• ilk 90 gün c tipi vize şeklinde kullanılabilir fakat 90 günden sonra vizenin belirtildiği ülke sınırları için geçerlidir.
  • ulusal vize olarak da bilinir. genelde 1 yıllık ya da ona yakın süredeki vizelere verilir. bir nevi yarı avrupa vatandaşlığı (böyle denebilir mi pek emin olamadım ama) getirir. oturum ve çalışma iznini içinde barındırır.

    bu vizedeki birkaç önemli detay:
    duration of stay kısmının xx şeklinde olması önemli. oturum izni.
    number of entries kısmının multi olması önemli. serbest dolaşım hakkı.
    bir de en önemlisi mesela almanya'dan alınmış olanın altında: gültigkeit entspricht aufenthaltszeitraum (kaldığı süre zarfında gelir elde edebilir gibi bir şey demek) yazması. bu da çalışma izni oluyor işte.

    ayrıca ab'nin 2010 yılındaki kararından sonra bu şekilde düzenlenen vizeler için pek gerek olmasa da yabancılar şubesine bir uğrayıp ''ben geldim'' demek iyi olabilir. avrupalılar seviyor formaliteyi.
  • internette her kafadan bir ses cikan, ozet olarak oturma izni olmadan schengen ulkeleri icinde serbest dolasim hakki olup olmadigini merak ettigim vize cesidi.

    dort gozle mesaj kutusuna bakiyorum.

    edit: sıkıntı yokmuş.mesaj kutumu dolduran yazarlara teşekkürler.
    edit 2: hiç bir problem olmuyor istediğiniz gibi giriş-çıkış yapabilirsiniz. kardeşim tarafından test edildi.
  • kafamda çılgın sorular olan vize türü.
    italyadayım erasmus programı için. oturma iznine de başvurdum ama görüşmem iki ay sonra. bu iki ay içerisinde türkiye için vize istemeyen sırbistan ve arnavutluk'a gideceğim oturma iznim olmadan. ülkeden çıkarım da acaba geri alırlar mı beni merak içerisindeyim.

    gelen mesajlar için teşekkür ediyorum ama hala net bir cevaba erişemedim..
  • hakkında bir türlü feraha eremediğim vize türü.

    şimdi erasmusla almanyada bulunuyorum, vizem d tipi. multi giriş çıkış, geçerlilik süresi 11 ay civarı. aşağıdaki açıklamada vize müddeti boyunca oturma izni olarak geçerli olduğu yazıyor. alman yabancı polisine sordum, kendileri bu vize varken vize süresi içinde oturma izni falan almam gerekmediğini ve schengen ülkelerinde 6 ay içinde 3 ay bulunabileceğimi söylediler. ülkemize hoşgeldiniz deyip yolladılar sağolsunlar.

    şimdi ben yazın dönmeden evvel interrail yapmayı planlıyorum, yani bu vizeyle schengen ülkelerine seyahat edicem. alman kanunlarına göre de şöyle bir durum var, diyor ki: d tipi ulusal vize ile almanyada vize süreniz boyunca oturma izniniz varmışcasına bulunabilirsiniz, oturma iznine başvurmanıza gerek yoktur, vize süresinden sonra kalmak istiyosanız falanca süre önce başvurmanız gerekir. bu vizeyle schengen ülkelerinde de her 6 aylık süre zarfı içinde 3 ay bulunabilir, bu ülkeler arasında seyahat edebilirsiniz, tıpkı oturma izni bulunan kişiler gibi.

    (almancası iyi olanlar buyursun, yanlış mı anlıyorum:
    ınhaber eines nationalen visums können sich – genau wie ınhaber einer
    aufenthaltserlaubnis – innerhalb der gültigkeit des visums bis zu drei monate in einem
    zeitraum von sechs monaten frei in den folgenden staaten des sogenannten
    schengenraums bewegen.

    hatta buyrun ingilizcesi:
    just like residence permit holders, national visa holders can move freely within the following
    states of the schengen area, within the visa’s term of validity, for a total stay of up to
    three months within a six-month period)

