• elektro gitar çalmayı bilen yazarların, öğrenecek kişilere tavsiyeleridir.

    öğrendiğimde dönüp kendi tavsiyelerimi de yazacağım başlıktır aynı zamanda.
  • klasik gitarla başla diyenler olacaktır, siklemeyin.
  • gitar seçiminiz başta çok önemli değil aphalı şeyler almayın öyle markaya aldanmayın.penanızı bulana kadar canınız sıkılabilir.çalışmalarınızı mutlaka metronom ile yapın.gamları bilin ilgili minör majörleri bilin.pentatonic extended scale öğrenin.gamları şiir gibi ezberlmeyin belirli bir düzen içerisinde mantığını öğrenerek çalın.
  • çok uzun bir süreçtir. kısa sürede öğrenirim, show yaparım diye düşünmeyin. sabır ve az biraz da matematik ve boş bir kafa güzel etkenlerdir.

    sabır anahtardır.

    dandik gitar almayın, gitarinizin mumkunse bir markasi olsun, ucuz pahalı cok farketmez ama bir tarziniz olsun. en kötü ihtimal cort, ibanezin giris seviyeleriyle baslayin. teller fretlere cok uzak olmasin. klavyesi rahat olsun yoksa muzikten sogursunuz.

    edit: iphone ya da ipad sahibiyseniz mutlaka ama mutlaka garageband+irig kullanın. iriginizi aliexpressten 20 lira civarına bulabilirsiniz. orjinaline boşuna aynı parayı vermeyin, kalite farkı yok seste.

    edit2: irig ne diyenlere
  • klasik gitarla başlayın.. şaka lan sakın. alakası yok. o gitar bu gitar, şu adamın gitarından bu elektrocunun penasından takılmayın böyle şeylere bismillah diyip başlayın zamanla karakteriniz tarz değiştirebilir sonra karar verirsiniz. birde ilk gitarınızı satmayın sakın ilerde üzülürsünüz.
  • kulaklık takıp öyle çalın şunu.

    - üst komşun.

    edit: öğrenince sesli çal dinleriz sorun yok.
  • metronom her şeyin başıdır. metronomsuz adım bile atmayın.
    gitarınızı ve diğer gitarları tanıyın. sap profillerinin, ağaçların, sap ve gövde bağlantı şekillerinin, manyetik konumlarının, tel uzunluğunun, köprü ve eşik tiplerinin... tona etkisini öğrenin. (bunları bilmeden alacağınız gitar kör bir insanın resim seçmesinden farksız olacaktır.)
    minör/majör gamların yanında türk makamlarını öğrenin.
    üşengeç olmayın.
    hızlı bir şey çalmak sizi iyi gitarist yapmaz. temiz ve metronomlu çalmak daha önemlidir. kirli soundla saniyede 100 nota da bassanız hiçbir anlamı olmayacaktır. ancak müzikten anlamayanları eğlendirirsiniz.
    vibrato'ları parmakla değil bilekle yapın ve metronomla çalışın.
    tellerinizi 1-2 ayda bir değiştirin. tel yüksekliğini, entonasyonunu ve sap ayarını yapın. bilmiyorsanız öğrenin.
    kendinize uygun penayı seçin. farklı tip penaları farklı tip şarkılar için bulundurun.
    kendinizi geliştirecek şeyler çalışın.
    belirli bir seviyeye geldikten sonra virtüöz gitaristlerin derslerini izleyin. onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışın.
    aynı tip şarkıları çalıp yerinizde saymayın.
    iyi bir gitar soundu nasıl olur öğrenin.
    analog ve dijital pedalları kullanmayı öğrenin.
    seviyenizin çok üstündeki şarkıları takıntı haline getirip aylar kaybetmeyin.
    limon yağı kullanmayın.
    gitarınızı temiz tutun ve çaldıktan sonra alt 3 teli mikrofiber bezle silin.
    tel takarken burgudaki tellerin aşağı doğru sarımlı olmasına özen gösterin. 2-3 turdan fazla sarmayın.
    tellerin geçtiği noktaları tel değiştirmeden önce kulak temizleme pamuğu ve makina yağı ile temizleyin.
  • imkanınız dahilinde alabileceğiniz en iyi gitarı alın. başlarda farkına varmayacaksınız belki ama ucuz gitarda entonasyon ve fret buzz'dan başınızı kaldıramazsınız. bu da sizi ilerleyen dönemde olaydan epeyce soğutur.

    tab okumak iyidir hoştur ama teori bilmeden sadece ezber yapmış olursunuz.

    o sıkıcı parmak egzersizleri bıkmadan usanmadan her gün yapılacak kaçarı yok!

    pedal, prosesör falan çok geniş bir dünya olduğu için başlarda vox'un vt+ serisi öneririm. 20lik olanı ev için yeter de artar bile.

    istanbul'da yaşıyorsanız çok şanslısınız fakat diğer iller için adam gibi kurs bulmanız zor o yüzden ilgili youtube kanallarından destek almanızı tavsiye ederim.

    son olarak çalmak istediğiniz tarza uygun bir gitar seçin.
    (bkz: elektro gitar alacaklara tavsiyeler)
  • *iyi bir gitar ile başlayın. *başlangıç gitarı* gibi işlere girmeyin. hangi müzik türünü çalmak istiyorsanız ona göre ekipman seçin. plug and play bir alet olmadığını unutmayın, hem günlük hem uzun süreli bakım ister elektro gitar.

    *klavye üzerindeki seslerin yerlerini ve birbirlerinden olan uzaklıklarını iyi gözlemleyin.
    pattern olarak öğrenin. 2-2-1 formülü mesela. do (c) sesi ile başlarsanız 2 ses sonrası re(d) tekrar 2 ses sonrası mi(e) ve sonra 1 ses gidiyoruz fa(f). bunun gibi 1-2-2 veya 1-2-1 şeklinde formülleri klavyenin her yerinden deneyin. sonrasında scales (skalalar) ve modları üzerine eğitim videoları veya dökümanlarına geçersiniz.

    *kulağınıza güvenin ve onu serbest bırakın. çalmak istediğiniz türde bolca müzik dinleyin. davul ile çalmaya alıştırın kendinizi, eğer bu imkan yoksa ya sample üzerine veya metronome üzerine çalın, içinizdeki saati kuvvetlendirin.

    *fırsat oldukça başkalarıyla beraber çalın. grup olarak çalarken bir bütünün parçası olarak, değişik zamanlarda değişik görevler üstlenmeye alışmaya çalışın.
  • - gitarım kötü diye üzülmeyin, siz daha iyi çaldıkça iyi gitarlar sizi bulacaktır.

    joe satriani - kısaca satch.
hesabın var mı? giriş yap