• henüz yazılmamış olandır
  • html'dir.
    mükemmel siteler programlayabilirsiniz.
    hızlıdır. java ile c#'ı tokatlar
  • şu anda aktif olarak 5 ayrı dilde kod yazmam gerekiyor. sql veya basit script için kullandıklarımı saymıyorum.

    yerine göre değişiyor. bazen bir .bat uzantılı bir dos batch file yazmak hayat kurtarabiliyor.
  • en iyi programlama dili diye bir sey yoktur, calistiginiz alana gore cok degisir. yaz bakalim javascript ile 10 tb veriden deep learning ile calisan bir image recognition algoritmasi yazabilirsen. ya da 400 cekirdekli bi distributed system'de yapilacak simulasyonun kodunu c veya fortran (veya rust) disinda baska bir seyle yazamazsin. genellikle python java ve c kutsal uclemesi ile cogu seyi halledebilirsiniz ama. javascript ise en tirt ve bos dildir kimse kusura bakmasin, abi yazilim yaaa diyen ozgur demirtas kilikli tiplerin abandigi bir dildir. ( profesyonel kullananlara lafim yok )
  • “bir insana yalan olsa bile bir söylemi sürekli tekrarlarsanız, o söylemin nereden geldiğini unutur ve kendi fikri gibi benimser ve savunur”(joseph goebbels)
    beyinleri programlamak için 'yalan' olabilir.
  • veriyle ilgilendiğimden benim için pythondur.
  • düz tornavida ile kaşığı kıyaslayanlar yine doluşmuş başlığa.
    bir de javascripte tapınan yeni yetmeler...

    her programlama dili, kendi amacına yönelik ortaya çıkmıştır.

    rasmus gelmiş, c üzerinde hazır fonksiyonlar oluşturarak php'yi icat etmiş. c'nin türevi, altında yine c çalıştıran bir scripting language ortaya çıkmış. günümüzde web için pratik ve hızlı bir şekilde hizmet vermekte.

    gosling gelmiş, "ulan bu c++ iyi güzel ama c++ üzerinde tamamıyla nesnel ve tak çalıştır bir dil yapayım" demiş ve java'yı çıkarmış. yorumlayıcıları ve derleyicileri dahi c/c++ ile oluşturulmuş.

    gossum gelmiş, ulan demiş, "bu dilleri okumak zor. bellek açıklarını takip etmek zor demiş. makine kodundan biraz daha uzaklaşayım, gerekirse daha yavaş olayım ama okuması ve yazması kolay bir dil yapayım" demiş ve c üzerinde geliştirdiği python'u piyasaya sürmüş.

    john dahl isimli genç gelmiş, demiş ki: "yahu, bu js nasıl olsa frontend kullanılıyor. iyisi mi ben bunu sunucu tarafına da taşıyayım, işleri kolaylaştırayım" demiş ve node-js'yi çıkarmış. gerek nodejs gerekse de js'nin çalışabilmesi için c/c++ ile yazılmış motorlara ihtiyaç var.

    bir insan gelip php ile c++'yi kıyaslamamalı. birisi web için ortaya çıkmış ve sadece o alanda kullanılıyor. diğeri ise makineye yakın ve yazılımın mimari alanlarında kullanılıyor.

    php ile python kıyaslarsanız yine yanılırsınız. php7, webde python'dan 3 kat hızlı iken; php ile sadece web dar alanında sıkışıp kalırsınız. bana web yetmez derseniz, yanına birkaç dil daha eklemeniz gerekecektir.

    python ile robotik ve donanımsal işlere girdiğinizde kendinizi birden c/c++ öğrenmeye çalışırken bulabilirsiniz. hız gerektiren alanlarda, embedded sistemlerde, oyun motorlarında belleğe yakın dillere ihtiyacınız olacaktır.

    bu başlık, size istediğiniz cevabı vermeyecektir. hepiniz, öyle bir dil olsun ki tüm işimi görsün; en hızlısı ve en güçlüsü olsun istiyorsunuz. böyle bir şey yok.

    neden, ihtiyacım olduğunda işimi görecek dili öğrenebilirim demiyorsunuz da burada anlamsız sidik yarışına giriyorsunuz?

    bildiğiniz dilin bile tüm özelliklerini kullanamadan bu hayattan göçüp gidecekken, bu mükemmelliyet arayışı neden var?
  • muhtemelen yazılım dünyasına adım atacak insanlar "boş yere uğraşmayayım en popüler hangisiyse ondan başlayayım" gibi başlangıç seviyesinde haklı görülebilecek bir düşünceyle bu entryler arasında göz gezdiriyorlar.

    ancak ne yazık ki sizlere kötü haberim var, en iyi programlama dili diye bir şey yok arkadaşlar. her yiğidin nasıl ki yoğurt yiyiş tarzı farklı ise, her yazılımcının ve projenin de ihtiyaç duyacağı şeyler farklı. kimi dilde işlevsellik, kimi dilde sadelik, kimi dilde güvenlik ön planda.

    takım tutar gibi dil tutmamak gerek, hepsinden azar azar ama birini çok iyi bilmek gerekiyor diye düşünüyorum.

    bir de eğer ki bu yazıyı okuyan arkadaşlar eğer üniversite okumuyorsa 20, eğer üniversite okuyorsa 22 yaşını geçmiş ise mümkün mertebe bu işe atılmasınlar. çünkü sizin rakipleriniz şu anda 13-14 yaşında. 8 sene sonra onlar 21 yaşına geldiklerinde siz 30 yaşına geleceksiniz ve baktığınız zaman tecrübeleriniz hemen hemen aynı olacak. ha bir de tabii ki küçük yaşta bilgiyi almanın çok daha kolay olduğu, yaş geçtikçe toplumsal baskının sizi yıpratacağını da es geçmemek lazım. bu konuda uzun uzadıya bir şeyler karalamak isterdim ancak bu bambaşka bir entry konusu olur.
  • python veya r
hesabın var mı? giriş yap