    bu noktada hem bu kadarını bilmeyen arkadaşları bilgilendirmiş olayım hem de sorumu sorayım. başka ülkelerden d tipi vize sahibi olanlar oturma izni almak zorunda olduklarını söylemişler, ben de çevremden duyuyorum, mesela italya. ee ama almanyada uygulama bu, arkadaş bunların hepsi avrupa birliği değil mi? şimdi ben mesela kalktım almanya bana böyle dediği için italyaya gittim,italya dedi ki ben bu vizeyi tanımam,bizde uygulama farklı. ama bana almanyada oturma izni vermiyolar ki,bu zaten geçerli,öyle dendi? oturma izni gibi. eğer bu ortak bir uygulama değilse nasıl almanya gidip kendi iç düzenlemesiyle "schengen ülkelerine gidebilirsiniz" diyor? (ki öyle yapmıyor aslında, bir avrupa birliği kararnamesine/anlaşmasına dayanıyor) bu konuyu çok araştırdım, avrupa birliği düzenlemesinden falan haberdarım, dolayısıyla özellikle denemiş ve test etmiş arkadaşlardan mesaj kutumu şenlendirmelerini rica edeceğim zahmet olmazsa, çok makbule geçecek. bir de dediğim gibi vizeyi almanyadan aldığımı ve açıklamada oturma izni olarak vize süresi boyunca geçerli olduğunun yazdığını(şöyle yazıyor: "...gültigkeit entspricht aufenthaltszeitraum", biraz kısaltarak yazmışlar ama ben bu şekilde anladım) tekrar belirtmek isterim, mesela bir arkadaş fransa vizelerinde bunun yazmadığını söylemiş,o yüzden ekliyorum.

    aylar sonrası editi: tecrübe ettim, sorusu olan varsa alırım birer dal
  • ispanya ankara buyukelciliginden alinmis 178 gunluk d tipi vizem var, spontane olarak avrupanin farkli yerlerine bilet almis bulundum. bildigin gaza geldim. (bkz: bi daha mi gelcez dunyaya). ne bilim gidise de soyle az zaman kalinca kendimi bu baslikta buldum. maksat kulturu korumak, yumurtayi kapiya dayamak. neyse dondukten sonra editi yaslicam bu entrye ki gelecek kusak flashforward yapabilsin.

    (bkz: 10. gunun safaginda barcelona tarafina bakin)

    edit: tek bir insan ya sen kimsin nerden geliyosun oturma iznin nerede demedi. polis bile kontrol etmedi havaalanlarinda. biletleri ryanairden almistim ki sizin icin de mantikli olan budur, ucuslardan once checkin masalarindaki gorevliler pasaportuma bakip bilete bir damga vurdu sadece. yani d tipi vizenizle dilediginiz ulkeye gidebilirsiniz.
  • beni türlü hesapların içine sokan yine de, yalnızca 3'ayı bir 10 gun falan geçireceğimden permesso di soggiorno derdine dahil olmadan, hafif arada nerde ulan senin documenti dicekler diye korktuğum ama yinede üzerinde yazan multiple d type ve bana verilen 119 gunluk vizeye dayanıyorum. gül gibi barcelona'ya, budapeşte'ye gittiğim vize tipi. söylenceler ve bildiğim zaten ilk 90 gun serbest dolaşım hakkı var zaten problem yok ama, 90 gunu aştıktan sonra eğer oturma izniniz kıçınızı kırmanızı olduğunuz ülkeyi tanımanızı nasihat ediyor içten içten. dikkatli bir şekilde gönül rahatlığı ile aylak aylak geziniz.
  • 90 günün üzerinde kalışlar için alınan vizedir. kalacağınız ülkeye girdikten sonra oturma iznine başvurmanız gerekir. oturma izni almadan, tr'ye "ben bi anamları göreyim" diye gelirseniz, bu vizeyle gittiğiniz ülkeye giriş yapamazsınız, tekrar vize almanız gerekir.
  • alındığı ülkeyi terkedip türkiyeye döndükten sonra, vize süresi içerisinde başka schengen ülkesine giriş yapılıp, yapılamadığını merak ettiğim vize türü.

    aydınlatın dostlar.

    ispanya d tipi çoklu girişli vizeyle, türkiyeden hollandaya gidebilir miyim?

    (schengen bölgesinde rahatça gezebildim, pasaportum kontrol edildi, hatta çıkışım fransadan yapıldı. ama giriş başka ülkeden oluyor mu bir şüpheye düştüm)
  • 2012 yılında erasmusa gideceğim için almanya'dan aldığım vize tipidir. ilk hafta gittiğim şehirdeki yabancılar bürosuna ((bkz: einwohnermeldeamt)) gittim, ben geldim şehrinize diye; gerekli belgelerimi ve pasaportumu verdim; toplamda 7 aylık bir vizem vardı. oturma izni için kart çıkartmayacak mısınız diye sorduğumda gerek olmadığını, bu vizeyle 7 ay boyunca sıkıntı yaşamadan ikamet edebileceğimi söylediler. bulunduğum süre içersinde bir kez türkiye'ye geldim, hiç bir sıkıntı çıkmadı. o yüzden oturma izni almanıza gerek yok diyebilirim. ama siz yine de yabancılar bürosuna uğrayın, ne olur ne olmaz.

    bir de gittiğim şehir 1 yıl ikamet edene 120 euro veriyordu, şehrimizde kaldığınız için diye, bunu da belirtmeden geçemeyeceğim :)
hesabın var mı? giriş yap