• izolasyonlu ve yalıtımı gayet iyi yeni bir evde ve merkezi ama içeriden ayarlı ısıtma sistemi kullanılıyorsa, kullanılması gereken yöntem radyatörleri sürekli açık ama düşük derecede tutmak. hava iyiyken kapatıp kötü olunca açmak veya gündüz ev boşken kapatıp akşam yakmak daha fazla harcama yaptırıyor bildiğim kadarıyla. çünkü kapalı radyatör açılınca hem kendini hem odayı ısıtmak için daha fazla çalışıyor ortam normale dönene kadar.

    bir de evin yalıtımı gerçekten iyiyse tam soğuklar başlamadan radyatörleri açma gereği de duyulmuyor ve kalın kalın giyilmeden bile üşünmüyor. kasım ortasına gelmemize ve evde bebek olmasına rağmen henüz kullanmaya ve kazak giymeye başlamadık. ama yalıtımsız bir ev olsa büyük ihtimalle gerek duyulurdu. imkan varsa doğalgaza bir sürü para döküleceğine bir kez masraf yapıp daha iyi yalıtımı olan bir eve geçmek kalıcı bir çözüm olabilir. kirası çok yüksek olmayan bir sürü yeni ev var bu şekilde. mümkünse ara kat ve altı üstü dolu bir daire olsun heh.
  • saç kurutma makinesi. üstünüze yorganı çektiniz dizi, film neyin izliyorsunuz, o ayaklar bir türlü ısınmıyor mu? banyoda boş boş duran saç kurutma makinesini yorganın içine koyuyorsunuz. dizlerinizi kırıp, bir nevi çadır oluşturuyorsunuz. bu önemli; makine, arkasından havasını rahatça alabilmeli, önünden verebilmeli. dikkatli olun yangınlar yanmasın, taşak kebabı olmayın.
    elektrik çok mu ucuz lan dedi birisi. arkadaşım, biz burada yorgan altında osurarak ısınma tadında bir keyif sunuyoruz. saç kurutma makinesini beş dakika çalıştırmak pahalı diyorsan git osurarak ısınmaya devam et.
  • 1- şunlardan her peteğe mutlaka alın bauhaus da 7tl ye satılıyor.

    2- gündüzleri evde değilseniz kombiyi mutlaka kapatın. en düşük ayarda da olsa akşama kadar çalıştığı için iyi tüketim yapıyor. (evde 4 orta boy petek var akşam geldiğimde açıyorum. aletin 60c ye çıkması 6 dakika sürüyor. 6 dakikada ısıta bildiği su için neden akşama kadar kombiyi en kısık ta bırakıp, çalıştırıyorum anlamıyorum. diğer türlü akşama kadar en az 1 saat çalışıyor)

    3-kapı-pencere pimapen değilse mutlaka yalıtım için sünger çekin
  • eve geç gelmek bu yollardan biridir. gidiliyorsa spor salonundan geç çıkılabilir. arkadaş oturmasından geç kalkılabilir.
  • ilk başta onu uzak, karanlık ve kuytu köşeden kaçamak bakışlarla süzün. dikkatini çekmeyi başardıktan sonra içkinizi yudumlarken daha uzun süre ona doğru bakın. içkiniz bittiğinde kalkıp kendiniz tazeleyin. bu esnada oturduğu yerin yakınından geçmeye çalışın. mümkünse tam yanından geçerken ufak takılmalar, yavaşlamalar, ona doğru eğilerek geçmeler gibi daha çok dikkat çekici hareketler yapın. içkinizi tazeledikten sonra ona daha yakın bir noktaya oturmaya çalışın.aynı hareketlere devam edin. içkisini içiş hızına ayak uydurun. içkisi bittiğinde siz de bitirmiş olun. kalkın, yanından geçerken hafifçe eğilin , " dolaptan kendime bir bira alacağım ister misin" deyin. büyük ihtimalle cevap vermeyecektir. boşverin. mantar panodaki faturanın iğnesini çekin, düşsün yere. gidin yorganın altına girip uyuyun. ertesi gün şarap alın en azından daha ucuz, üşütmez.
  • (bkz: ölmek)
  • üniversite yıllarımda yaptığım taktiktir, alt komşunun akşamları hangi odada oturduğunu o yada bu şekilde öğren, sonra sen de bütün yatak döşek karyola televizyonu o kendi evindeki o odaya taşı, evdeki diğer odaların radyatörlerini kapat. alt komşun hemen altındaki odayı ısıtmak için doğalgazı açtıkça seni alttan hafif hafif ısıtacak. üst komşun senin yüzünden evi doğru düzgün ısınmadığı için iyice abancak kombiye, böylelikle arada sen %70 tasarruf yapacaksın ama bütün kışı mutlu ve sıcak geçireceksin...
  • 135 metrekarelik at koşturulabilen evimde 135 lira fatura ödememi sağlayan yollardır. kombi bütün gün 30 derecede yanmakta, haftanın ortalama 4 günü ise akşamları 45 dereceye yükseltilmesi yeterli olmaktadır.
    peşin not: mevzubahis evde 2 kişilik bir aile yaşamaktadır.

    öncelikle yapı marketten alacağımız çekomastik silikon ile bilumum pencere, balkon kapısı, denizlik dibi gibi yerleri bir güzel yalıtıyoruz. dalga geçerdik ama böyle bir şey var. bilmeyenler için; tabancası ile malzemeyi köşeye bir doğru boyunca sıktıktan sonra parmağımızla üzerinden geçmek suretiyle şekil veriyoruz. işlem tamamdır.

    daha sonra evimiz 2+1 veya 3+1 ise kullanmağımız (kullanmadığımız derken içinde yatmadığımız, yoksa her odanın elbet bir işlevi var) odaların peteğini kapatıyoruz. 3+1 ev oldu mu 1+1.

    dikkat edilecek bir diğer husus, peteğini kapattığımız odaların eşik aralığını da mutlaka uygun bir nesne ile
    yalıtıyoruz. ben peluş oyuncak kullandım. hani şu solucan misali upuzun gövdeye sahip korkunçlu olanlardan.

    ısı kaybının en fazla olduğu noktalar pencere ve kapılardır. kötü bir işçilik, özensiz bir dolgu sekiz odacıklı doğrama da kullansanız pencere merkezlerinden soğuğun sızmasına neden olur. kalitesiz doğramaya girmiyorum bile, birleşim noktaları dışardaki rüzgarı eve üfürür de üfürür. bu nedenle kışın balkon kapılarımızı kullanmaya bir süre ara veriyoruz. neden? çünkü önü kapanacak. karton olur, minder olur, herhangi bir eşya olur; balkon kapınızın önüne dayayın.

    en önemli konulardan biri de kişisel yalıtım. biliyoruz ki üşümek ayaktan başlar. atalarımız boşuna ayağını sıcak tut başını serin dememişler. eğer ürdün kralı değilseniz ve evinizin her tarafı duvardan duvara halılarla kaplı değilse ayağımıza mutlaka çoraplara ek birşeyler giymek gerekecektir. bu noktada pandufları ve ev botlarını çok başarılı bulduğumu belirtmek isterim. ayağınızı sıcak tuttuğunuz zaman bedeniniz de daha az üşüyecektir. üstünüz için ise kat kat kazak yerine hırka gibi daha uzun nesneleri öneriyorum. çünkü ayaktan sonra sıcak kalması gereken bir diğer bölge kıç nahiyesidir.

    sonuncusu ve en önemlisi, alacağınız/ kiralayacağınız evi mutlaka güney cephelerden seçin. güney candır. atalarımız yine boşa dememiş güneş girmeyen eve doktor girer. böylece evin güneş aldığı saatler boyunca kombi sıcaklığını artırmak zorunda kalmayacaksınız. tabi bu noktada yaşadığınız şehrin de güneşlenmeye elverişli enlemlerde olması gerekiyor. artvin'de her tarafın güneye baksa ne olur.

    bütün bunlara dikkat ettikten sonra doğalgaz faturamız iki haneli rakamlara mı düşecek? hayır. üşümeyi unutup sıcaktan mayışarak kedi gibi kenara mı kıvrılacağız? tabi ki hayır. bunlar sadece soğukları biraz daha insancıl düzeyde geçiştirmenizi sağlayacak.

    eserimi burada sonlandırırken, ilham kaynağımı da anarak hakkını vermeden geçemeyeceğim:

    (bkz: ankara soğuğu)
  • (bkz: göt donması)

    götünüz donuyorsa doğalgaz kapalı demektir. bu da faturalarda popişiniz donsa da yüzünüzü güldürür.
hesabın var mı? giriş yap