• şimdiii... bu konu hakkında bir milyon tane soru geldi, tek tek cevaplamak yerine buraya uzun ve doyurucu bi şekilde açıklamak en iyisi.

    ne olduğu falan bahsedilmiş, o yüzden sadece modüllerden bahsedicem. toplamda 7 oyundan sorumlusunuz. 3 tane de ders modülü var -ingilizce, matematik, fizik- bunlardan da ayrıca bahsedicem.

    1. concentration

    bu oyunda üç farklı değişken var ve her turda iki tanesinden sorumluyuz. toplam 10 tur süren bir oyun. oyunda bir üçgen var. bu üçgenin değişkenleri; rengi, üçgenin üzerindeki noktaların sayısı ve üçgenin gösterdiği yön. oyunda ilk başta kural ekranı geliyor ve bize iki tane kural veriliyor bu ekranda. örneğin; "1. şu an ekrandaki üçgende, bir önceki üçgenle aynı sayıda nokta varsa yukarı tuşuna tıklayın. 2. şu an ekrandaki üçgenle bir önceki üçgen aynı yönde ise aşağı tuşuna tıklayın." üçgenin gösterildiği ekranın sağ tarafında da, biri yukarıda, biri aşağıda, biri de ikisinin ortasında sağ tarafta olmak üzere üç tane tuş var. orta sağ'daki tuş, iki kurala da uymayan durumlar için kullanılıyor. diğer iki tuşu zaten açıkladım. şimdi, kural ekranı geçince oyun başlıyor ve bir üçgen geliyor ekrana. bu ilk üçgen. ilk üçgende orta sağdakine tıklıyoruz, zira bundan önce üçgen yoktu. her tıklamadan sonra üçgen değişiyor ve yeni bir üçgen çıkıyor karşımıza. yukarıda belirttiğim parametreler içinde -renk, yön, nokta- herhangi bir şekilde çıkabiliyor. eğer yeni çıkan üçgen önceki üçgenle aynı yöndeyse, aşağı tuşuna basıyoruz, eğer nokta sayısı aynı ise yukarı tuşuna. unutmayın, yukarıda yazdığım kural, bir tur için geçerlidir ve bu kuralın dışındaki durumların hepsi orta sağ tuşa gider. örneğin, önceki üçgenle şimdiki üçgen aynı renk. ama kuralda renkle ilgili bir şeyden bahsetmedik, o yüzden orta sağ! böyle böyle 40-50 tane üçgen geliyor arka arkaya. sonra tur bitiyor ve bir sonraki tura geçiliyor. her turda kurallar değişiyor. ilk turda nokta için yukarı, yön için aşağı demiştik. ikinci turda da -atıyorum- aynı yön ise yukarı, aynı renk ise aşağı bas desin kural bize. üçüncü turda da yön için yukarı, renk için aşağı. vs. vs. böyle böyle 10 tur dönüyoruz. ve asıl bomba geliyor. bu 10 turu 10 dakikanın altında bitirmek zorundayız. sınavda, 10 dakika dolduğu anda ekran kapanıyor, bilginize. o yüzden hızlanmak ve konsantrasyonu kaybetmemek gerekiyor. oyun da bunu ölçüyor zaten.

    örnek görsel

    2. spatial orientation

    adından da anlaşılacağı gibi göreceli yön algısını ölçen bir oyun. nokia'daki snake oyunu gibi. bir tane çubuk beliriyor ekranda ve her saniye (zorluk seviyesi yükseldikçe bu saniye aralığı da kısalıyor) bu çubuğun ucuna başka bir yöne bakan çubuk ekleniyor. bu eklenen yeni çubuğun, ucuna eklendiği çubuğa göre hangi yönde olduğunu (sağ ya da sol) izliyoruz ve toplam eklenen çubukta kaç tane sağ ya da kaç tane sol eklenmiş, bunun sayısını istiyor bizden bütün ekleme işlemi bittiğinde. toplamda 20-25 tur dönüyoruz bu oyunu ve her turun başında, bizden hangi yöne dönüşleri saymamızı istediği belirtiliyor. örneğin, tur başlamadan, beyaz bi ekranda kocaman r yazıyor. sağa dönüşleri sayıyoruz. sola dönüşlere bakmamıza gerek bile yok, biz sadece sağa dönüşleri sayıcaz. concentration'la birlikte oyunun en kolay iki modülü olarak geçiyor bu modül.

    örnek görsel

    3. running memory span

    bu modül anlatması en kolay olanı * bir hatun başlıyor sayı saymaya ve nerede duracağı belli değil. kısa aralıklarla sayıları birer birer söylüyor ve biz de bu sayıları aklımızda tutmaya çalışıyoruz. kadın saymayı durdurduğunda da oyun bizden, kadının saydığı sayıları, en son söylediğinden başlayacak şekilde, geriye doğru tek tek girmemizi istiyor. işin sıkıntılı tarafı da bu zaten. en az 7 rakam söylediğini görmüştüm, en fazla da 23-24 tane sanırım. tabi hepsini hatırlamak imkansız. bunu testi hazırlayanlar da biliyorlar. bu yüzden hatırlayabildiğimiz kadarını hatırlayıp yazıyoruz. ama minimum 4-5 tane hatırlamakta fayda var. diyelim ki sondan başa doğru 9 tane rakam girdik, ilk girdiğimiz rakamı yanlış hatırladık, ama geri kalan 8 rakam doğru. ilk girdiğimiz rakam yanlış olduğu için alacağımız puan "0" :) sistem, yanlış yaptığımız yere kadar olan doğruları hesaba katıyor sadece, akılda tutmak lazım bunu. örnek görsel bu görsele göre aldığımız puan 2. sanırsam toplamda 23 ya da 25 tur da bundan dönüyoruz. size tavsiyem, çalışırken her turun sonunda kaç tane bildiğinizi bir kenara yazmanız ve oyun bittiğinde de bütün turları toplayıp aritmetik ortalamasını almanız. bu şekilde ortalama her turda kaç tane bildiğinizi görebilirsiniz. ortalama 4,5 üzerindeyse durumunuz iyi sayılır.

