• zihinsel engelli olma durumunu ifade eden zeka geriliğinden farklı olarak kişinin kendi kusuruyla ortaya çıkan durum..

    tavrı, davranışı, söylemi karşısında dumura uğradığımız kişiye bir anlık sinirle "geri zekalı" demişliğimiz vardır.. bunu yaptıktan sonra, zihinsel engelli olma durumunu hakaret amaçlı kullandığımız için bir kısmımızın vicdanı sızlar.. ben vicdanı sızlayanlardanım.. bu nedenle de birine "geri zekalı" dediğim oldukça nadirdir.. hal böyle olunca da bir ihtiyacımı karşılayamaz olduğumu farkettim.. normal (ya da standart) insan zekasıyla açıklanamayacak olan ama normal zekaya sahip kişilerin ortaya koyduğu bazı davranışlar/söylemler karşısında ifade yoksulu oldum çıktım..
    böylece düşünüp taşındıktan sonra zihinsel engellilik durumundan bağımsız olarak kullanabilceğim bu kavramı uydurdum..

    zihinsel engelliler bile bir miktar çaba ile gelişme kaydedebildiklerine göre "normal" zekaya sahip bir kişi de azıcık bir çaba ile zekasının normalin altına inmemesini temin edebilir.. edemiyorsa işte burada tanımladığım gibi "zeka kıtlığı" çekmeye başlar.. bu durumda akıl ve izanla hiçbir şekilde bağdaşmayacak olan bir tutum ve davranış karşısında, bu davranışı sergileyen kişinin zeka kıtlığı çekmekte olduğu söylenebilir..

    mesela alt kat komşum bu tür bir "zeka kıtlığı" içindedir.. zihinsel engelli ya da ruh hastası olmadığına göre içinde bulunduğu durum başka türlü açıklanamaz..
    kendisi bir gün kapıma "tuvalet kağıdını tuvalete atmayın" diye dayanmıştır.. "hayrola benim tuvalet size akmaya mı başladı?" diye sormam üzerine de "hayır akmıyor ama tuvalet kağıdını klozete atarsanız akabilir, atmayın" şeklinde akıl sır erdiremediğim bir cevap vermiştir..

    arkasından bu kadıncağızı hayatın içinde kurguladım.. bir taksinin içinde giderken kavşakta kırmızı ışık yanıyor ve taksici duruyor.. kandıcağız taksiciye dönüp diyor ki "lütfen kırmızı ışıkta durun".. taksici şaşkın "ee durmadım mı?" diye soruyor.. kadın cevap veriyor "durdunuz ama durmazsanız kaza yapabiliriz ve biri ölebilir"..

    bu kurguda görüldüğü üzere karakterimiz, yaşamı boyunca zekasının "normal" seviyesini koruyamayarak muhtemelen 5 yaşındaki zekasına doğru bir inişe geçmiştir.. mevcut durumunu ifade eden tanım olsa olsa "zeka kıtlığı" dır..
hesabın var mı? giriş yap