337 entry daha
  • belki faydalı olurum ümidiyle bazı maddeler yazacağım. tabii bu maddeler kanun değil sonuçta. kitap okuma sevdasına 6 -7 yaşlarında iken la fontaine masalları adlı kitapla tutunmuş, bu yaşına kadar hayatı kitapların arasında geçen ve inşallah öyle de ölmek isteyen bir edebiyatçı olarak yazacağım bunları. özellikle öğrenci arkadaşlarımızın paralarını hiç hak etmeyen kitaplara savurmalarını engelleriz belki de.

    - en başa yazılması gereken şey kitabın " çok satanlar " listesinde yer alıyor oluşudur. bu kitaplardan uzak durun. türkiye'de şu anda okuma kültürü berbat hâlde. kitap okuyan sayısı arttı fakat kaliteli kitap okuyan sayısı azalmakta.
    askerlik yaparken çarşı izninde bir kitapçıda şu kısmı görmüştüm: " çok satması gerekenler! "

    evet. çok hoşuma gitmişti. çünkü olması gereken budur.
    ha, şu anda bu maddeden sıyrılabilecek tek kitap var : " kürk mantolu madonna "

    herkesin dilinde her yerde karşınıza çıkıyor diye bu kitaptan uzak durmayın derim.

    - kitabın şeffaf bir paket içerisinde satılıyor olması. yani kitabı açıp şöyle bir sayfalarına göz gezdirme imkanınız olmaması.
    yıllar önce nasıl bir aptallık anında isem mimar sinan ile mihrimah sultan arasındaki aşkı anlatan bir roman almıştım çok popüler diye. satın aldıktan sonra şeffaf paketi yırtıp kitabı bir açtım ki bir sayfasında yazı var karşı sayfasında her sayfa atladıkça alçalan hilâl resimleri.
    yani kitabı kalın göstermek istemişler böylece! ayrıca anlatım da çok kötüydü.

    - kitabın arka kapağında kitaptan bir pasaj yerine kitabı öven paragraflar varsa hemen o kitabı " istop " diye bağırıp havaya fırlatarak oradan kaçın.

    - kitabın ön kapağında yaldızlar, kapartmalar, abartılı abartılı tuhaf şeyler var ise kitabı ters çevirip koyun rafa.
    raflarda görüyorsunuzdur normal kitapların arasında pavyona düşmüş yeşilçam hâtunları gibi süslü püslü dururlar ve evet maalesef sırf bu ışıltıları sayesinde sattırırlar kendilerini.

    - özellikle günümüzde önlenemez bir hâl alan dinî - tasavvufî - beşerî - bilmen ne î olaylar ve karakterlerle harmanlanmış aşk romanlarını da içinizden bir besmele çekerek allah'a havale edin.
    sömürülmedik islâmî karakter kalmadı maşallah.

    - önceki maddeyle bağlantılı olarak kitabın kapağında ne bileyim işte çöl, gül , bülbül vs. resimleri varsa ve

    " elif gibi dik durdum bu hayatta
    vav'ların aşkı vardır bu külliyatta "

    gibi dizeler var ise lütfen gidin yemek falan yiyin paranızla.

    - yine kitap kapağında bilmem hangi abd'li yazar ve gazeteciler tarafından övüldüğüne dair yazılar var ise bilin ki siz övmeyeceksiniz.

    - kişisel gelişim kitaplarını satın almak yerine bir göl kenarında sevdiklerinizle mangal keyfi yaparsanız size daha iyi geleceğini söylemiş miydim?

    - kitap hakkında sosyal medyada yapılan yorumlara da bakın daha öncesinde. hatta yazarın sosyal medya hesabı varsa bi' göz gezdirin.

    galata kulesi'ne bakarken haberim yokmuş gibisine bir fotoğraf çektirip fotoğrafı kitabından bir alıntı ve kitabın satın alınabileceği bir linkle paylaşıyorsa yazarı engelleyin, kitabı da unutun.

    - kitabın ismi de mühimdir. meselâ; " yazımdın sen şimdi kış düştü yazgıma " * gibi isimler ise kahkaha atabilirsiniz.

    - kitap kapağında yazarın boydan çekilmiş şekil bir fotoğrafı varsa arada istisnalar olsa da kesinlikle kötü çıkıyor bu kitaplar. özellikle lise ve ortaokul çağındaki gençlerin tercih ettikleri kitaplar oluyor bunlar çünkü yazara hayran oluyorlar.

    - normalde kitaplarla işi olmayan bir arkadaşınız " ben bunu okudum ya süperdi " diyorsa " o zaman sen al da bana hediye et " diyebilirsiniz.

    evet.
    elbette istisnalar olabilir ama kitap satış işi de bir nevi pazarlamadır arkadaşlar. ve yıllardır oluşan piyasa artık alıcıya yani okuyucuya fikir sahibi olması için gerekli ipuçlarını vermektedir.
409 entry daha
hesabın var mı? giriş yap