3 entry daha
  • yatay bir saptan dallanarak büyüyen kökler ve filizler imgesi. platondan beri batılı toplumlarda hakim düşünce modeli nedensel, hiyerarşik ve ikili karşıtlıklar üzerine inşa edilmiştir. *

    deleuze ve guattari , batı’da hakim olan düşünme biçimini, neden/sonuç ilişkisine yaptığı vurgu ve hiyerarşiler* yaratma merakı nedeniyle ağaca benzetir. bu imaj sadece ağacın ilk anda göze çarpan şeklinden ötürü değil nedenselliğine de gönderme yapar. * ayrıca aynı zamanda bir soyağacı söz konusu olduğunda, kuşakları birbirine bağlayan ilişkilere de gönderme yapar. zira bir soyağacının tek bir başlangıç noktasıyla * onun çocukları arasında nedensellik ilişkisi vardır.

    bu yüzden köksap düşüncesini hakim olan batı modeline karşıt bir model olarak sunmuşlardır. ne de olsa ormanda tek bir hakikat ve neden/sonuç yoktur. bilakis orman, birçok ağaçtan yani birçok hakikatten meydana gelir. üstelik ormanın tek bir kökü de yoktur. dolayısıyla hiyerarşik ağaç imgesinden kurtulup, onun yerine yatay bir köksap imgesini geliştirmişlerdir.

    ağaç yerine köksap. birlik yerine çokluk! bir ağaç ve onun ötekileri değil, müstesna bir çokluk...
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap