• dreyfus olayına benzemektedir. fakat sonuçları onun kadar mutluluk verici olmamıştır. 18. yüzyılda jean calas'ın oğlu bahçede asılı bulunmuştur. calas protestandır, polis calas'ı oğlunu katolik olmak istediği için öldürmekle suçlamıştır. calas'a işkence edilmiştir ve sonunda öldürülmüştür. voltaire bu olayın üzerine gitmiş, araştırmıştır. sonuçta oğlunun intihar ettiği ortaya çıkmıştır, dolayısıyla calas bundan sorumlu değildir. calas öldürüldüktan sonra yeniden yargılanır ve suçsuz olduğu ortaya çıkar, artık çok geçtir tabi..
  • toulouse'lu protestan bir tüccar olan jean calas önyargılı bir mahkemenin kurbanı olmakla ünlüdür. 9 mart 1762'de katolik mahkeme tarafından protestan olduğu için ölüme mahkum edilmiştir.

    18. yüzyılda resmi dini katoliklik olan fransa'da bu protestan ailenin oğullarından biri katolikliği seçer. bundan birkaç yıl sonra diğer bir oğul marc-antoine evde ölü bulunur. söylentiler, baba jean calas'ın bu oğlunun da katolikliğe geçme niyeti yüzünden onu öldürdüğü yönündedir. sorgulanan aile marc-antoine'ın bir katil tarafından öldürüldüğünü iddia eder. daha sonra ise onu kendini asmış olarak bulduklarını söylerler. o zamanlarda intihar bir suç sayıldığı ve intihar edenlerin cesetleri kirletildiği için aile, oğullarının intiharını bir cinayetmiş gibi görünecek şekilde ayarlamıştır.

    bütün kanıtlar marc-antoine'ın intihar ettiği yönünde olmasına rağmen toulouse mahkemesi jean calas'ı oğlunu öldürmekten suçlu bulur. itiraf etmesi için kendisine işkence yapılır. kol ve bacakları ekleminden çıkana kadar gerdirilir. 17 litreden fazla su boğazından aşağı dökülür. katedral meydanında bir haça bağlanarak bütün kaburgaları ikişer defa kırılır. bütün bu işkencelere rağmen jean calas suçsuzluğunda ısrar eder.

    9 mart 1762'de toulouse parlamentosu jean calas'ı tekerlekle ezilerek ölüme mahkum eder. 10 mart 1762'de jean calas 64 yaşında tekerleğin üzerinde suçsuz olduğunu tekrarlayarak ölür.

    1764'de voltaire, calas'ın oğlunun kumar borçları ve üniversite eğitimini tamamlayamaycak olması sebebiyle intihar ettiği iddiasında bulunur. voltaire'in çabaları sonucu sonunda kral 15. louis aileyi huzuruna kabul eder ve jean calas'ın mahkumiyetini fesheder. toulouse baş yargıcını görevinden alır ve jean calas'ı temize çıkarır. aileye 36000 frank tazminat ödenir.

    jean calas fransa'da jean-françois de la barre ve pierre-paul sirven'le birlikte dini tahammülsüzlüğün sembolü olmuştur.

    http://sokaktayim.blogspot.com.tr/…nenen-onuru.html
hesabın var mı? giriş yap