23 entry daha
  • macar asıllı francesco illy tarafından 1933 de triestede kurulmuş, oglu ernesto illy tarafından ünlendirilmiş italyan kahve ve kakao şirketi. bugunlerde ise burger king'in lavazza ile ortaklığına inat, kısa bir süre önce mcdonalds ile ortaklığa girmiş marka. yani artık tescilli olarak da illy; "kahvenin mcdonalds'i ve mcdonalds'in kahvesi"

    illy söz konusu olduğunda markanın önünde ernesto tarafından nakış gibi işlenmiş, dünya genelince de kabul görmüş bir -en iyi- ibaresi mutlaka bulunur. kepçe kulaklı tombul illy fincanlarında sunulan kahve "klasdır" ki zaten kendileri de ürünlerini "gurme kahve" olarak tanımlar. hatta ernesto bizzat kendisi olaraktan illy'nin kalitesine ithafen şöyle der; "50 çekirdek 1 fincan kahve yapar, 1 çekirdek bozuksa tüm fincan bozulur" lakin kahvenin aslı* pek de öyle değildir. bunun en gözle görülür elle tutulur örneği alınan illy kutularından çıkan bir dolu kırık çekirdektir* * * illy aslında "seri üretilen" ve "pazara paket halinde sunulan" kahveler arasında en fazla "eh iyi" olarak tanımlanabilecek, 7 ayrı çekirdekten oluşan* bir karışıma* sahiptir, ister çekilmiş, ister çekirdek, ister ese pod olsun, ister üzerinde moka, ister espresso yazsın tüm ürünlerinde bu karışımı kullanır. aynı karışımın bir de "dark roast" tabir edilen koyu kavrulmuş versiyonu vardır, mamüllerinin hiçbirinde domuz yağı bulunmaz.

    market kahveleri arasında sınırları zorlayarak "eh iyi" alabilecek bir ürünle trieste'nin bagrindan kopup gelen ve dünya kahve sahnesinde 70 küsür senedir salınan illy'nin başarısının ardında günde 8 saat çalışarak sadece 50 cent kazanan afrikalı kahve işçilerinin yanısıra (bkz: black gold) iyi tanıtım, reklam, politika ve sanat çevresi ile yakınlık, argeye verilen önem, tüketicinin markaya duydugu guven, sadakat, bağlılık, bağımlılık ve baba illy'nin oldukça narin bir ürün olan, tazeligini çok kısa surede kaybeden kahve'yi uzun süre taze saklayacak teknolojiyi geliştirmiş ve bunun patentini almış olması yatar. ki bu bahsi geçen teknoloji tenekenin içerisindeki tüm havanın alınarak, yerine inert gaz konulup, kahvenin bir nevi konserve edilmesidir. bu sayede kahve 2 seneye kadar* tazeliğini korur ...mu acaba? elbette korumaz. bay illy sadece yaşlanmayı belli bir sureligine dondurmuş fakat durduramamıştır (bkz: forever young) meşhur illy tenekesinin kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 gününüz vardır, ertesi gün, bir evvelki günde "daha uzun sure taze kalsın diye" kapagini sım sıkı sıkı sıkıya kapadığınız tenekeden alacağınız kahve kesinlikle bayat olacaktır* bay illy hızlı yaşlanmanın mucididir. ancak tüm bunlara rağmen illy'nin yukarıda da bahsi geçen sadık içicileri* ille de illy olsun ister bayattan olsun demeye devam edeceklerdir. böyle bir durumda fincanınızı dik konuma getirin, kahvenizi doldurun, yudumlamadan az önce sakince "hepiniz ernestosunuz" diyerek gülümseyin**

    yine de kahvesine rağmen sadece şirket olarak degerlendirildiginde; dogru yer, dogru zaman, dogru mekan, doğru insan dörtlemesinin önderliginde bay illy ve şirketi kahve alemine ese (bkz: ese) , gelişkin ev tipi buharlı espresso makineleri, koleksiyona yonelik fincan tasarımı (bkz: matteo thun), kahve paketleme teknolojisi vbg buluş buluşturmalarda bulunmuştur, bu manada hakkı yenmez ama kahvesi de içilmezdir

    (bkz: amici)

    edit: ernesto illy 3 şubat 2008'de vefaat etmiştir, bu durumda gerçekten de tüm kahve severler olarak hepimiz ernesto'yuz, velakin artık gulemiyoruz... bayrak ernesto illy'nin oğlu dr. andrea illy'e geçmiştir.
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap