23 entry daha
  • aslında esas yaratıcısı boeing değil, pan am olan, hatta daha doğru konuşmak gerekirse pan am'ın efsanevi başkanı juan trippe olan uçak. havacılığın hala emekleme döneminde olduğu bir dönemde sektöre büyük düşünme kavramını getirip, boeing'i bu devasa uçağı üretmesi için ikna etmiştir.

    joe sutter'ın liderliğini yaptığı tasarım ekibi uçağı ilk önce pan am'ın da önerdiği gibi şimdikine nazaran daha dar bir gövdeye sahip iki katlı bir uçak olarak tasarlamış, fakat daha sonra faa tarafından belirlenen, yolcuların acil durumda uçağı belli bir sürede terk etmesini şart koşan kriteri yerine getirmede zorlanacağı düşünülerek, uçak tek katlı ama çok daha geniş bir gövdeye sahip olacak şekilde yeniden tasarlanmıştır. kokpitin yukarıya alınması ise kargo modelinin yükleme işlemlerinin daha rahatlıkla yapılabilmesi için gerçekleştirilmiştir.

    ilk 747-100 modellerinde kokpitin bulunduğu üst kısımda yanlarda sadece 3 adet cam bulunmaktadır. bu, tasarım sırasında boeing tarafından üst kısmın yolcular tarafından kullanılmayacağı, sadece uçuş ekibi ve bazı gerekli bölmelerin olacağı** ekstra bir alan olarak planlandığı içindir.

    burada gene juan trippe insiyatifini kullanmış, 'üst katı neden yolcular da kullanmasın yahu' şeklinde fikrini beyan ederek, boeing'in ileriki üretimlerde üst katı yolcuların da kullanabileceği şekilde tasarlamasına sebep olmuştur. üst katta cam sayısı artırılmış ve hatta ileriki 747-300 modelinde üst katın uzunluğu ciddi olarak artırılmıştır.

    jumbo jet kavramını havacılıkla tanıştıran bu müthiş uçak, kim ne derse desin havacılıkta a380'den çok daha önemli bir kilometretaşıdır.

    (bkz: queen of the skies)
135 entry daha
hesabın var mı? giriş yap