• (bkz: demir kırat)
  • demokrat partinin ilk yıllarında anadolu halkının dp'ye verdiği isimdir.
  • az önce bitirdiğim belgesel. ülkenin demokrasiye geçiş sürecinin ne kadar sancılı olduğunu, hiçbir şeyin gerçekte okullarda öğretildiği gibi olmadığını gayet objektif bir gözle anlatmış mehmet ali birand. ülke tarihine dair bilgilenmek isteyenlerin kesinlikle izlemesi gerekiyor.

    belgeselin bende bıraktığı etki ise boğazımın düğümlenmesi ve gözlerimin yaşarması oldu. herhangi siyasi bir yakınlık duymadığım insanlara yapılan muamele, yaşamak zorunda bırakıldıkları ve idam edilmeleri beni çok etkiledi. tüm bunların hayatın olağan akışında doğal olaylarmış gibi yaşanması da daha rahatsız edici.

    ülkenin tarihi o kadar acı dolu, o kadar kanlı ki heralde bundan nasibini almamış bir insan evladı kalmamıştır. komünistinden dindarına, ülkücüsünden kemalistine, ermenisinden kürdüne... her dönem birileri birilerinin yemi olmuş, bu ülke halkı da şakşakçılık yapmış.

    merak ediyorum o dönemde yaşayıp da mendereslerin idamını isteyenler yıllar sonra en ufak vicdani bir yük hissetmişler midir? tek dileğim, ileride eğer yaşıyor olursam bugünlere dair en ufak bir vicdani ağrı hissetmemek ve bugün de yarın da adaletten, vicdandan taraf olmak.
  • youtube 32.gün arşivi kanalında yüksek çözünürlüklü olarak var.

    mutlaka izlenmesi lazım bu belgeselin.

    hele içinde bulunduğumuz dönemle benzerliklerini düşününce; mutlaka izleyin.
  • saçma sapan netflix dizileri izleyeceğinize, bu belgeseli izlemelisiniz mutlaka. adnan menderes'in atatürk tarafından keşfedilip, milletvekili yapıldığını öğrenebilirsiniz mesela. demokrasinin doğuşu, çok partili döneme geçiş ve mehmet ali birand

    demir kırat belgesel serisi

    edit: sanki izleyip taraf olun, hak verin. haklı, haksız kararı verin atıfında bulunmuşum gibi eblek eblek çıkışlar gördüm. "türkiye siyasetinin kronolojisini öğrenmeniz adına izlemeniz gerekiyor" alt metnini neden böyle algıladınız. evet insanlar, en değerli şeyleri olan zamanı, çok saçma şeyler için tüketiyor ! bu listede artık tüket at diziler var. bilgiden daha değerli olduğunu savunuyorsanız kurgunun, hayat sizin...
  • bu belgeseli izledikten sonra; 12 mart belgeselini de izlerseniz, türkiye’nin yakın siyasi tarihini hatmetmiş oluyorsunuz.
  • anlatı tarzını çok sevdiğim belgesellerden birisi en az 6-7 kere baştan sona izlemişimdir.
    can dündar ve m.ali birand'ın yakın tarihe bakışı diğerlerinden çok farklı.
  • bunu izleyen bazı gerizekalılar izledikten sonra artık ''atatürk tek parti ile faşizm yürüttü'' diyemeyecektir.

    gerçi adam gerizekalı. yine diyebilir.

    tanım: 32. gün belgesellerinin, 1930'lardan başlayıp 2000'lere kadar süregelen olayların, yaşananların, demokrasi sancıları ve darbelerinin ilk bölümü olan belgeselidir.

    devamında sırasıyla 12 mart belgeseli, 12 eylül belgeseli, özallı yıllar, 28 şubat belgeseli izlenirse türkiye cumhuriyeti'nde bugüne kadar neler yaşanmış, kim ne yapmış, kim iyi kim kötü hepsinin cevabını kendi nezdinizde verebilirsiniz, ülkeye ve demokrasiye bakış açılarınız değişir.
  • türk siyasetini cumhuriyetin kuruluşundan başlayarak, son olarak adnan menderes'in idamına kadar ele almış, mehmet ali birand'ın sunumuyla anlatılan oldukça zengin içeriğe sahip, kanımca objektif bulguları olan 10 bölümlük belgesel.

    siyasilerin isimleri yalnızca aşinalıkta kalmış, özellikle bu yıllara tanıklık etmemiş günümüz nesli için, siyasileri ve siyasi tarihi kronolojik ve objektif bir şekilde öğrenmesi açısından faydalı olacaktır.

    dizi gibi sanki... oldukça akıcı. bitmeden diğer bölüm için heyecanlanıyorsunuz.

    ve belgeselin başlangıcında diyor ki birand "başrolü oynayanlardan hiçbiri hayatta değil."
    artık kendisi de... rahmet olsun hepsine.

    edit: böyle bitmemeliydi.
  • belgeselin idam isimli 10. bölümünün 47. dakikasında atatürk'e ithaf edilen şu söz dikkat çekicidir:
    --- spoiler ---

    "ismet, bu kadar adam astık. bu adamların neden asıldıkları, neler yaptıkları unutuldu ama asıldıkları unutulmadı."
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap