• öncelikle bu başlık mayıs ayında açılan başakşehir çam ve sakura şehir hastanesinde çalışan doktor arkadaşımın ricası üzerine açılmıştır.

    bildiğiniz üzere mayıs ayında başakşehir çam ve sakura şehir hastanesi büyük reklamlar yapılarak açıldı. ilgili hastanede görevlendirmek üzere 92. dönem (ve daha sonra 93. ve 94. dönem) devlet hizmet yükümlülükleri kurası ile çok sayıda uzman doktor ve pratisyen ataması yapılmıştır. bu pratisyenler ve uzmanlar şu an başakşehir çam ve sakura hastanesinde zorunlu hizmet kapsamında çalışmaktadırlar.

    ilgili uzmanlar ve pratisyenler mayıs ayında atandıkları süreden bu yana açıkça rakam yazmak gerekirse uzman doktor maaşı olan 8 bin lira, pratisyen doktor maaşı olan 6 bin lira dışında ve bakanlıkça herkese ödenen mayıs ayı ek ödemesi dışında hiç bir döner sermaye ödemesi alamamışlardır. ilgili personel mayıs ayından itibaren sürekli fazla mesai yapmalarına ve ek nöbetler yazılmasına rağmen haketmiş oldukları-hepi topu 1000 lira civarı olan- nöbet ücretleri bile temmuz ayından bu yana yatırılmamıştır. ben bu durumu -yine arkadaşımın bilgisi ve isteği üzerine 94. dhy atamaları öncesi bilgi olması açısından- şu entry'mde belirtmiştim:

    (bkz: #111458880)

    doktor maaşları sabahtan akşama kadar konuşulsada ister inanın ister inanmayın durum bu şekilde devam etmekte.

    ancak işin rezalet kısmı burası değil.

    doktorların en önemli kazançlarından birisi aldıkları döner sermayeleridir. ki bu döner sermayeler çoğu bölüm için büyük rakamlar değildir. performans üstü alan bölümler için max 5-6 bin tl altındaki bölümler için 2-3 bin tl gibi rakamlardır. başakşehir şehir hastanesine dhy ile atanan uzman doktor ve pratisyenler de doğal olarak bu rakamlarda döner sermaye almayı beklemekteydi. mayıs ayından bu yana başhekimlik ve yönetime döner sermaye durumları sorulduğunda hastanenin bütçesinin oluşmasının beklendiği ayrıca ne kadar döner verileceği ile ilgili bakanlık ve il sağlık müdürlüğüyle ilgili yazışmaların yapıldığı söylenip doktorlar bu zamana kadar oyalanmıştır. ilgili hastane yeni bir hastane olduğu için tabi ki bazı işlemler zaman alabilir. veya hastanenin bütçesinin oluşması için belli bir süre beklenebilir. veya ilgili ödemelerin tutarına karar vermek üzere yazışmalar zaman alabilir. çalışan tüm doktorlar zaten bugüne kadar bu anlayış içerisinde hareket etmiş ve hepsi dhy ile atanıp büyük kısmı başka illerden gelip istanbuldan ev kiralamalarına yeni bir düzen kurmaya çalışmalarına ve maddi olarak zor zamanlardan geçmelerine rağmen ilgili sürecin sona ermesi için sabır ile beklemişlerdir. kaldı ki başakşehir şehir hastanesi açılan ilk şehir hastanesi veya hastane değildir, yeni açılan bir hastanede bir doktorun nasıl bir döner sermaye alması gerektiği yönetmelik ile belirlenmiştir:

    https://www.resmigazete.gov.tr/…3/02/20130214m1.pdf

    16. sayfada 10.maddede:

    "hizmete yeni açılan sağlık tesislerinde çalışan personele, sağlık tesisinin hizmete açıldığı tarihten itibaren genel sekreterlik tarafından tarafından belirlenen sağlık tesislerinden açılıştan itibaren 6 ay süre ile sağlık tesisi puan ortalamasından" döner verilmesi gerekmektedir. yani belirlenecek emsal bir hastanedeki performans puanlarının buraya uygulanarak o puanlar üzerinden 6 veya maksimum 12 aya kadar tüm sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemelerinin yapılması gerekmektedir.

    durum böyle iken, başhekimlik bugün haziran ve temmuz ayları için -tamamen keyfi bir şekilde- döner sermaye ödemesi yapılmayacağını personele bildirmiştir. ağustos ayında verilecek ek ödemelerin durumu telafi edeceği söylenmiştir. ancak 3 ay boyunca verilecek bu ek ödeme mart ayındaki gibi tüm sağlık çalışanlarına değil bu kez sadece enfeksiyon, acil, göğüs hastalıkları gibi bir kaç bölüme verilecektir. ayrıca bir diğer komik durum ise başakşehir şehir hastanesi şu an -kağıt üzerinde- pandemi hastanesi değildir ve -yine kağıt üzerinde- covid hastalarına bakmamaktadır (ancak her gün yüzlerce belki daha fazla covid şikayetiyle gelip muayeneleri ve testleri yapılmaktadır). yani hastanede herhangi bir personelin covid nedeniyle verilecek ek ödemeden yararlanıp yararlanamayacağı da şu an itibariyle belli değildir. bir kısım personel yararlansa bile yararlanamayan personele yine ağustos sonrası döner sermaye ödemesi yapılıp yapılmayacağı meçhuldur.

    kaldı ki her sağlık çalışanına ağustostan itibaren ek ödeme verilse dahi bu verilen ek ödeme covid ile mücadelede manevi olarak yıpranan sağlık personeline en azından maddi olarak destek verebilmek adına bakanlık tarafından yapılmaktadır. bu ödemeler bahane gösterilip çalışanların haziran ve temmuzda alın teriyle çalışıp hakettikleri döner sermaye ödemelerini vermemenin kesinlikle bir mazareti olamaz.

    doktorların ve sağlık çalışanlarının covid ile en ön safta mücadele ettiği böylesine bir dönemde başakşehir şehir hastanesi gibi büyük reklamlar ile açılan bu hastanenin çalışanlarına döner sermaye ödemesi yapmadan olumsuz şartlarda çalıştırması çok üzücüdür. daha bugün 900 doktorun istifa ettiği haberi gündeme gelmiştir:

    (bkz: #113016822)

    covid ile mücadele etmelerinin yanında bir de maddi olarak bu muamele yapılırsa yakında başta başakşehir şehir hastanesi olmak üzere bir çok hastanede canını öne koyarak çalışacak sağlık personeli bulamayacağımız çok açıktır. bu başlık umarım gündemde kalır ve ilgili hastanede çalışan başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına hakettikleri ödemeler kişilerin keyfi durumlarına ve insiyatiflerine bırakılmadan verilir.

    ilgili durumun bir başka kanıtı olarak ve entry'nin özeti olarak da şu tweet'i okuyabilirsiniz:

    https://twitter.com/…ccp/status/1303786441877663752

    hastanede çalışan başka personel tarafıma ulaşırsa bu durum ile ilgili verecekleri bilgiler bu entry'de editlenerek paylaşılacaktır. benim elimden bu kadarı geliyor. umarım bu saçmalık bir an önce çözülür.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap