
hesabın var mı? giriş yap