• sparta diyarşisinin agiad tarafına bağlı olan son kralı.

    m.ö. 235 senesinden aratus komutasındaki koinon ton akhaion ve antigonos doson idaresindeki makedon müttefik ordusuna mağlup olarak tahttan feragat etmek zorunda kaldığı m.ö. 222 senesine de sparta tahtında oturmuştur. reformist ve nostalji özlemi duyan bir kral olarak betimlenmiştir.

    eski askeri disiplinini çoktan yitirmiş olan sparta ordularını yeniden düzenlemiş, ikinci philippos'un sarissa devrimini sparta'ya da uygulatarak hoplitlerin taşıdıkları mızrakların boyunu standart 3 metreden 5.5 metreye çıkartmıştır. ayrıca, kayda değer bir toprak reformunu da hayata geçirerek gerusia'yı oluşturan soyluların zenginliklerinin bir kısmına yasal olarak el koymayı denemiştir. bu plan, ilk etapta istenilen sonucu vermemiş gibi görünse de orta vadede gerusia'nın sparta'nın yönetimine olan etkisini ciddi şekilde sınırlandırmayı başarmıştır.

    (bkz: gerusia/@ncpzbsn)

    m.ö. 229 senesinde tegea ve birkaç aitolia kentiyle bir ittifak oluşturarak peloponnisos'taki akhaia ilerleyişini durdurmayı amaçlamıştır. aratus komutasındaki akhaia ordusu ise sparta'nın yüzyıllardır en sadık müttefiklerinden olan elis kentini kuşatarak bu hamleye karşılık vermiştir. birkaç sene süren irili ufaklı çatışmaların nihayetinde m.ö. 222 senesinde aratus ve antigonos doson karşısında sellasia savaşı'nda ağır bir hezimet yaşayan kral kleomenes, tahttan feragat ederek batlamyus hanedanı idaresindeki mısır'a kaçmıştır.

    (bkz: antigonos doson/@ncpzbsn)

    orada üç sene ev hapsinde tutulan ve bu sırada idari danışman tarzında bir görev de üstlenen devrik sparta kralı, m.ö. 219 senesinde intihar ederek hayatına son vermiştir. sparta ise artık yıkılması an meselesi halini almış, tam anlamıyla bitik bir poleis durumuna düşmüştür.
hesabın var mı? giriş yap