23 entry daha
  • mustafa bülent ecevit, 28 mayıs 1925 tarihinde istanbul'da dünyaya geldi. ressam nazlı ecevit'in oğlu. babası, ankara hukuk fakültesi öğretim üyesi ve kastamonu milletvekili dr. fahri ecevit'tir.

    (bülent ecevit'in mahalle arkadaşlarından biri de can yücel'miş. bu arkadaşlık londra'da üniversite eğitiminde rahşan ve bülent çiftiyle aynı evi paylaşmaya kadar uzanmış. can yücel'e göre bülent ecevit, "büyümüş de küçülmüş" bir çocuktur. çünkü çok ciddidir o günlerde... bir gün, can yücel'i ve arkadaşlarını eve içki içmeye çağırıyor ecevit. herhalde şiirle de haşır neşir olduğundan oldukça romantik, salonun her köşesine mumlar yakmış, konuklarına vermut ikram ediyor. babası ise yatmış uyuyor. bir süre sonra arkadaşları sıkışıp tuvalete gitmek isteyince "aman" diyor, "babam içerde uyuyor; gürültü olmasın, biraz tutun". fakat ne mümkün, can yücel ve arkadaşları, ecevit'in bir ara dışarıya çıkıp içki almaya gitmesini fırsat bilerek ihtiyaçlarını, o dönemin en ünlü bürokratlarının oturduğu himaye-i etfal apartmanının merdivenlerinde görüveriyorlar...)

    1944'de robert koleji'ni bitirdikten sonra dtcf ingiliz filolojisi bölümüne girmiş aynı yıl basın yayın enformasyon genel müdürlüğünde çalışmaya başlamıştır. 1946'da rahşan aral'la evlenen ecevit (bkz: dönüm noktası), yüksek öğrenimini yarıda keserek londra basın ataşesi olmuş, bu sayede . 1950'de türkiye'ye dönerek chp'nin resmi yayın organı ulus gazetesinde çalışan bülent ecevit, menderes iktidarının ulus'u kapatmasının ardından halkçı ve yeni ulus'da gazeteciliği sürdürmüştür. 1954-1955 yıllarında abd'de winston salem journal'da konuk yazarlık yaptıktan sonra 1957'de rockfeller bursu ile gittiği abd'de sekiz ay harvard üniversitesinde sosyal psikoloji ve ortadoğu tarihi üzerine çalışmalar yaptı.

    aynı yıl türkiye'ye dönerek chp'den ankara milletvekili seçilen bülent ecevit 1961'deki kurucu meclis'te de görev almıştır. 1961 seçimlerinde zonguldak milletvekili olan ecevit, 1961-1965 yılları arasında görev yapan ismet inönü hükümetlerinde çalışma bakanı olarak görev aldı. bu dönemde ilo standartlarının kabulüne ilişkin yaptığı çalışmalarla standartlardan anlamayan gariban halkın sempatisini kazandı.

    cumhuriyet halk parti'sinin "ortanın solu" söylemini benimsediği yıllarda bu hareket içinde yer alan ecevit, ekim 1966 yılında toplanan 18. kurultayda genel sekreter seçilmiştir. 12 mart 1971 askeri müdahalesi ardından chp'li nihat erim'in başbakanlığında kurulan hükümete partiden milletvekillerinin gitmesine karşı koyarak görevinden istifa eden ecevit, genel başkan ismet inönü ile yollarını ayırmıştır. 1972 mayıs'ında toplanan 5. olağanüstü kurultayda ecevit ekibinin çoğunluğu ele geçirmesinden sonra genel başkanlıktan istifa eden ismet inönü'nün yerine 14 mayıs 1972'de toplanan genel başkanlık seçimi gündemli olağanüstü kurultayla chp'nin üçüncü genel başkanı olmuştur (bkz: ne halt yediginin farkinda bile olmamak) .

    14 ekim 1973 seçimlerinden birinci çıkmasına rağmen parti hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu sağlayamayınca ali topuz ve deniz baykal'ın girişimleriyle 6 şubat 1974'de erbakan'ın partisi milli selamet partisi ile koalisyon oluşturarak ilk kez başbakan oldu (bkz: bingo). 1 temmuz 1974 tarihinde abd'nin ambargosunu göze alarak haşhaş ekimini serbest bırakması ve kıbrıs barış harekâtı ile genel af uygulamaları sürecinde halk nezdinde popülaritesini ve suç oranlarını arttıran ecevit, koalisyon ortağı milli selamet partisi ve badem bıyıklı üyeleriyle yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle 18 eylül 1974 tarihinde hükümetin istifasını sunarak seçimlere gitti.

    5 haziran 1977 seçimlerinin ardından 21 haziran 1977'de bir azınlık hükümeti kuran, ama güvenoyu alamayan ecevit, milliyetçi cephe hükümetinin 31 aralık 1977'de chp'nin verdiği gensoruyla (bkz: çomak sokmak) düşürülmesinden sonra, ocak 1978'de, demokratik parti, cumhuriyetçi güven partisi ve adalet partisi'nden ayrılan bağımsızların da yer aldığı bir koalisyon hükümeti oluşturdu. bu dönemde hükümet içi sorunların yanı sıra, terörün tırmandığı, petrol ve enerji sıkıntısının arttığı, enflasyonun hızlandığı görüldü. ekim 1979'daki ara seçimlerde büyük bir yenilgi (bkz: hezimet) alınınca 16 ekim 1979'da ikinci kez hükümetin istifasını sundu (bkz: boz yap).

    12 eylül 1980 faşist cunta döneminde (bkz: kenan evren)gözaltına alınarak hamzaköy'de bir ay kaldı. 30 ekim 1980'de siyasi faaliyetler durdurulunca chp genel başkanlığından istifa etti.

    6 eylül 1987'deki siyasi yasakların kalkması ardından eşi rahşan ecevit'in genel başkanlığını yaptığı ne demokratik ne de sol öğeler içermediği söylenen demokratik sol parti'nin başına geçerek, chp'de birlikte olduğu arkadaşlarına karşı anlamlı bir siyasi mücadeleye başladı. halen dsp genel başkanı olan bülent ecevit 57. hükümetin başı (bkz: baş) olarak görev yapmaktadır.
2556 entry daha
hesabın var mı? giriş yap