50 entry daha
  • dünyada her yıl 100.000 ton kafein tüketiliyor.
    bu kafeinin çoğu kahveyle tüketilse de bazı gazlı içeceklerde, çikolatada, kafein haplarında hatta kafeinsiz içeceklerde bile var.
    kafein uykuyu açıp daha canlı ve odaklanmış hissetmemizi sağlıyor. ayrıca tansiyonumuzu yükseltip gergin de hissettirebilir.
    peki dünyanın en çok kullanılan ilacı kafein bizi nasıl ayakta tutar?
    bazı böceklerde zehirli ve hatırlamayı kolaylaştıran kafein; insan bedeninde sinir sistemi için uyarıcı görevindedir. adenosin adında uyku sağlayıcı molekülleri engelleyerek uyanık kalmayı sağlar.
    yüksek enerjili kimyasal bağlar (atp) parçalanırken adenosin salınır. beynimizdeki nöronların bu moleküllere kusursuz bir şekilde bağlanmak için alıcıları vardır. adenosinler bu alıcalara bağlandığında kimyasal reaksiyonlar gerçekleşerek nöronların daha yavaş hareket etmesini sağlar. yani uykunuz gelir. kafein tam bir muhaliftir. adenosin alıcıları engelleyerek bu uyku sürecini yavaşlatır. kafein ve adenosin benzer moleküller olduklarından kafein adenosin yerine bağlanabilir. kafein inhibtörü durdurduğundan uyanık kalmamızı sağlar.

    beyin düzenli kafein tüketimine alışabilir. adenosin alıcıları sürekli tıkalı olursa; vücut fazladan alıcı üretmeye başlar. böylece vücutta kafein varken bile adenosin bağlanmaya başlayacaktır. bu yüzden zinde hissetmek için sürekli daha fazla kafein tüketmeye ihtiyaç duyarsınız.
    eğer kafeini birden bırakırsanız, hiçte hoş olmayan bir bırakma sürecine girersiniz; sürekli yorgun olma, baş ağrısı ve depresyon gibi ruh halleri baş gösterebilir. zamanla vücut buna alışacak ve fazla adenosin alıcıları kaybolacak, ve yine zinde hissedeceksiniz.

    ayrıca kafein parkinson, alzeimer ve bazı kanser türlerinin riskini azaltır.
    yağ yakımını hızlandırır.
    elbette her zaman faydaları yoktur, zararları da vardır; kalp atışını ve tansiyonu yükseltebilir, fazla idrara çıkma veya ishal,uykusuzluk ve gerginlik gibi etkileri olabilir.
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap