• kağıt irsaliye ile aynı hukuki niteliklere sahip, merkezinde gelir idaresi başkanlığı’nın olduğu, sadece uygulamaya kayıtlı şirketler arasında dijitalleşen, üzerinde kağıt irsaliye’de bulunması gereken tüm bilgilerin yer aldığı elektronik belgedir.

    01.07.2018 tarihinden itibaren zorunlu olacağı söylenmekte.
  • kimsenin bir şey yazmamasına şaşırdığım hede.

    eğer alıcı ile satıcı e-fatura sistemi üzerinden çalışıyorsa, e-irsaliye hizmeti ile sevk irsaliyesi kesmeden sistemsel gönderim yapabiliyor.

    fakat maddeleri biraz enteresan:

    - e-irsaliye zorunlu değil. eğer iki tarafta da e-fatura sistemi mevcutsa, gönüllülük esasına dayalı olarak geçmek isteyen firmalar geçebiliyor.
    - e-irsaliye sisteme gömüldükten sonra dahi belli bir süre için bir nüshasının şoföre - taşıyıcıya - teslim edilmesi zorunlu. aksi takdirde cezai işlem söz konusu olabilir.
    - e-irsaliyenin sorgulanabilmesi için üzerinde karekod veya barkod bulunması zorunlu.

    kağıt israfını engellemek için girilen bir sistemde, şoföre çıktı verilmesi pek akla yatkın değil. umarım sonrasında bu maddeyi kaldırırlar.
  • e-irsaliyeye zorunlu geçiş tarihi 01/07/2019 tarihine uzatılmış görünüyor. önceki tarih 01/01/2019 du.

    kağıt israfı falan hikayedir. konu ile uzaktan, yakından alakası yoktur. e-fatura'da olduğu gibi amaç, kayıt dışı alışverişi minimum düzeye indirmeye çalışmaktır.
  • 01.07.2020'ye kadar bütün firmaların geçişi zorunlu kılınmıştır. geçiş için 3 ay hazırlık süresi verilmiş. bu geçiş kendi içinde bazı sıkıntılara yol açacak gibi duruyor en azından uygulamaya alışılması süresince.

    29.02.2020'de gelir idaresi başkanlığı uygulama kılavuzunu yayımladı. klavuz için tık tık.
  • e-irsaliye ilgili bilgilerini paylaşmak isteyen suserlere mesaj kutum açık , birkaç sorum var onları sorucam
    hiç çekinmeyin
  • mal hareketlerinin elektronik ortamda düzenli bir şekilde izlenebilmesi amacıyla; 213 sayılı vergi usul kanununun iki yüz otuzuncu maddesinin 5. bendine göre hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “sevk irsaliyesi” belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, alıcısına elektronik ortamda iletilmesi ve elektronik ortamda korunması, kısaca klasik kağıt irsaliyenin, e-fatura misali elektronik ortama taşınması olaydır.
  • bugün itibariyle uygulamaya geçişin son günüdür. burada doğrudan entegrasyon modeli aynı efatura gibi iş yükü doğurmakta olup e-irsaliye tarafında benim tercihim e-arşiv gibi özel entegratör ile çalışmaktır.
  • neden son bir kez daha ertelenmiyor dediğim e-çözüm.
  • bu işi kıvırana helal olsun.
    angarya işler çıkaracak bir dünya.
    haber
  • 1 temmuz'dan itibaren mecburen geçtiğimiz sistem. özel entegratör ile çalışıyoruz şimdilik. uygulamasında bir sürü muallak olan konu var.

    mesela, madem elektronik ise, biz neden hala çıktıyı alıp şoföre veriyoruz ?

    hadi çıktıyı veriyoruz, malı taşıyan şöförün tc kimlik numarasını niye alıyoruz? açıkça kvkk ihlali değil mi bu? her şöföre kvkk için açık rıza beyan formu mu imzalatacağım lan ben?

    en saçma yerine geliyorum, irsaliye kestiniz bitti. gib'e de gönderdiniz, irsaliye'de hata olduğunu fark ettiniz veya şöför değişti, kamyon değişti. irsaliyeyi iptal edip yenisini düzenlersiniz değil mi ? hah işte o iptal seçeneği yok. yani giden gider, iptal edemezsin, düzeltemezsin. lan böyle saçma bir şey var mı? işin en komik yanı, hatalı irsaliye kestiğinizde ne olacağını bilen yok. yeni mi düzenlenecek? hatalı irsaliye mi gönderilecek? tam bir muamma.

    yani tam türk işi olmuş. kurban olarak belli meslek gruplarını seçen gib'e de ayrıca kafam girsin. ne bahtsızmışız lan.

    edit: şöyle bir iptal yöntemi var. irsaliye kestiğiniz alıcı, e-irsaliye sisteminde ise arıyorsunuz, irsaliyeyi ret et diyorsunuz, halloluyor. amma velakin, e-irsaliye sisteminde olmayan bir alıcıya kesiyorsanız geçmiş olsun. o irsaliye iptal olmuyor. en azından ilk 30 dk iptal veya değiştirme opsiyonu sunulmalı. türkiye şartlarında taşımacılık yaptırıyorsanız her şey olabilir.
hesabın var mı? giriş yap