• geçen hafta odesa gezim esnasında türkçe konuşmayı öğrenmiş ve 3 ay kadar türkiye de tingildemiş, otostop çekmiş memleketimizde dolaşmış bir çinli çocuk ile tanıştım. yarım türkçesi ve ingilizcesi ile anlattığına göre adamlar bizim uygur türkleri için çok korkmaktaymışlar. yani şöyle ki ; bizim o insanlara erişmemizden çok korkuyorlarmış. tek kontrol edemedikleri etnik grup sanıyorum bu yaşayan türklermiş ve türkiyenin manevi hamiliği hep akıllarında kaygı olarak kalıyormus. ipek yolunu da kontrol etmeye çalışmalarının bir kaygısı da bu konu imiş. bizim onlara nazaran bu civara daha hakim olabileceğimizi düşünüyorlar. açıkçası dinleyince kendimiz ile ilgili böyle ürkeklikleri beni şaşırttı ve mutlu etti. biz kendimizi pek beğenmeyiz genel olarak, hep başkalarına ,yabacılara imreniriz. ama koca çinin hala bizden ödü kopuyor.keşke daha özgüvenli daha kudretli ve daha ekonomik açıdan yukarılarda olabilsek.
    tabi bu benim dinlediğim konu bir kişinin kendi düşüncesi, genel olarak çini temsil etmeyebilir. ama halkından dinlemek bir değişik geldi.
  • bir baskı ülkesi. yakında dünyanın en büyük ekonomisi olacak ama halkı en mutlu ülke olmayacak. belki de hiçbir zaman olamayacak.
  • cibuti'de yaklaşık bir yıl önce açılan ilk denizaşırı askeri üssün etkileri hakkında bir analiz; https://thediplomat.com/…ti-base-a-one-year-update/
  • dünyada önemli bir tehlike oluşturan ülkedir. dünyada en güçlü kabadayı devletini düşünün işte o devletten daha kabadayı bir ülkedir. insanın bol olduğu bir ülkede insancıl bir düzen beklemeyelim.
  • ülkelerinin nüfus sayısını 14 yüz milyon diye ifade eden devasa ülke. bu yüzden diğer ülkelerinin nüfus sayısını algılayamıyorlar. 80 milyonluk türkiye çinlilerin gözünde minimini bir ülkecik. danimarka gibi ülkeler ise şehirden hallice.

    tabii bu kalabalık nüfus sebebiyle devasa okullarda okuyorlar. benim okuduğum anadolu lisesinde 20 kişilik 16 sınıf varken kız arkadaşımın arkadaşının okuduğu lisede 60 kişinin bulunduğu 70 tane sınıf varmış. ve guinness rekorlar kitabına girebilmek için okulda yapılan dövüş sanatları gösterisinde 10.000 öğrenci görev almış(ama başaramamışlar :d). çindeki liselerde eğitimin sabah 7.30-gece 10.30 arasında yapıldığı düşünülürse toplama kampı benzetmesi yapılabilir.

    ancak ne yazıkki her çinli çocuk bu okullara gidemiyor. köylerdeki eğitim seviyesi inanılmaz derecede kötü. bunun sebeplerinden biri köylerdeki öğretmenlerin niteliksiz olması. bu sorunu aşabilmek için en iyi okullarda ders veren öğretmenlerin derslerini kunming'teki bazı köy okullarında canlı yayınlamaya başlamışlar. bu uygulama okulun ortalama başarısını %50 yükseltmiş. bu başarının ardından uygulamanın yapılmasının teklif edildiği bazı okullardaki öğretmenler kitaplarını parçalayarak protesto etmişler. teknoloji fakir öğrencilere daha iyi bir eğitim imkanı verirken yetersiz öğretmenlerin kariyerine son verecek gibi görünüyor.
  • bebeklerin doğduğunda 1 yaşında sayıldığı ülke.
    #tag
  • ejderhaların yaşadığı bir memlekettir
  • çoğu teknoloji ürünlerinin üretildiği ülkedir. en kalitesi ve en kalitesizi üretilmek üzere ikiye ayrılır. bize göre yemek kültürleri hayli tuhaftır. böcek , köpek , noodle....
  • christmas öncesinde kilise baskınları ve rahip tutuklamalarıyla eleştirilen devlet.

    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-46588650
hesabın var mı? giriş yap