1 entry daha
  • buharlı geminin yelkenli gemiden üstün olduğunu kanıtlayan abd' li mühendistir. çizim alanındaki yeteneği nedeniyle 17 yaşındayken bir kuyumcunun yanında çalışmaya başladı. fakat fulton, mücevherlerden çok resme ilgi duyuyordu. bu yüzden olacak ki kısa sürede portre ressamı olarak tanındı. ancak mühendis olabilmek amacıyla resmi bıraktı. mermer kesme ve cilalama, keten eğirme ve halat örme makinasını icat etti. artık
    ünlü bir mucit olmuştu. paris' e gitti. orada kol gücüyle çevrilen bir pervane yardımıyla ilerleyen denizaltı yaptı. torpil fırlatabilecek bir biçimde tasarladı. ama buluşu başarısızlığa uğradı ve ilgi gösterilmedi.
    fulton, buharlı gemi tasarısıyla da ilgileniyordu. bu düşünceyi uygulamada daha önce kimse başarılı olamamıştı. bu proje üzerinde robert livingston' la çalıştılar. küçük bir buharlı gemiyi suya indirse de ilgi görmedi. daha sonra new york' a döndü ve bunu orda, hudson' da suya indirdi.new york' tan albany' ye doru ilerleyen bu değişik araç tarihsel bir olay biçimine girdi ve büyük başarı kazandı. daha sonra fulton, abd hükümetince ısmarlanmış olan ilk buharlı savaş gemisini de yaptı ve bu gemiye adı verildi.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap