• iki ayri ulkenin vatandasi olma durumu, ve hatta dolayisiyla cifte pasaport sahibi olma hali. bir baska benzeri icin (bkz: uc ulke vatandasi olmak)
  • halk arasında çifte vatandaşlık olarak da adlandırılan hadise.
  • ülkemiz ile özellikle abd, fransa, almanya, isveç, danimarka ve hollanda arasında türkiye vatandaşları için geçerli olabilen durum.
  • abartili bir durumunu, suudi arabistan, kanada, fransa ve suriye pasaportlari tasiyan, 15 aylik bir cocukta gordum (anne suudi-fransiz, baba suriyeli-kanadali).

    gozler alman hakemde'nin yorumu: "dünya kupası c grubu"
  • her ulke izin vermez, turkiyede hukuken mumkundur yalniz devletten izin alinmasi gerekir yapilmadan once. tabi pratikte bunu yapmadan cift pasaport tasiyan binlerce insan mevcut.
    ornegin almanyada mumkun olmamakla birlikte, yeni gocmen yasasi cift vatandasliga sahip olanlarin alman vatandasligindan cikarilmasi yonundedir. bu durumu engellemek icin de turk vatandasligindan izinle ayrilma diye bir kavram ortaya cikmistir. (bkz: pembe kart)
  • dogustan kazanilmasi durumunda, soz konusu iki ulkenin gerek spor olsun gerek politik olsun herhangi bir alanda karsilasmasi halinde cifte vatandasi guc duygular icine sokan statu. resmi melez olan kisi her zaman bir ulkedeyken digerini savunmak zorunda kalir, ne bileyim yemek kulturu, bulasik yikama tarzi...vb gibi gundelik konular bile cifte vatandasi hep aciklama yapan insan haline sokar.
  • ebeveynlerin biri veya ikisinin de farklı bir (veya bir çok) vatandaşlığa sahip olması durumunda hiç bir yasal engeli bulunmayan (vatandaşlığa sonradan geçenler için 18 yaş ve üstü çocuklarına hak aktaramama gibi istisnalar haricinde) ve aslını söylemek gerekirse gayette keyifli varoluş biçimi...

    edit: fatihaltayli'nin uyarısı ile hak aktarımı konusunda düzeltme
  • sahipleri askerlik konusunda avantajlidirlar.

    mesela kisi turkiye ve x vatanadasidir.
    x ulkesinde askerlik varsa, ve turkiye bunu es deger goruyorsa, o zaman turkiyede askerlik yapmasina gerek yoktur.
    x ulkesinde askerlik yoksa, ama kisi yurt disinda ikamet ediyorsa, ve cift vatandaslik durumu dogustan ise (yani basvuru/evlilik vs gibi olay vesilesiyle sonradan alinmamis olmali) askerligini 38 yas sonuna kadar erteleyebililer.

    bu kisilere cift uyruklu da denir.
hesabın var mı? giriş yap