• genelde eksik yazılan, sansürlenen, unutturulmaya çalışılan ve çarpıtılan sözlerdir.

    tam hali : "yaşasın tam bağımsız türkiye! yaşasın marksizm-leninizm! yaşasın türk ve kürt halklarının kardeşliği! yaşasın işçiler, köylüler! kahrolsun emperyalizm!" şeklindedir.

    deniz gezmiş'in son sözleri hoşçakal yarın filminde ve hatırla sevgili dizisinde yaşasın türk ve kürt halklarının kardeşliği ve yaşasın marksizm leninizm kısımları sansürlenerek aktarılmıştır.

    bu kısımlara yapılan sansürde sistemin bilindik sınırlılıkları mazeret olarak gösterilebilir fakat özellikle son dönemde, deniz gezmiş'in görüşleri çarpıtılarak, resmi ideoloji bakımından kabul edilebilir bir ikon haline getirilmeye çalışıldığı dikkate alındığında pek de masumane kaçmayan bir uygulamadır.

    idam edildiği dönemde, kürt'lerin var olduğunu söylemenin bile yasak olduğu (dağda yürürken çıkan kart kurt sesleri efsanesi) ve kendini marksist olarak tanımlamanın hapse girmek için yeterli olduğu düşünüldüğünde, deniz gezmiş'in resmi ideoloji bakımından hiç de masumane bir figür olmadığı ortada. bu bağlamda deniz gezmiş'in son sözlerinden bağımsız olarak aktarıldığı, tanımlandığı, şekil verilmeye çalışıldığı her yorum bir nevi çarpıtma mahiyetinde oluyor.
  • bir de deniz'in son sözleriyle ilgili tartışılan nokta "yaşasın türk ve kürt halklarının bağımsızlığı" mı, yoksa "yaşasın türk ve kürt halklarının kardeşliği" mi dediğidir. aslında kafayı böyle şeylere takmayıp, her kelimenin altında anlam aramasak, bu kadar iyi eğitim almakta olan ve dönemin ülke şartları gözönüne alındığında ölüme giden bu yola başkoymayıp sistemin uşağı olsa paraya dilediğince hitap edecek gençlerin neden öldüğünü/öldürüldüğünü idrak etmeye çalışsak ülkede birşeyler değişirdi belki.
hesabın var mı? giriş yap