2981 entry daha
  • aşkın bir sebebi varsa ne bilim ne de psikoloji henüz bunu keşfedememiştir. ancak tarih boyunca bazı filozoflar ortaya ilginç teoriler atmıştır.

    aşk bizi bütünleştirir, yeniden - plato antik yunanlı filozof tamamlanmak için aşık olduğumuzu sorgulatır. symposium adlı eserinde bir akşam yemeği ziyafeti anlatılır. komedi yazarı insanları şu hikayeyle eğlendirir: insanla bir zamanlar dört kollu, dört bacaklı ve iki yüzlü olarak yaşamaktaydı. bir gün insanlar tanrıları çok sinirlendirince zeus onları ikiye böler. o zamandan beri herkes diğer yarısından yoksundur. aşk, seni tekrar bütünleştirecek ruh eşini bulma isteğidir.

    `aşk, bizi bebek sahibi olmakla kandırır - schopenhauer` alman filozof cinsel arzulara dayanan aşkın, bedensel arzuları tatmin eden bir yanılgı olduğunu ifade eder. arzularımız bizi başka bir kişinin mutlu edeceğine inandırdığı için aşık olduğumuzda çok fena yanıldığımızı gösterir. doğa bizi doğurganlıkla kandırır ve aşk dolu birleşim çocuklarla tamamlanır.

    aşk,yalnızlığımızdan kaçış yoludur- russell britanyalı filozofa göre fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarımızı tatmin etmek için aşık oluruz. insanlar doğurganlığa uygun olarak tasarlanmıştır ancak tutkulu bir aşk olmadan seks tatmin edici değildir.
    aşk tüm varoluşumuza kendisini hayatın en hoş şeyi yaparak değer katar.

    aşk, yanlış yola götüren felakettir- buda buda temel arzularımızı tatmin etmek için aşık olduğumuz düşüncesindedir. fakat tutkulu arzularımız kusurdur. ve ilişkiler hatta romantik aşk bile acı kaynağıdır.

    aşk, kendimizi aşmamıza izin verir - beauvoir fransız filozof aşkın diğer kişiyle birleşme arzusu olduğunu ve hayatlarımıza anlam kazandırdığını düşünür. ancak nasıl aşık olduğumuzla ilgili değil, aşkı nasıl daha güzel yaşayabilirizle ilgilenmiştir. varoluşumuzu gerekçelendirmek için başka birine bağlı olmak can sıkıntısı ve güç oyunlarına kolayca sebep olur. beauvoir ise gerçekçi sevmeyi tavsiye eder. mükemmel arkadaşlık gibi sevgililer kendilerini keşfederken ve yaşamlarına dünyayla birlikte değer katarken birbirlerine güç verirler.
1624 entry daha
hesabın var mı? giriş yap