    örnek görsel 1

    4. cube rotation

    bu modülde de, hayali bir küp var kafamızda. ve küpün bir yüzünde 'x' işareti olduğunu hayal ediyoruz. küpün hangi yüzünde 'x' olduğunu oyun bize turun başında örneğin, "initial position; front" diyerek söylüyor. yani küpün ön yüzünde bir çarpı işareti olduğunu hayal ediyoruz. küpün üzerindeki çarpı işaretinin initial positionu 6 yerden birinde olabiliyor; front, back, left, right, top, bottom. sonra oyun bize komutlar vermeye başlıyor. ve biz de bu komutlara göre küğü döndürüyoruz. son komut dahil küpü döndürdük ve durduğumuzda 'x' işareti küpün hangi yüzünde kaldı, bunu istiyor oyun. oyunun verebileceği komut çeşidi de 4 adet. front, back, left, right. bu komutları şu şekilde düşünürsek, oyun kafada canlanıyor. örneğin; "left" dedi. bu küpü sola yatır demek. front dedi, küpü öne yatır demek. kapiş? şimdi örnek bir oyun yapalım.

    initial position: left

    komutlar: right-front-left-front-back-back

    evet, çarpı işaretimiz nerede? tabi ki top'ta :) şimdi dediğim gibi kafanızda bir küp canlandırın ve sol yüzünde bir çarpı işareti olsun. sonra da yavaşça, yukarıda yazdığım komutlara yatırın. sol yüzünde çarpı işareti olan küpü sağa yatırdık, 'x' şimdi nerede? top'ta. sonra öne yatırdık, 'x' bu sefer front'a geldi. sola yatırdık, bir şey değişmedi, yine önde. öne yatırdık, şimdi 'x' bottom'da. back dedi, geriye yatırdık, bu sefer front'a geldi. bir daha back dedi, yine geriye yatırdık, bu sefer de top'a geldi. son konum top. bingo! bu oyun da toplamda 25-30 tur dönüyor sanırım.

    örnek görsel

    5. perceptual speed

    bu oyunda ekranda 9 tane saat kadranı var. ve 1'den 12'ye değil de 8'e kadar sıralanmışlar. bu saatlerden bazıları yuvarlak, bazıları kare şeklinde. bazıları siyah renkte, bazıları ise beyaz. yine 25 civarı tur dönüyoruz ve her turda bu renkler ve şekiller değişiyor. tabi sayıların başladığı yer de. mesela ilk turda saatlerin en üstündeki rakam 1 iken ve rakamlar bu sıralamayla giderken, ikinci turda en üstte örneğin 7 oluyor ve sağa doğru 8-1-2-3-4 diye devam ediyor. oyun bu kadranları bize -zorluk seviyesine göre- 3,5/3/2,5 saniye- gösteriyor ve bizden critical instrument'taki yelkovanın gösterdiği rakamları bu süre zarfı içinde tespit edip aklımızda tutmamızı ve daha sonra da gelecek bir ekrana yazmamızı istiyor. critical instrument ise turun başında oyun tarafından bize veriliyor. örneğin, critical instrument: round shape dedi. yuvarlak saatlerdeki yelkovanın gösterdiği sayıları aklımızda tutucaz. hangi renk ya da şekil olursa olsun, ister black, ister white, ister round, ister square, critical instrument 9 kadranın içinde 4 tanedir her zaman. round shape dediyse, round shape kadrandan 4 tane vardır. black dediyse, black 4 tanedir vs.

    buradaki sıkıntı şurada. birinci seviyede kadranların üzerinde tüm rakamları görebiliyoruz ama ikinci ve üçüncü seviyede rakamların bazıları verilmiyor. boşluk var rakamın yerinde :) biz üstündeki ya da altındaki rakamı görüp, ona göre boşluktaki rakamı bulmalıyız. ama bunun da kolayı var. ready for departure, siz elit ekşi sözlük yazarları için hiç bir hizmetten kaçınmadı! buyrun efenim! yapacağımız şu; kadranlar ekranda belirdikleri anda ilk işimiz herhangi bir kadrandaki herhangi bir sayının yerini tespit etmek. örneğin kadranın birinde sol üst'te 2 gördük. bunu aklımıza not ediyoruz ve bir daha rakam falan aramıyoruz. çünkü bir kadranda 2 sol üstte ise, diğer kadranlarda da 2 sol üstte hep. sonra, critical instrument'larda sadece yelkovanın gösterdiği yönleri aklımıza yazıyoruz. örneğin, sırasıyla (sol)-(sol üst)-(alt)-(sağ alt) istikametlerini gördük 4 tane critical instrument'ta. e, sol üstte 2 olduğunu da biliyoruz. şimdi tek işimiz, buna göre rakamları yerleştirmek. ilk crit. inst.ta sol diyordu. sol üstte 2 varsa, solda 1 var demektir. ilk rakamımız 1. ikinci crit. inst.ta sol üst demiştik. bunu zaten biliyoruz. 2. üçüncü crit. inst. alt tarafı gösteriyordu. o halde, sol üst 2, sol 1, sol alt 8, altta ise 7 var demektir. üçüncü rakamımız 7. dördüncü crit. inst. ise sağ altı gösteriyordu. altta 7 varsa sağ altta da 6 var demektir. yani yazacağımız dörtlü; 1-2-7-6!!! bu oyunun triği bu. bir de pür dikkat oyunu izlemeniz gerekiyor. dikkatinizi dağıtacak hiç bir şey olmamalı etrafta. dikkatiniz dağıldığı anda o tur çöpe gider yoksa.

    örnek görsel

    görselde de gördüğümüz üzre, crit. inst. round shape ve aklımızda tuttuğumuz rakamın da sağ üsteki 1 olduğunu varsayalım. o zaman sıra şu şekilde olacak: (sağ alt)-(sağ)-(sol üst)-(sağ) ve o zaman rakamlarımız da 3-2-7-2 olacak! ta-tam!!!

    6. visual memory

    bu oyun da adından anlaşılacağı üzere görsel hafızamızı ölçüyor. oyunda önce ekranın sol tarafında dört tane obje -şekil ya da ikili harf- ve bu objelerin hemen karşılarında da 10'dan 99'a kadar iki basamaklı sayılardan herhangi biri yazıyor. örneğin bu resimde gördüğümüz gibi, (pu'nun karşısında da bi sayı yazdığını düşünün) şekiller ya da harfler ve karşılarında da sayılar var. sonra bu dörtlü gidiyor, başka bir dörtlü geliyor farklı şekil/harfler ve sayılarla. daha sonra bu şekiller gelirken, ekranın başka bir yerinde de daha önce bize gösterilmiş olan bir şekil/harf çıkıyor ve bizden bu şeklin karşısındaki rakamı yazmamız isteniyor. toplamda 20 tane şekil geliyor ve bu 20 şeklin 20'si de soruluyor. bu bitince oyun bitti mi sanıyorsunuz? yanılıyorsunuz. bi 20'lik daha atıyorsunuz bunun arkasına.

    bunun triği de, ben rakamlara birer plaka numarası atamıştım. şekiller için de anlık bişeyler uydurup hikaye yazmıştım. mesela örnek görseli ele alalım tekrar yeşil artı ve 53. 53 kişi rize'de yeşilhaç adına eylem düzenledi! hikaye sallamasyon olacak ama iki tarafı da içinde barındıracak. ve biz bu hikayeyi en az iki kere tekrar edicez. mesela 49 ve kırmızı çember. 49 tane japon * muş'ta kırmızı bir çember içine toplanıp halay çekti! hikayemiz hazır. iki kere tekrar! böyle böyle oynuyoruz bunu da. sorusu olan? geçiyoruz.

    7. monitoring & instrument coordination

    geldik dlr'ın en baba modülüne. bu modül sadece göstergelerle uçak kullanmak üzerine kurulu. bi joystick'le oynuyoruz. üstte istikamet göstergesi (heading indicator), sağda altimetre, altta saat (hiç bir işlevi yok) solda da hız göstergesi bulunuyor. bir de sol altta birer adet kırmızı ve yeşil düğme var, bu da acoustic task için kullanılıyor. toplamda 12 bölüm var. ilk bölüm sabit bir heading'i tutmak üzerine kurulu. joystick'i sağa sola hareket ettirerek sabit verilen heading'de sabit tutmaya çalışıyoruz. ikinci bölümde ise sabit bir irtifayı tutuyoruz joystick'i yukarı aşağı hareket ettirerek. üçüncü bölümde sabit irtifa ve heading. dördüncü bölümde sabit irtifa, değişen heading'i takip etme. beşinci bölümde sabit heading, değişen irtifayı takip etme. altıncı bölümde değişen heading ve irtifayı takip etme olayına giriyoruz. yedinci bölümde ise bu sefer işin içine speed de giriyor. sabit hız, sabit heading, sabit irtifa. sekizinci bölümde ise sabit hız, sabit irtifa, değişen heading. dokuzuncu bölümde sabit hız, sabit heading, değişen irtifa. onuncu bölümde sabit hız, değişen heading ve irtifayı tutuyoruz.

    11 ve 12. bölümlerde ise işin içine bir de acoustic task'lar giriyor. bir yandan değişen zımbırtıları tutarkene, diğer yandan da belli aralıklarla duyacağımız sayıları takip ediyoruz. eğer arka arkaya üç tane tek sayı duyarsak (yanılmıyorsam) kırmızı butona, arka arkaya üç tane çift sayı duyuyorsak (yamulmuyorsam) yeşil butona basıyoruz. tabi bir yandan da uçağı istenilen parametreler içinde tutuyoruz. bu oyun da böyle dostlar.

    örnek görsel

    amma yazdım beya.. sıkılmadıysanız işinize yarar şeyler bulabilirsiniz yazının içinde. ders modülleri içinse, ingilizce için bişey demiyorum, gereksiz yere zorlama bir sınav. kelime ve deyim dağarcığınızı zengin tutmanız faydalı olacaktır. matematik orta okul matematiği. fizik ise, lise fiziğinden 8-10 tane formülü biliyorsanız çözemeyeceğiniz soru yok. hoş, thy akademi'ye girecekseniz fizik çözmeniz gerekiyor. lisanslı pilotlar fizik modülünden değil aeronautical knowledge denen genel havacılık bilgisi üzerinden sınava tabi tutuluyor.
  • özel bir odada dokunmatik ekranlı ve joystickli bir pc karşısında geçen ve 1 gün süren kabir azabı gibi bir sınavdır. içinde çeşitli modüller bulundurur ve ortalama 1 saate bir (2 modül) 10 dk mola verilerek tamamlanır. öğle yemeği arası 1 saattir. sınavın yetenek modüllerine (fizik, matematik ve ingilizce harici diğer tüm kısım) en az 10-12 gün dolu dolu çalışmak gerekir. bu çalışma sınavı geçeceğinizi garanti etmez. gerekli çalışmayı yaparak kişi kendi yeteneklerinin maksimumuna ulaşır ancak bu maksimum dlr geçme notlarının altında ise sınavdan kalırsınız. fizik, matematik ve ingilizce bölümlerinde başarılı olmanın yolu ise belli bir birikim ve altyapıya sahip olmaktır, çalışarak geçilecek sınavlar değildir. bu 3 alanın tümünde ortalamanın gerçekten üstünde bir birikime sahip olmadan geçmek mümkün değildir. sınava giren kişilerin genel olarak yüzde ellisinden fazlası başarısız olur ve bu acı gerçeği bilerek sürece motive olmakta her zaman fayda vardır.

    sınav sonlandığında kişinin bünyesinde bıraktığı etki gerçekten derindir, insan sadece uyuyup o günü noktalandırmak istiyor.

    ayrıca uzun ve stresli bir bekleyişin ardından başarıyla geçmiş olduğumu öğrendiğim sınavdır. ilgilenen ve soruları olan yazarlara duyurulur.
  • sektörün içine tam olarak girdiğinizde, almanlara olan saygınızın katlanmasına sebep olur.

    örnek vermek gerekirse, rakam ezberlediğiniz, basit gibi görünen test aslında atc'nin verdiği 4 haneli squawk code'u akılda tutup, bir yandan geri okuyup, bir yandan da transponder'a girebilme yeteneginizin olup olmadıgını, yani en azından 4 rakam hatırlayacak kısa dönem hafızanızın olup olmadıgını test eder.

    mic testi sadece joystickle nokta takip etme gibi gözükebilir. ama işin aslı, uçarken yandan gelebilecek olan rüzgarın o taraftaki kanadı kaldırıp, uçağı saliseler içinde takla attırabilecek kuvvette oldugu, bunu engelleyebilmek icin ise kanatlardan biri kalktıgı anda o tarafa dogru aileron vermek gerektiği ve bunun da sağlam refleks gerektirdiğidir. işte mic de tam olarak sizde bu refleksin olup olmadıgını test eder mesela.
  • sınavı badiresiz atlattıktan sonra deneysel işlere giriştim.

    ilk defa görenlere garip gelebilir ama verilen cbt'leri görmüş adaylar olayı çözecektir :

    dlrsinavi.com

    (yukarıda bahsi geçen matematik, fizik soruları da görülebilir.)
  • bu sınavı geçtim. ne pilot, ne bilim adamı, ne mucit, ne de başka bir şey olabildim. işsizim...

    aslında sınavın her bir modülde ölçmek istediği şeyler çok basit.

    perceptual speed: bu modülde sizin göstergeleri hızlı ve doğru okuyup okuyamadığınızı ölçüyorlar. pilot olursanız eğer, acil bir durum halinde göstergelerdeki verileri hızlıca algılayıp reaksiyon verebilmeniz lazım.

    visual memory: burada da aynı şekilde görsel hafızanız ölçülüyor. gördüğünüz verileri akılda belli bir süre tutabilmeniz gerek.

    concentration: konsantrasyon sorunu olan biri pilot olmasın zaten. düşünsenize dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemi yaşayan bir pilot...

    running memory span: burada da duyduğunuz rakamları akılda tutabiliyor musunuz o ölçülüyor. bir pilot telsiz konuşmalarında filan bir sürü rakam duyuyor. bu rakamları sürekli unutan bir pilot düşünün... ayrıca (bkz: squawk codes)

    cube rotation: üç boyutlu algınızın yeterli olup olmadığı ölçülüyor. araba sürerken sağa, sola, ileri, geri gidersiniz. uçak uçururken bu yönler daha fazladır ve araba sürerken ki gibi bir yolunuz yoktur, bazen sisten başka hiçbir şey göremezsiniz.

    spatial orientation: sağınızı solunuzu biliyor musunuz bunu ölçer. sağını solunu bilmeyen bir pilot düşünün...

    english: ingilizce bilmeyen bir pilot düşünün...

    mathematics: temel konuları soruyorlar zaten. az da olsa matematik bilmeyen birinin değil pilotluk, garsonluk yapması bile sıkıntılı.

    physics: yine temel konulardan soruyorlar. physics is in everywhere.

    geçemeyenlerin kendilerine fazla yüklenmelerine gerek yok. belki bir modül hariç tüm modüllerde dünyanın en iyisi sizsinizdir ama işte o bir modülden kalınca geçememiş oluyorsunuz. sınavı geçince de deha filan olunmuyor.

    sınava gireceklere başarılar dilerim. yardıma ihtiyacı olan varsa yeşillendirebilir. elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.

    edit: pilot olma yolunda ilerliyorum.
  • öncelikle alman havacılık kurumunun (bkz: deutsches zentrum für luft-und raumfahrt) pilot alımlarında kullandığı baya karışık bir sınavdır. türk hava yolları'da bu sınavı kendi bünyesine alacağı pilot aday adaylarında kullanmaktadır diyip tanımı yapalım.

    şimdilik thy pilot aday adayı olarak, bugün girdiğim ve iyi bir sonuç beklemediğim sınavdır. bakalım göreceğiz, geçemezsem 3 yada 6 ay içerisinde tekrardan davet edileceğim görevli arkadaş tarafından söylendi diyip tecrübelerimi aktarayım hemen.

    sınav 9 bölümden oluşmakta. (eskiden daha da uzundu ingilizce testi sınavdan çıkarıldı)

    1. (bkz: contentration) - (bkz: spatial orientation) 10 dk mola
    2. (bkz: matematik) - (bkz: running memory span) 10 dk mola
    3.(bkz: fizik) - (bkz: perceptual speed) 10 dk mola
    4.(bkz: cube rotation) - (bkz: visual memory) 20 dk mola
    5.(bkz: mic) bitiş

    14.15 seasında girip 19.30 civarı sınavı bitirdik. sınav ortamı gayet rahat ve geniş. bilgisayarlarda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşan olmadı. sınıftaki bizimle ilgilenen gözetmen arkadaş gayet yardımseverdi. sınava thy'nin atatürk havalimanı yanındaki yerinde girdik. (bkz: toefl ibt) belgem olmadan önce dyned sınavına orada girmiştik a bloktaydı. dil belgesini aldıktan sonra direk dlr için davet edildik ve b blokta girdik sınava. adaylara mailde gönderilen (bkz: biographical data) ve size sorulan soruları cevaplayıp, fotoğraf yapıştırıp belgelerimizi gelmeden önce hazırlamıştık zaten. sınava girdiğimiz gibi görevli arkadaşa teslim ettik.

    burada önemli birşey söylemem gerekirse data formunda size sorulan 10 soruyu gerçekten doğru bilgilerle doldurmanız. yok ben havada doğdum, yok öyle uçarım böyle kaçarım, seriii boeing 737 getir kardeşimmm, allah beni pilot olayım diye yarattı, doğduğumdan beri gökyüzüne bakıp geleceğimi hayal ettim kankitsuuu modunda doldurmamanızı tavsiye ederim. dürüst olmak her zaman en faydalısıdır orada ne yazıyorsan yarın öbürgün diyelim ki geçtin sınavı, kurulda karşına çıkmama ihtimali yok. sorarlar yani acımazlar.ne kadar ilgili olduğun karşı taraftan hele ki bu ustalar tarafından anında anlaşılır, yazdığınla kalırsın. adamların şakası yok siz zannetmeyin bu işlerin önlisans mezunları seviyesine düşmesine. önlisans mezunu adam gelip toelf alacak, dlr arkası crm arkası kurul arkası sağlık kontrolüne girecek arkası 2 sene eğitim. boru değil yani. bu işleri başaran adamı küçümseyeni yeminle allah çarpar.

    molalarda aşağıda kapının önünde sigara içebilirsiniz yada b bloğun yan tarafında sigara içmek için ufak bir mekan mevcut ayrıca bozuk para atıp kahve, çay alabileceğiniz makinelerde her tarafta. molada sigara kullanıyorsanız çayla yada kahveyle içmek yardımcı olabilir. ortam gayet rahat strese hiç gerek yok. kafaya takmadan sorulara odaklanmak en güzeli. ayrıca aracıyla gelecek olan arkadaşlar için ben otopark problemi yaşamadım. araçla içeri aldılar beni.

    şimdi normalde bütün modülleri anlatmam gerekir ama burada anlatan arkadaşlar var zaten ben sadece mic modülünden bahsedeceğim. 2 ay kadar önce joystick aldım ve 3-5 deneme yaptım (bkz: skytest) üzerinden. sonuçlarım öyle çok çok iç açıcı değildi açıkçası. daha sonra hiç idman yapmadım taa ki 3 gün öncesine kadar. ilk yaptığımda odaklanınca yüzde 70 seviyesini gördüm ve bıraktım. neden derseniz elim alışmasın istedim.iyi ki de öyle yapmışım. ben skytestte standart ayarlarda all in one level yaptığımda hiçbir ayara ellememiştim turbulans,inertia vs. joystick hassasiyeti baya iyiydi yani fakat bugün sınavda farkettim ki aleti sağa götürüyorum 2 sn tepki yok, sola götürüyorum 2 sn tepki yok. sonra işi çözdüm ve hangi yöne götürmek istiyorsam o yöne doğru tık tık tık şeklinde vurdurdum ve o şekilde bütün sınavı atlattım. kötü sonuç beklemiyorum açıkçası benim sıkıntım komple matematik. neyse mic için herkesin tecrübesi ve önerisi farklıdır benim yaşadığımda bu.

    bu sınava girecek olan arkadaşlar öncelikle sizin en önemli mekanınız;

    forum airport

    ben buradan hertürlü bilgiye,dökümana, programa eriştim. dlr konusundaki neredeyse çoğu başlığı günlerce sayfa sayfa okudum. gerçekten çok harika insanlar paylaşımlar yapıyorlar, varolsunlar. matematik,fizik sorusu soran arkadaşlara başkaları çözümüyle cevabını bile veriyor. linkler, programlar, tecrübeler neye ihtiyacınız varsa üye olun, sayfaları tek tek tarayın. istemediğiniz kadar belge orada duruyor.

    hepsinden önce de heyecan yapmamanızı tavsiye ediyorum. sınav zaten çok uzun ve belli bi noktadan sonra adamı tribe sokuyor. sanki hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor. fakat alanınızdan 3-5 soru yaptınız mı modunuz yerine geliyor. büyütülecek birşey yok. benim kötü geçti diyorum çünkü her zaman kötüsünü düşünüyorum. sürprizlerim yoldadır eminim. sınava girecek tüm aslan kardeşlerime başarılar.
  • thy'nin 2. pilot aday adaylarına uyguladığı sınav. aylarca bekledikten sonra nihayet geldi çattı dlr sınavı. evrakları aldım ve a blok binasına giremedim. kartı okutamadım ve turnikeden geçemedim. sonra dedim ki daha burayı geçemedim sınavda nasıl olacak. neyse bu kısa süreli saçmalıktan sonra beklemeye koyuldum heyecan da var tabi. sınav başlamadan hemen önce 1 kişinin fazla olduğu söylendi o nedenle "kendini hazır hissetmeyen varsa bir kişi gidebilir." dendi. aramızdan 1 kişi çıktı tabi önce sınav hakkının yanıp yanmadığını ve 6 ay bekleyip beklemeyeceğini sordu. kısa bir süre sonra tekrar planlama yapılacağı cevabını aldı ve çıkıp gitti. belki kendi için doğru olanı yaptı. sınav salonuna alındıktan sonra evrakları teslim ettik. sonra gergin ve heyecanlı bir bekleyiş başladı. kısa bir bekleyişin ardından sınav hakkında kısa bir bilgilendirme yapıldı ve sınav başladı.

    concentration

    ben arayüz sunex cbt'ye benzettim. kısa bir alıştırmadan sonra gerçek sınava geçildi. daha önce hep mouse ile çalıştım bir iki kere pilotsbrain isimli uygulamadan da yararlandım. cbt'lerden bir farkı yok. bir ara iki elimi kullanmaya çalıştım ama başaramadım. tek el ile devam kararı aldım. etraftakilerin bitirdiğini görünce biraz hızlanayım dedim ve sonra tekrar yavaşladım çünkü hata yapmak istemedim. ama aslında burada ilk hatayı yaptım. etrafa bakmamak gerekiyor ne olursa olsun kendi monitörünüze odaklanın sağın solun bir faydası yok. hızımı almış giderken çat diye ekran suratıma tokat gibi kapandı. içimden aha dedim golü erken yedik. hafif bir moral bozukluğu yaşadıktan sonra boşver dedim çünkü sırada yılan bekliyordu. o nedenle kafaya takmadım. çoğunu doğru girmişimdir. 1 tane görerek yanlış yaptım olsun dedim. süre bana kısa geldi. sanırım 9 dakikanın altına düşmemek iyi bu modülde. hızlı bitirmek mi yoksa daha fazla doğru yapmak mı iyi tam bilemiyorum.

    spatial orientation

    yılan arayüzü de sunex bence. ama diğer kısımlar beni şaşırttı. ilk 5 turdan sonra hızlandı gitti aldı başını gidiyor. bir ara ne oluyor dedim öyle kalakaldım. yılan kafasına göre takıldı ben baktım. 1-2 tane kaçırdım sadece baktım mal gibi. sonra hemen toparlandım. işte burada önemli olan kötü bir gidişata girince toparlanmak en kısa sürede toparlanıp ayağa kalkmak. tıpkı boks maçında knock down olduktan sonra tekrar ayağa kalkmak gibi. toparladıktan sonra üst üste doğru girmişimdir 10-12 tane sonra yine yamulmaya başlar gibi oldum yine toparladım. sonra fark ettim ki aslında verdiğim mücadele sınava karşı değil kendime karşıydı. kendimi aşıp geri kalanını da maksimum doğru girmeye çalışarak bitirdim. burada konsantrasyon en mühim şey. asla odağınızı ve konsantrasyonu bozmayın ve göreceksiniz ki gayet de yapabiliyorsunuz. vardır bir 7-8 hatalı girişim. bu modülden sonra da çok canımı sıkmadım çünkü herşey yeni başlıyordu.

    10dk ara ara

    matematik

    atpl.tv bu işin çözmüydü bende. hemen hemen hepsi oradaki sorulardan geldi rakamlarına kadar aynıydı çoğu. en büyük handikap çoğu soruda şık yok direkt sağ taraftaki numpad'e giriyorsunuz sonuçları. yamulmuyorsam 1 tane trigonometri 3 tane de geometri geldi. sürprizle karşılaşmadım. dediğim gibi atpl.tv'yi çözün forumda da takılın çok yararı olacaktır. burada birçok kişi amme hizmeti yapıyor resmen.

    rms

    tırstığım bir modüldü rms. sunex arayüzü burada da sizi karşılıyor. ilk alıştırma bölümünde baktım 6-7 giriyorum dedim tamam bu iş. ama ne oldu sınav başladı 4 giriyorum 5 giriyorum hani nerede 6-7 ? yok. neden ? konsantrasyon kayboldu ama burada da toparladım. ortalara doğru bir iki tane 6 -7 girdim. girdiğiniz doğru mu yanlış mı göstermiyor o yüzden bilemiyorsunuz ne yaptığınızı. sanırım cbt'de 23 tane çıkıyordu ben 23'ten sonra kulaklığı çıkarmaya yeltendim ama o da ne devam ediyor eleman. hemen apar topar dinlemeye devam şansa bir 6 sayı da burada attım. ses kısık geldi bana kulaklığı bastırmaya çalışırken de kulaklık gıcırdadı onu da bıraktım. ben 4'lü 4'lü türkçe'ye çevirerek ezberleyip sonraki 4'lüyü de sonuna ekleyip 8 yakalamayı hedefleyerek kendimi eğittim ve denemelerde de 6 ortalamayı gördüm evde ama burada yemedi. hız ve ses kısıklığı öyle yok hadi bakayim dedi resmen. aklımda kalanları girmeye çalıştım artık. ortalamam burada 4 küsürdür. 2-3 defa 3'lü girdim.

    10dk ara

    fizik

    yine atpl.tv diyeceğim ama tam değil. matematikteki gibi olmadı. soruların çoğu oradan geldi fakat ilk defa gördüğüm sorular da mevcuttu. bana 1 tane devre sorusu geldi optik hiç gelmedi. gerisi çoğunlukla basit makinalardı. basınç soruları da geldi. herkese rastgele geliyor sorular size de böyle olacak diyemem. 2-3 yanlışım vardır diye tahmin ediyorum.

    perceptual speed

    sınav bu aşamaya kadar çok istediğim gibi gitmedi ama imdadıma perceptual yetişti resmen. arayüz gayet iyi göstergeler büyük denmiş bana normal geldi. mod yöntemini hiç çalışmadım hep tersten okuma yöntemi ile çalıştım ve memnun kaldım. sınavda da bu yöntemi kullandım. benim şansıma mı bilmiyorum göstergenin tersinde çoğunlukla rakam vardı. karavana atış çok olmadı. genelde 4'lü girdim bir kaç defa 3'li girdim. moralim de düzeldi hafif bir sırıtmayla terk ettim sınıfı.

    10 dk ara

    cube rotation

    tamamen açık küp yöntemiyle denedim evde hep ve gayet olumlu sonuçlar aldım. sınavda da böyle yaptım. çok yavaş başladı gözlerimi kapatarak dinledim komutları. gayet güzel ilerliyorduk. sonra birinin telefon cayır cayır çalmaya başladı. orada gözleri açtım ve o sırada 1 tane küp gitti. gözetmen telefonu aradı paltoların arasında ceplerde. onu izledim falan saçma sapan bulacak mı diye halbu ki bana ne bu da yaptığım bir hataydı. sonra 1 tane de normal çevirmeyi deneyeyim dedim açık küp yapmayayım 3 boyutlu kafada çevireyim bakalım olacak mı dedim. olmadı çeviremedim 1 tane de böyle gitti bu biraz şımarıklıktan oldu. 2 hatam vardır gerisi doğru diye düşünüyorum. bu hataları yapmayın diye yazıyorum.

    visual memory

    çekindiğim diğer modüldü. alıştırma kısımlarında gözleri kapadım yalan yanlış şekilleri ezberlemekten kaçındım. gerçek sınavdakiyle karışmasın diye. sınav başladı ve gayet baktım iyi gidiyor ilk sette 2 tane kaçırdım sağlık olsun. 2. sette iyi başladım ama bir büyük hata yaptım. bir tane şekli hatırlamaya çalışırken soldaki iki şekil bekledi bekledi baktı ezberlemiyorum biz gidiyoruz dediler ve gittiler. öyle bakakaldım arkalarından. 2 tane böyle kaçırdım. 2 tane de ekstradan hatırlayamadım. o ezberlemediğim şekiller sonra gelip hesap sordular tabi utanarak salladım. tutmamıştır o nedenle 6-7 kaçırmayla bitirdiğimi düşünüyorum. diğerleri doğrudur sanırım. burdaki yaptığım hataları lütfen yapmayın. hatırlayamıyorsanız boşverin soldaki yeni şekilleri ezberleyin derhal. hikaye uydurmayla gerçekleştirdim sınavı. plaka çok ezberlemedim kendi orjinal hikayelerimi kullandım. bu bölüm bittiten sonra gözetmen devam edelim mi diye sordu erken bitirelim gidelim diye. önce kimseden ses çıkmadı ben de "arkadaşlar çok uzun ve yorucu modül bizi bekliyor emin misiniz ? dedim sonra tüm sınıf çıktı. daha sonra iyi yapmışız dedik. sonraki modül 1 saat sürecek olan mıc idi.

    süresini hatırlayamadığım ara

    mıc

    alıştırmayla başlıyoruz logitech joystick ile. skytest'tekine benzer görevler var. bana türbülans çok fazla değildi gibi geldi. gerçek sınava geçtik. orada da öyleydi. alıştırma yaklaşık 40dk sürüyor el baya alışıyor. ama son modül olduğu için yorgunluk var tabi. tek rakibiniz yorgunluk burada bence. genelde iyi gitti bir ara 120 dereceye yakın kaçırdım ibreyi toparlarken de süre bitti ama genel olarak fena değildi. audio task'ları iyi dinleyin bunları kaçırmamaya çalışın. arayüz gayet iyi ve joystick tepkisi sorunlu değildi bence. ses de son derece iyiydi. burada önemli olan olaki altitude veya compass kaçarsa sakın ama sakın panik yapmayın gayet soğuk kanlı toparlayın. sizin tepki vermeniz de önemli burada toparlarsanız sorun yok. uçağı ters çevirip öyle devam etmeyin sadece. yani gösterge çok kaçarsa tersten yakalayıp nasılsa yakaladım deyip devam etmeyin flight filmindeki gibi. denemelerin birinde evde bu şekil yapmıştım ve 0 puan geldi. bunların dışında gayet rahat olun yapacaksanız.

    evet sınav böyleydi. ne yapın edin aç kalmayın aralarda tatlı birşeyler alın makinelerden. ama kan şekerinizi düşürmeyin. rahat olun ve mutlaka konsantre olun önemli olan bu ve kesinlikle sağla solla ilgilenmeyin. bir not da sınıftaki diğer adaylara, herkes çok kafaydı aralarada çok güzel sohbetler gerçekleşti kimseyi rakip olarak görüp hırs yapmayın kendinize bakın. bu hoş sohbetler heyecanı baya bir alıyor ve rahatlatıyor.

    hepinize sürecinizde başarılar. unutmayın sınav zor değil ve gayet de yapılabilir. düzgün doğru çalışma ve yüksek konsantrasyonla yapabileceğiniz bir sınav. airporthaber forumunun da katkısı çok büyük oldu. fizik ve matematikte çok kişi yardımcı oluyor. böyle bir oluşum için şanslıyız diyorum.

    edit: olumlu sonuçlandı.
  • münih oberpfaffenhofen da bir yerleşkesi olan havacılık ve uzay merkezi. almanya'nın ikinci dünya savaşından sonra imzaladığı anlaşmalar gereği katı yakıtlı roket motoru üretemezler. uzaya çıkmak için en uygun yöntem katı yakıtlı roket motoru kullanmak olduğundan bu şirkette çalışan arkadaşlar bir cinliğe başvurmuştur; almanyanın elindeki amerikadan alınmış hawk hava savunma sistemlerinin roket motorlarını söküp biraz değiştirip istedikleri aleti uzaya göndermişlerdir. hatta pişkin pişkin "böyle daha ucuza geldi valla" gibi yorumlar da yapmışlardır.
  • iblis almanların pilot adaylarını kanırtmak için hazırladığı psikomotor testi. runnning memory span, visual memory, spatial orientation, concentration, cube rotation gibi delirtici modüller içerir. iq testinden yine 145 aldım, zekamı ölçecek platform yok diyen insanlar gördüğümde üşenmem açar bir kaç soru sorarım.
  • ben boyle bir sinav hayal bile edemezdim. 5 iq testi gucunde. cok moral bozucu ama anladigim kadariyla onemli olan o moral bozukluguyla saatlerce devam edebilmek bu sinava. aciklamalarda zaten butun sorulari dogru yanitlamak neredeyse imkansiz, bazi sorular moralinizi bozmak icin konmus olabilir gibi bir seyler diyor. onemli olan konsantrasyon ve kararlilik ama calisma programini bile tamamlayamadim bakalim yarinki sinavda nasil bir ruh halinde olacagim. soru orneklerini falan copyright sorunu yuzunden yazamiyorum ne yazik ki ama inanin bana cok zor.

    almanlar'in derdi neyse? pilot mu seciyorlar yetistirilmek uzere bilimadami mi? gercekten bu sinavda butun testlerden ortalama 80 alan adama oyle bir saygi duyarim ki. john nash falandir herhalde. oyle puan alanlari zaten gercekten pilot yapmasinlar. ilgisi yoksa bile bilimadami olmaya tesvik etsinler, zorlasinlar. insanliga faydalari dokunur.

    5 sene sonra gelen edit: bu entry ile ilgili dönem dönem çok mesaj alıyorum. sözlük'te bana hakkında en çok mesaj atılan entrym bu olduğundan bir açıklama yapmam gerekiyor. tesadüf ki neredeyse entry yazdığımın beşinci yıl dönümüne geliyor bu edit.

    arkadaşlar, kardeşler, her şeyden önce ben türkiye'de ve yurtdışında siyaset bilimi/uluslararası ilişkiler okumuş, ilgi alanları felsefe, tarih, diller ve dinler olan bir sosyal bilimciyim. matematiğe kafam basar ama amatör olarak. fiziği en son lise 1'de görmüştüm sanırsam. gerçi onu da severdim ama seviyemi tahmin edebiliyorsunuzdur...

    iş bakındığım bir dönemde, açıkçası güzel de bir maaş potansiyeli olduğu, dünyayı gezmeli bir iş imkanı sunduğu için deneyeyim demiştim bu işi. yine de dediğim gibi mühendislikle uzaktan yakından alakam yoktu. soruları daha çok genel kültür-iq testi gibi alıp bir şeyler denemiştim. yine de sınavın zor olduğunu anlayabilecek kadar kafam çalışıyor** ve yukarıda yazdığım gibi de acayip zor olduğunu söyleyebilirim. zaten mühendis büyükleriniz de aynısını söylüyorlardır - başlığa bir baktım da gerçekten de söyleyegelmişler bunu.

    sizin tecrübeniz farklı olur ve çok büyük olasılık benimkinden de iyi olur ama emin olduğum bir şey var ki o da siz de benim gibi takdir edeceksiniz bu sınavı çünkü gerçekten adamlar yapmış.*

    bu yüzden ne yazık ki size başarılar dilemekten başka pek bir yardımım dokunmaz. gerçi kimsenin yardımının dokunabileceğini de sanmıyorum; bu başlıkta örnek sorular yazılmış şukela modundaki birinci entryde, azıcık soruları tanıma* dışında yapılacak pek bir şey yok gibi ama tabii siz yine fizik, matematik bilgilerinizi bir gözden geçirin ve dediğim gibi mühendis abi/ablalarınızla konuşun.

    dokunabilecek diğer bir yardımım da belki bu sınavdan sonra ne yaptığımı paylaşmak olabilir. sonuçta dediğim gibi ben öylesine girmiştim bu sınava ama bu sınavı/pilotluğu hayatının anlamı/amacı yapacak kişilere de eğer olumsuz bir sonuçla karşılaşırlarsa belki gerekli teselliyi verebilir bu:

    her ne kadar iyi maaşı için denedim desem de ben 20li yaşlarımın başındayken hayattan ne istediğimi, neyin beni mutlu edebileceğini düşündüm ve buldum: dünyayı gezmek ve öğrenmek ve bunları yaparken de çalışmak zorunda kalacağım işlerin insalara, diğer canlılara yardımcı olabilecek işler olması. bu pilotluk işi de hem -istediğim tür bir gezme olmasa da- gezme imkanı sağlayabilirdi bana hem de insanlara direk yardımı olmasa da birkaç 5 sene çalışıp yeterli para biriktirip rahatça istifa edip istediğim gibi yaşama imkanı verebilecekti bana. yani gördüğünüz gibi hayattan asıl ne beklediğimi bildiğimden ona ulaşabileceğim araçlardan yalnızca önemsiz biriydi benim için bu.

    şimdi tarihlere bakıyorum da bu sınavdan tam 12 gün sonraya geliyormuş bu, bir yıllığına nepal'e gittim hemen bu sınavın sonrasında. orada hem istediğim şekilde insanlara yardımcı olabildiğim gönüllü işler yaptım (bir köyde yaşadım köylü bir ailenin yanında organik tarımı o köye getirebilmek için, sonra katmandu'da yetimhanede gönüllülük yaptım) hem de kitaplarımı okuyup gezebildim: hindistan'da 2013'teki büyük kumbha mela'ya* katıldım; dharamsala'da, dalai lama'nın yaşadığı yerde dalai lama'nın verdiği derse katıldım ve ne insanlarla tanıştım...

    sonrasında da orta yaşlı zamanlarımda da istediğimi yapabileyim diye türkiye'ye dönüp biraz daha fazla para kazanıp ama yine istediğim gibi bir işe girmeye çalıştım ve girdim de ona. ismini vermeyeceğim ama o devletlerüstü, insanlara ve diğer canlılara yardımcı olabilmek için kurulmuş olan kuruluşta, nazar değmesin ama güzel şartlarda çalışıyorum şimdi ve bir iki seneye buranın aracılığıyla hayalimdeki gibi güney asya, afrika, latin amerika'ya gitmeye hazırlanıyorum.

    diyeceğim odur ki bu ne kadar vıcık vıcık* da olsa ve bunu söylediğim için kendimden utanacak da olsam (20 yaşımdayken bunu diyen kişilerden nefret ediyordum çünkü ne istediğimi bilmiyordum) en önemli şey bu hayatta sizi neyin mutlu ettiğini bulmak: anne-baba mı olmak istiyorsun, kansere çare mi bulmak istiyorsun, pilot mu olmak istiyorsun, çok kitap mı okumak istiyorsun, schopenhauer gibi idealist bir yaşam mı sürmek istiyorsun, ege kasabasında mı yaşamak istiyorsun, gezmek mi istiyorsun, uluslararası kapitalist bir şirkette üst düzey yönetici mi olmak istiyorsun vb...

    bunu bildikten sonra bu sınavın da pek bir önemi yok. hatta hayalin pilot olmaksa bile önemi yok. çünkü gerçekten ve gerçekten hayattan beklediğin pilot olup uçaklara yön vermekse, bu sınavda şimdi başarısız olsan bile en azından ne beklenildiğini görmüş olursun ve bir dahakinde çok daha iyi yaparsın -ki pilot olmanın da başka yolları var...

    neyse başarılar ve bol şanlar herkese ve umarım bir daha bu entry ile ilgili bir mesaj almam bir daha* çünkü mesajlardaki sorulara yardımcı olamadığım için gerçekten üzülüyorum.
hesabın var mı? giriş yap