• büyük iskender

    böyle deyince, “ama ona babasından krallık kaldı, cengiz ise sıfırdan yaptı” diyenler var. tabi bilmiyorlar cengiz’in amcasının zaten bir savaş beyi olduğunu. tanınırlığını ve gücünü yola çıkarken ondan aldığını.

    büyük iskender tarihteki kimseyle kıyas edilmeyecek şekilde 1 numaradır. dünya böyle bir zeka ve komutan görmemiştir.

    sadece ganj nehrini karşı kıyıda bir ordu varken, tek bir kayıp vermeden nasıl geçirdiğini bilseniz kafayı yersiniz. ama bilmeyenler, ordusunun en büyük avantajı atlı-okçu olan cengiz han ile kendisini haşa kıyas etme gafletine düşüyor.

    ganj nehri editi; çokça dm geldi. orada bahsettiğin ganj nehri olayı nedir diye. anlatayım ;

    iskender persleri yendikten ve persepolis’i aldıktan sonra gözünü hindistan’a diker. “güneşin doğduğu topraklar” hindistan’da o dönem 3 büyük krallık var. hepsi birbiriyle savaşıyor. lakin alexander’ın geldiğini duyunca hepsi birleşip ganj nehrine yürüyor. 100 binlerce hindu ganj nehrinin bir tarafında, iskender ve ordusu bu yakasında. amaç onları oradan asla kendi kıyılarına geçirmemek.

    iskender kayıp vermek istemiyor, ufak filikalarla ancak geçebilirler nehri, lakin o zaman da hinduların ok yağmuru ile ordusu telef olacaktır. 2 gün sonra iskender bir emir veriyor. ordusu ile nehre paralel kuzeye doğru yürüyorlar.

    hindular tabi nehrin öteki yanından panikle kuzeye doğru takibe başlıyorlar. hani bu yakadan da olsa takip edelim de nehrin sığ bir yerini bulup bu yakaya geçmesinler diye.

    7-8 km sonra iskender ordusuna tekrar emir veriyor, güneye doğru diyor... geldiklere yere yürümeye başlıyorlar. hindular tabi karşı kıyıdan aynı şekilde 100 binler olarak takibini sürdürüyorlar.

    iskender durumu psikolojik bir harbe çeviriyor. 1 hafta boyunca kuzey güney yürütüyor ordusunu.

    hindular ne yaptıklarını anlamaz ve daha düzensiz ordu olmanın dezavantajı ile takip ediyorlar.

    iskender 1 hafta sonrasında gece yürüyüşlerine de başlıyor. hindular aynı şekilde nehrin karşı kıyısında takipteler.

    islender ondan da 1 hafta sonra askerlerine “mümkün olduğunca çok ses çıkarın” diyor.
    askerler şarkı söylereyek, bağıra bağıra gülerek, ya da anlamsız çığlıklarla yürüyorlar...uyku vakitlerinde ise iskender’in gözlemcileri bu görevi yapıyor peki neden ?

    çünkü iskender yüksek sesi hinduların psikolojisinde normalleştiriyor.

    yine kuzeye bağır çağır yürüdükleri sırada, iskender’in ordusundan ufak bir okçu grubu kopar ve yüksek bir hız ile kamuflajlı şekilde güneye yürürler. tabi hindular ana orduyu kuzeye doğru takip etmektedir.

    işte o okçular nehrin sığ bir yerinden karşı tarafa geçip orada bir barikat kurup cephe açarlar. ardından iskender ve ana ordu da onların korumasında karşıya geçer. ana ordudan hiç kayıp vermemiştir.

    böyle bir dehadır, bana soracak olursanız başlıkta yazdığım gibi eşi benzeri yoktur.

    örneğin celaleddin harzemşah selçuklu belasıyla uğraşmasaydı, cengiz denilen barbar daha anadolu’ya giremeyecek adam.

    iskender kur’an-ı kerim’de dahi geçen, (doğunun ve batının efendisi-zülkarneyn) her coğrafyanın taptığı bir adamdır. mısır firavunudur, zeus’un oğludur (yersen) ama mitoloji bir tarafa açık ara tarihin en büyük komutanıdır. savaş taktiklerinin içine psikoloji bilimini sokan ilk insandır. amerika’nın tek dünya devleti hayalinin gerçek sahibidir. dünyanın tek süpergücü pers imparatorluğunu 1’e 4 asker sayısıyla nasıl 2 defa yenip yıktığını araştırın. henüz 33 yaşına bile gelmeden ve hiç savaş kaybetmeden sadece ruhani bir yolculuk için ilerleyip bilinen tüm dünyaya diz çöktürmüştür. çocukluk hocası aristotales olan adamla kim kıyas edilebilir zaten.

    biri barbardır öteki tanrı.
  • hannibal barca olduğunu düşünüyorum ama kıyas yapması da zor.

    ilk 3 şöyle olsa gerek (rastgele sıralama)

    hannibal barca
    büyük iskender
    cengiz han

    bu 3'lüden sonra attilayı koyabiliriz bence 4.ye
  • george washington

    öncelikle ingiliz görevlisi olarak fransızlar'ı yenen ve ardından ingiltere'ye karşı amerikan bağımsızlık savaşı'nı yöneten kumandandır.

    iç savaş'ta görev almış; ancak savaşın boyutu değişince yükümlülükleri de artmıştır.

    batı avrupa'nın ekonomisini büyük ölçüde olumsuz etkilemiş ve günümüzün en güçlü ülkelerinden biri olan abd'nin bağımsızlığını sağlamıştır. bunun dışında kızılderililer'e yönelik soykırımlarda sorumluluğu bulunmaktadır.
  • (bkz: prinz eugen)

    öyle bir korku salmış ki m.e.b bile tarih kitaplarında adını anmaya çekiniyor. tarihe ilgisi olmayan bir öğrencinin savoy prensi eugen'i tanıma şansı yok oysa ki kendisi osmanlıyı yıkıma götüren başat bir komutandır.

    (bkz: zenta savaşı)
  • (bkz: nadir şah)
  • (bkz: samuel colt)

    colt, iki önemli iz bıraktı.

    abd'de dünyanın ilk su altı telgraf bağlantısını kurdu

    ikincisi de en ünlü silahı olan savaşmak için üretilen peacemaker yani barıştırıcı takma adı verilen 45 kalibrelik, kurma horozlu revolver'i üretti
  • (bkz: halid bin velid)

    her ne kadar araplardan nefret etsem de, halid bin velid hiç yenilgisi olmayan ender komutanlardan birisidir.
  • sübetey' dır efendim. daha iyisi görülmedi henüz. gönlümün efendisi mustafa kemal atatürk'ün yeri bambaşka tabi ki
hesabın var mı? giriş yap