7 entry daha
  • %99.8'i havadan oluşmuş, kimyasal olarak cama benzeyen fakat camdan 1000 kat daha az yoğun olan, sio2 esaslı bir jell-o türü ve etanol gibi bir likit solventtir. bilinen "en hafif katı madde" ve "en iyi yalıtkan" *** başta olmak üzere toplam 15 başlıkta guinness rekorlar kitabı'na girmiştir. 1 inch kalınlığındaki aerojel pencere 15 kat cam ile benzer yalıtım değerlerine sahiptir. yoğunluğu 3 mg/cm³ ve ergime noktası 1200 ºc'dir.

    görünüşü itibarı ile "solid smoke" olarak da adlandırılır. kimyasal olarak cama benzer ve cam gibi parçalanabilir yapıdadır. yapısal olarak inanılmaz güçlüdür. teorik olarak, 1 pound (453 gr) ağırlığındaki bir aerojel blok, yarım tonluk yükü taşıyabilir.

    1 gram aerojelin yüzey alanı 250 m²'den 3000 m²'ye kadar değişebilir. bunun anlamı; yassılaştırılmış (teorik olarak) 2.5 cm³'lük bir aerojel küp, bir futbol sahasından daha fazla yüzey alanına sahip olabilir.

    mikroyapısı sebebiyle güçlü bir kurutucudur. elinize aldığınızda çok hafif, katı bir köpük hissi verir. parmak uçlarınızdaki tüm nemi emer ve genellikle derinizde kısa sürede kaybolan bazı kuru benekler bırakır.

    çok yakın bir zamanda nasa, stardust görevinde kuyrukluyıldız ve yıldızlararası toz örnekleri toplamak için büyük bir aerojel panel kullanmıştır. daha önce de mars'a giden pathfinder keşif aracında ısı yalıtımı için yine aerojel kullanılmıştır.

    büyük parçalar halinde temin edilmek istenirse bulması hem zor, hem de pahalıdır. fakat granül halde gayet ucuza (100 cc: $5.00, 900 cc: $35.00) temin edilebilir.

    velhasılı kelam; kıyamet alameti gibi bir malzemedir, her malzeme mühendisinin rüyasıdır.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap