• netflix’in yeni mini dizisi.

    lisedeki görevine yeni başlayan bir öğretmen yakın zamanda okulda gerçekleşen bir cinayeti ortaya çıkarmaya ve aynı zamanda kendisini korumaya çalışıyor.

    henüz imdb puanı oluşmamış ama şimdilik güçlü duran ve izlenebilir bir dizi gibi görünüyor.
  • gerilim ve gizem türlerini harmanlayan dizi, genç bir edebiyat öğretmeni olan raquel (cuesta) karakterini merkezine alıyor. raquel, evliliğine 2. bir şans vermek için eşinin doğduğu kasabaya taşınıyor. burada karanlık bir sır ile karşı karşıya kalıyor. kasabadaki lisede göreve başlayan ve ilk iş gününde gizemli bir not alan raquel, yerini aldığı eski öğretmen viruca’nın (lennie) garip ve trajik bir durum yaşadığını öğreniyor çok geçmeden ve hikaye gelişiyor.
  • netflix in 11 aralık’ta çıkmış olan yeni ispanyol dizisi. şimdilik güzele benziyor izledikçe merak uyandıran bir dizi bitirince editlerim.

    edit: ben bitiremeyeceğim galiba belli oldu 1 bölüm kala 7.bölümde yarıda bıraktım. sarmıyor kötü dizi bence sevemedim oyuncular karakterlerde aynı şekilde kötü değmez kıymetliyse zamanınız.
  • çıktığı gün izlemeye başladığım ve bitirdiğim dizi. inanın, izlemeye değer. her karakter elinden gelenin en iyisini yapmış. senaryo ve sinematografi de iyiydi. kafanız çok karışmayacak ve sıkılmayacaksınız. hikayeyi taze ve özgün buldum. bazı kısımları öngörülebilir olsa da, genel olarak şaşırtıcı kısımlar içeriyor.

    --- spoiler ---

    küçük bir kasaba, "herkesi birbirini tanıdığı" bir toplum ve denetim biçimi olarak resmedilmiş. kadına yönelik psikolojik şiddet, hem viruca'ya hem de raquel'e sistematik olarak uygulanıyor. kadınları arzulayan gölge varlıkların bulunduğu bu diziyi aslında "cinsel gerilim" türünde görebiliriz.

    raquel'in karakter çizgisinin ötesinde, dizinin ana teması, belirli kırsal çevrelerin sosyal ve ekonomik baskısı, onu karakterize eden ikiyüzlülük ve bazıları daha sembolik ve diğerleri daha gerçekçi olan farklı şiddet biçimlerine nasıl yol açtığıdır.
    --- spoiler ---
  • sırf roberto enríquez’e olan aşkımdan izlediğim dizi.
  • ispanyol yapımı neredeyse bütün gizem/gerilim türü film ve dizileri izlemiş biri olarak, işi gücü bırakıp bir günde bitirdim diziyi. tertemiz bir senaryo ve sade oyunculuklarla ortaya yine iyi bir iş çıkmış. sonunu da güzel bağlamışlar.

    --- spoiler ---

    puanım: 8/10
    iki puanı da viruca'nın hikayesinin altının tam doldurulamamış olmasından kırdım. o iğrenç adamla yatmak için ailesinin iflası değil de hayati bir mesele olsa karakter daha net olabilirdi. viruca femme fatale bir kadın değil ki. iago'yla gerçekten ilgilendiği için birlikte oldu ama yanlış olduğu gerçeğini kabul edip devam ettirmedi. kocasına aşık bir kadın aslında. ee bu iflasın içinden çıkmanın tek yolu bu muydu yani?

    ama neyse ki bu viruca'nın değil, iago'nun hikayesiydi. her ne kadar yüreğimi dağlasa da dizinin sonu bu hikaye sayesinde çarpıcı hale geldi.

    --- spoiler ---
  • bazı polisiye detaylar zayıf kalmıştı sanki (dexter mezunuyum :) fakat rahatsız etmedi. "eee bu konu ne oldu" gibi sorular sordursa bile ben çok beğendim. yarım yamalak ispanyolcama bir katkısı olur diye bulduğum ispanyolca dizi, film ne varsa depolarken rastladım ve çok sardı. vis a vis.den çok beğendiğim gardiyan abinin (roberto enríquez) olması da çok güzel olmuş :) hatta dizinin çekildiği yerler de ilgimi çekti ve haritadan gezdim uzun uzun...tavsiye ederim
  • carlos montero'nun aynı adlı romanından uyarlanan ispanyol psikolojik-gerilim-gizem dizisi. ispanyol gerilim-gizem filmlerine zaafı olan biri olarak bu haftasonu bir türlü geçmek bilmeyen grip halime eşlik etti. sürükleyicilik, merak oluşturma konusunda izleyiciyi tatmin eden bir yapı olmuş. ama merak unsuru biraz kör göze parmak sokmak tarzında olmuş. maşallah bütün karakterler gizemli gizemli davranıyor, herkesin sakladığı bir şeyi var, farklı bir güdüsü var. böyle gizem zorlamasıyla yazılınca da klişelerden kurtulamıyor diziler. hayranı olduğum inma cuesta (dizideki raquel karakteri) ve dizinin geçtiği kasabanın muazzamlığı (galiçya) olmasaydı bütün bölümleri izler miydim bilmiyorum açıkçası.

    --- spoiler ---

    dizinin gizem unsurlarını bir yana bırakacak olursak benim etkileyen noktalardan biri, çok fazla vurgulanmasa da raquel'in kasabada hissettiği outsider olma halini yansıtmasıydı.
    en zayıf bulduğum nokta, aralarında gerilim oluşturulan ilişkilerin çok yüzeysel kalması. ne raquel ve kocası ne iago ve babası arasındaki ilişki detaylı işlenmemiş. özellikle dizinin sonundaki (zorlama) fuhuş açıklamasını koyacak olursanız iago ve baba arasındaki ilişki dinamiğini daha iyi detaylandırılmasını beklerdim.
    --- spoiler ---

    son bir not: dizideki viruca karakteri romanda elvira olarak geçiyor. bu sadece bir isim değişikliği mi yoksa karakter özellikleri açısından da değişiklik var mı bilmiyorum.
  • ilk bölümünü izleyip, devam edip etmemekte kararsız kaldığım dizi. kasabanın havası ve oyuncular sardı. senaryo pek açmadı gibi. devam etmeye değer mi bilemiyorum altan.
  • ispanyol dizilerinde hep aynı oyuncuları görüyor olmak beni çok şaşırtıyor. aynı oyuncuyu bin tane dizide görüyoruz. sanırım oyuncu bulma konusunda ciddi problemler yaşıyorlar ya da yeni oyunculara şans verme taraftarı değiller. :(
    diziye gelecek olursak, öncelikle benim gibi ailenizle izleme hatasına düşmemenizi öneririm. dizide birbiriyle yatmayan insan kalmadığını söylesem abartmış olmam :') onun haricinde dizi tahmin edilebilir şekilde ilerlemiyor, ben bu detayını beğendim. akıcı, bir akşamda bitirebileceğiniz mini bir dizi. başka da bir numarası yok. izleyecek daha iyi bir şey bulamadığınız bir günde şans verebilirsiniz belki...
hesabın var mı? giriş yap