• belki o an sadece masumca söylenen bir yalanın, bir sürü insanın hayatını değiştirmesi üzerine bir film. yalanı yalanlarla örtmeye çalışmak da domino taşlarının birbirini devirmesi gibi, olayları daha içinden çıkılmaz hale getiriyor. insan bunu izlerken, acaba benim de söylediğim 'beyaz bir yalan' bu kadar şeyi etkilemiş midir diye düşünmeden edemiyor. filmde geçen muhteşem bir cümle ise;

    'besser ein ende mit schrecken als ein schrecken ohne ende' yani;

    'korkunç bir son, sonsuz bir korkudan daha iyidir.'
  • oldeuboi'ya sağlam bir selam çakan kaliteli iran filmi.

    --- spoiler ---

    better a bitter end a bitterness without end.

    --- spoiler ---
  • yalanin ne kadar gercek oldugunu baska bir film bu denli dogal ve basarili anlatamazdi.
  • codayi-i nadir ez simin gibi etkileyici başka bir asghar farhadi filmi. yalan olgusu açıktan açığa ve kader olgusu da alttan alta işlenmiş. bir grup insanın, öldükten sonra ölenin arkasından en yakınlarının nasıl düşüneceğini hiç umursamayıp, kendi çıkarlarını düşünerek bir yalana ortak olabilmesi çok ama çok manidardır. yalan'ı yine yalın bir şekilde anlatmıştır.
    ayrıca kaos ortamında insanların farklı farklı tepkileri, kendini savunanları, etrafına saldıranları, ortamı yumuşatmaya çalışıp sağduyulu davrananları çok güzel yansıtmış.
  • orijinalliği olmayan filmdir. michelangelo antonioninin kült filmi l’avventuranın kopyası gibidir. fakat orijinal olmaması filmin değerinden bir şey kaybettirmiyor. ashgar farhadinin kendi dili ve tarzı var tıpkı iran sinemasında gördüğümümüz diğer yönetmenler gibi. açıkçası bu filmden daha çok keyif aldım. sürekli hareket eden kameralar sayesinde film, insanda, belgesel hissiyatı uyandırıyor ve filmdeki belirsizlikler, gizemler bir an olsun ekrandan ayırmıyor insanı. bir de ashgar farhadinin dostoyevskivari durum öyküsü anlatımı konusunda ciddi anlamda ustalaştığı jodaeiye nader az simin ile zirveye çıktığını söyleyebiliriz.

    --- spoiler ---

    ahmet'in insanda sıkıntı, daralma, anksiyete yaratan sözü: “kötü bir son, sonsuz bir umutsuzluktan iyidir."

    --- spoiler ---
  • nedense kurgusu aklıma karpuz kapuğu düşürmüş filmdir..

    --- spoiler ---
    çıplak gerçek isimli dizide de, kaybolup, dizinin başından sonuna kadar aranan karakterin finalde aslında en başından ölü olduğunu görmüştük.. tamam, filmde elly'e yer veriliyor ama nedense " ümit ünal esinlenmiş midir acaba yaaa" diye düşünmeden edemedim..
    --- spoiler ---

    sevdiğimiz bir abimiz olduğu için de, yapmışsa bile sadece esinlenmiştir!
  • codayi-i nadir ez simin in hemen ardından izlediğim ashgar farhadi eseri.
    ameliyat sonrası istirahat sırasında iran sinemasına sardıran ben bu filmi beynime kazımaktan büyük keyif aldım. filmin başından iitibaren bütün dikişlerim gerim gerim gerildi. resmen iç huzursuzluğu yaşadım. hem sindire sindire izleme isteği, hem de ell'ye ne oldu acaba sorusu. meraktan çatlatan nadir filmlerden. codayi-i ez simin'e göre daha baskın, daha huzursuz edici, daha meraklandırıcı. oyunculuklar da bir o kadar başarılı.
  • son birkaç ay içerisinde izlediğim en güzel film.
    sepideh karakterine can veren kadın da şöyle bir güzellikmiş:

    http://i.imgur.com/uhfaho8.jpg

    http://dc460.4shared.com/…golshifteh-farahani-1.jpg
  • sürekli kımıl kımıl bir gerilim, hiç eksilmeyen bir merak ve dağılmayan bir ilgiyle izlenen asghar farhadi filmi. sanki bir kundera öyküsü, içine biraz gerilim katarak çekilmiş gibi. sonuna kadar umudumu kaybetmedim, ancak hüsranla neticelendi. sepideh en nefret ettiğim film karakterleri sıralamasında birinciliğe oturdu. izlerken bu kadını nereden biliyorum diye beynimi yaktım. sonra hatırladım ki body of lies'daki ayşe. yalancılık, kandırıkçılık bunlar hep kötü şeyler.
  • --- spoiler ---

    gerçekleri söylememenin veya gizlemenin yalan söylemekten çok da farkının olmadığını gösteren bir kurguya sahip film. kurgu dediysek çok şey beklenmemeli. ahım şahım olaylar, bulmacalar yok filmde. çok az kelimeye sahip bir dilde bir metin veriyorlar elimize. o alfabeyi hiç bilmememize rağmen az bir vakittr öğrenip metni sökebiliyoruz, gibi.

    film, "acı\kötü bir son bitmeyen\kötü bir acıdan\umutsuzluktan daha iyidir." çıkarımıyla dikkat çekmiş olduğu kadar bittiğinde yine de bize apaçık bir son sunmuyor. uçurtmanın gökte göründüğü son sahnede az çok kötü bir sona sahip olduğunu bağırıyor ama o sona nasıl gidildiği hakkında bir açıklık yok, çok tahmin var. belki de (çok ustaca, anasının gözü olmasa da) yalan ağlarıyla yaşanmış bir hikayede sadece son noktanın önemli oluşundandır bu kapalılık. açıklığa değer görülmemiş de olabilir. üzerinden saatler geçti aklımda hala ne(ler) olmuş olabileceğine dair fikirler...

    --- spoiler --
hesabın var mı? giriş yap