• ibm in amerikadaki (dunyada bir kac tane var) bilissel hesaplama arastirma enstitusu olan ibm almaden research center in basindaki adam. lafi uzatmadan soyleyelim; bu merkez, insan beyni benzeri calisan bilgisayar yapmaya calisiyor, bu adam da bu isin basinda. ha bir de mr bean a benziyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=1y0noa-yjr8

    bu adamın bir de blogu var ki güncel gelişme ve makaleleri kovalamak için çok yararlı

    http://www.modha.org/
  • 2007'de yaptığı, şimdi medyaya yansıyan ibm'in cognitive computing projesinin temeli olan çalışmalarını anlattığı 1 saatlik sunuşunda, yaptıkları simülasyonun (basitçe ve anladığım kadarıyla aktarıyorum) fare beyninin içerdiği sinapsları ve etkileşimi sayısını "sayısal olarak" yakaladığını ancak belirli özellikleri aynen gösterecek, fare beyninin karmaşıklığını temsil edecek tüm parametreri içermediğini, bunları ekledikçe konunun sonsuza uzayacak zorluk içereceğini, simülasyonun bunun bir karikatürü olduğunu ("cartoon" diyordu) kendisi baştan söylemiş.

    2011 itibariyle teknoloji ve bilim haberlerindeki ibm duyurusu, bu ve benzeri rezervleri, disclaimer'ları açıkça içermeyen bir başarı senaryosu ve hikayesi ise ("kedi, fare beyninin aynısını" yaptık gibi) yaptıkları bir yanıltma, medyaya yönelik abartma içeriyor denebilir. bu konuda "karınca beynini bile simüle etmek mümkün değildir, kedi beyni için bunu başarmak ışık yılı kadar uzaktır" diyen diğer bilim adamları kızmakta haklı olurlar o durumda.

    benim gördüğüm metinlerde bu yok şu ana kadar:

    http://www.ibm.com/…rticle/cognitive_computing.html

    http://www-03.ibm.com/…us/en/pressrelease/35251.wss
hesabın var mı? giriş yap