5 entry daha
  • almanya'da naziler iktidara geldikten sonra, yahudileri, sosyal demokratları, sosyalistleri, komünistleri ve homoseksüelleri üniversiteden atıyorlar.

    birdenbire çok kaliteli bir grup, işsiz kalıyor almanya'da. bunun için philip schwartz'ın önderliğinde, isviçre'de bir teşkilat kuruluyor ve işsiz kalan bu hocalar için dünyanın çeşitli yerlerinde iş aranmaya başlanıyor. ardından türkiye'nin böyle bir arayışta olduğu öğreniliyor ve atatürk’e müracâat ediyorlar. atatürk, "alanında en iyi olanları istiyorum." diyor ve profesör schwartz bir süre sonra bir liste ile tekrar mustafa kemal'in yanına geliyor.

    burada diş hekimliğiyle ilgili enteresan bir olay yaşanır. atatürk’e tâkdim edilen listede büyük diş hekimi alfred kantorowicz'in üstü çizilmiş. atatürk sebebini soruyor. schwartz, "efendim, bu arkadaşımız diş hekimliği alanının en iyisidir, fakat ne yazık ki kendisi bir sosyal demokrattır. şu anda da lichtenburg konsantrasyon kampındadır, bunu getirtemeyiz. reich hükümeti bu arkadaşı bize teslim etmez. bu sebeple listenin ikinci sırasında olan arkadaşı size öneriyorum." diyor.

    bunun üzerine atatürk, "sen onu bana bırak" anlamında bir şeyler söylüyor ve hemen almanya'ya bir mektup yazılıyor. profesör kantorowicz isteniyor. bu mektuba iki ay cevap gelmiyor. schwartz zavallı, elindeki listeyle tekrar geliyor. "ekselans" diyor, "zât-ı alinize arz ettim, vermezler bu adamı. arzu ederseniz listenin ikinci sırasındaki arkadaşla irtibata geçelim." "hayır" diyor atatürk, dışişleri bakanı tevfik rüştü aras'ı çağırıyor. "hemen reich hükümetine bir nota çek" diyor. "iki ay mektubumuza cevap verilmemesi türkiye cumhuriyeti hükümeti'ne kasıtlı bir hakaret midir?" 48 saat sonra profesör kantorowicz serbest bırakılıyor, istanbul'a geliyor ve türkiye'de diş hekimliğinin kurucusu oluyor.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap