• öncelikle doktor değilim ve elektronik mühendisliği lisans mezunuyum. yazdıklarımın bilimsel olduğuna yönelik bir iddiam yok, okuduklarımdan çıkardıklarımı yazıyorum.

    potansiyel aşılar arasında iki grup var. klasik aşılar ve modern aşılar. benim dikkatimi çeken ise (bkz: biontech) ve (bkz: moderna) aşıların araştırma yöntemleri ile ilgili. şöyle ki;

    - biontech ve moderna aşı araştırmalarında (bkz: observer blind) yani kör gözlemci metodunu uygulamış.

    - bu kör gözlemciler, gönüllülerden kimin plasebo kimin gerçek aşı vurulduğunu bilmiyorlar, gönüllüler de bunu bilmiyor. çünkü aşı deneyleri (bkz: double blind) yapılıyor.

    - her iki şirket de 3 tane gözlemci seçmiş. tek sayı olmasının nedeni karar vermeyle alakalı diye düşünüyorum. biontech araştırma grubunun gözlemcileri ilginç şekilde (bkz: pfizer) çalışanlarından seçilmiş. moderna ise farklı üniversitelerden 3 uzmanla çalışmayı seçmiş.

    - gözlemcilerinin görevi yaklaşık 2 yıllık araştırma boyunca deneklerin takibini yapmak. başı ağrıdı, öksürdü, osurdu, şu ilacı kullandı, ameliyat oldu vs vs.

    - biontech gözlemcilerine (bkz: fda) raporuna göre 2 aylık araştırma boyunca 3410 kişi başvurmuş, covid-19 oldukları şüphesiyle. covid-19 şüphelisi şu demek: semptom gösteriyor ancak (bkz: pcr) testi yapılmamış. 3410 kişinin 1594'ü aşı grubundan, 1816'sı ise plasebo grubundan.

    - biontech gözlemcileri bu başvuran 3410 kişiden 170 kişinin herhangi bir test yapmadan covid-19 hastası olduklarına karar vermişler. pcr testi yapılmadan buna karar verilmesinin nedeni ise kan hücrelerinde koruma sağlayan aşının burun ve ağızdan alınan örneklerle yapılan test ile karşılaştırılmasının yanlış olacağı düşüncesi. (bkz: asemptomatik pozitif)leri elemişler yani

    - sonrasında ise 3410 kişiden hasta oldukları düşündükleri 170 kişiye pcr testi uygulamışlar. (bkz: bu ne perhiz bu ne lahana turşusu) bu 170 pcr pozitif deneklerden 8'i aşı grubundan, 162'si plasebo grubundan.

    - yani aşının başarısı yüzde 95
    (162/170)×100=95,294

    - yaklaşık 2 yıl sonra bu 3410 kişinin kimler olduğunu, bunlara hangi testler yapıldığı, hangi ilaçları kullandıkları, bu kör gözlemcilerin neye göre bu 170 kişiyi seçtiklerini öğrenebileceğiz.

    sonuç olarak; herkesin takım veya parti veya din tutar gibi tuttuğu ve (bkz: alman malı) olmasıyla vatandaşımızın gözünde çok önde olan malum aşıyla ilgili böyle sorular var. aşı yarışı klinik araştırmacıların konusu olmaktan çoktan çıktı. artık sosyal bilim uzmanlarının konusu. onları takip etmek daha faydalı bakış açıları kazandıracak gibi.

    her ne kadar farklı soru işaretleri olsa da olabileceğim aşıyı vurulmayı düşünüyorum ben. çin aşısı coronavac da buna dahil.

    kaynak editi: link
  • kıyafetsiz bedenin, kifayetsiz kıyafetlilerce morğun soğuğuna teslim edilir bir gün.
    köşesine bi yerine bırakıldığın o soğuk oda, düşüncesinden sıcaktır artık.
  • ilk belirtisi yutkunurken boğazda acı hissetme şeklinde olan oldu mu merak ettiğim hastalık. şu an başka belirtim yok..
  • anlamsız bir virüstür.

    ekim ayında koronayı geçirdim sonrasında da hem antikor testim (korona geçirdiğime dair) hem de pcr’m negatif çıktı ama o zamandan bu zamana hala koku duyumu tam anlamı ile kazanamadım. şöyle ki; bende tek semptom koku duyumun tamamen gitmesiydi, korona sürecindeyken de 1 hafta koku gitti sonrasında da geri geldi ama o zamandan beri bazı kokuları eski halinde alamıyorum.

    örneğin kahve kokusu aşırı kötü geliyor, keza et ve kolonyanın da...

    acaba benim durumumda olan başkaları var mıdır merak içerisindeyim, bu durum normal mi yoksa kbb’ye gitmem gerekiyor mu?

    bilgisi olan benimle paylaşırsa çok sevinirim...

    edit: birçok arkadaş böyle bir şeyi yaşadığını söyledi. ben de internette şöyle bir şey buldum. ama durum çok hoş değil gibi.

    https://news.sky.com/…-burning-and-sulphur-12173389
  • covid-19 geciren bir kanser hastasinin hodgkin's lenfoma tutulumlarinin cogu yok olmus.

    viral yukle kanserin geriletilmesi, yuksek atese maruz birakilmak yontemiyle (immunoterapi 'de), calismalari zaten hep vardi bu da onlara yeni ek kanit olacak. bakteri ve viruslerle simbiyotik bir iliskimiz var; sitma bolgelerinde kanserin daha az gorulmesi tezi de vardi. virus ve bakteri meselesinin insan vucundaki zincir reaksiyonlarini henuz tam anlamiyla cozmus degiliz.

    https://onlinelibrary.wiley.com/…/10.1111/bjh.17116
  • iyice ıssızlaşan başlık.
    ya insanlar yazmaktan bıktı ve yoruldu ya da -olmaz ama- bir mucize oldu ve vaka/ölüm sayıları azaldı.
    bilemiyorum. hâlâ umudumun olması çok garip.
    (bkz: bir mucize olsun)
  • cuma günü buna karşı bağışıklık kazanmak için aşılanacağım bok.
  • bugün yine son derece enerjik bir şekilde uyanıp günüme devam ettim. evde ders çalışırken bir anda inanılmaz bir üşüme hissi ve yorgunluk çöktü. herhalde cam açık diye düşündüm o anda, camı kapadım. ama öyle böyle bir üşüme ve uyku hali değil. ayakta uyuyacağım neredeyse.ateşimi ölçtüm hemen, 37.1 çıktı. normal ateşim 36.8'dir, ne zaman kontrol etsem öyle çıkar yani... sıklıkla kontrol etmeye başladım, en fazla 37.4 gördüm ama 37'den aşağı inmedi. feci bir baş ağrım var, çok yorgunum ve psikolojik değilse hafif bir ağrı var vücudumda. kimle konuşsam grip olmuşsundur diyor, ciddiye almıyor.
    yarın aynı seyrederse direkt gidip test yaptıracağım. umarım griptir gerçekten. editlerim.

    edit: o kadar ilginç yorumlar geldi ki. herkesin vücudu aynı değil, herkes covid-19'u aynı şekilde de atlatmıyor. en ufak bir belirtide bile insanlar kendilerini izole etmeyi başarabilseydi şu an bu halde olmayabilirdik. dalga geçtiğini düşünenlerle temasta olanlara üzüldüm.

    son edit: nasıl olduğumu soranlara da çok teşekkürler. uzun bir süre uyuduktan ve dinlendikten sonra ateşim düştü, kendimi çok daha iyi hissediyorum. umarım bu dönemler bir an önce geride kalır. soğuk algınlığından korkar olduk.
  • sağlık çalışanı olarak yarın aşımı oluyorum arkadaşlar.
    bu gün aile sağlığı merkezimize az miktarda aşı bırakıldı.
    yan etkisi az, yoğun bakıma düşürmüyor,deniyor.bakalım göreceğiz etkilerini editlerim.
    bilime güvenim arkadaşlar, bu belanın da yavaş yavaş sonuna geliyoruz.
    bu süreçte özelikle hekim çok arkadaşımı kaybettim.
    kurallara uyan, bizlere yardımcı olan tüm halkımıza tekrar teşekkür ederim.
    sağlıkla, bilimle kalın.
    edit: sabah 10 da aşımı oldum.şimdilik hiç bir yan etki ile karşılaşmadım.aşı yerinde hassasiyet bile yok.
  • 77 yaşındaki annemi mart ayından beri tabiri caizse pamuklara sarıp bu illetten korumaya çalışırken maalesef beyin kanamasından vefat etti. yaşı kaç olursa olsun annesizlik çok kötü be sözlük :(
hesabın var mı? giriş yap