26 entry daha
  • eskiden de muhadil bir program vardı, ama bu program biraz daha dijital ve son trendlere odaklı diye görüyorum.(laz mucit şanzıman geliştirdi, antalyalı çiftçi portakal toplama makinası icat etti değil)

    youtube yorumlarına bakınca programda yatırımcılar eleştirilmiş, bunlardan ilki,
    - yatırımcılar anlamıyor, bunun sebebi ise seyirciye hoş görünen ama pazarlaması zor, büyümesi yavaş, operasyon, malzeme vb alanında masrafın çok olan projelerin reddedilmesi.
    türkiyedeki genel yatırım odağı oyun, pazaryeri, saas üzerine, hal böyle iken bu adaylara yatırım olmaması normal.

    bir diğer husus ise shark tank ile kıyaslanıp yatırımcıların fon yöneticisi olması eleştirilmiş, zaten türkiyede kısıtlı sayıda yatırımcı var, bu kişiler de çoğunlukla seed yatırım yapıyor, çıkan projelerin ihtiyacı ise daha çok, kaldı ki bu tv şovu, 5dklık pitchingden kimse kimseye şak diye 100bin dolar vermez türkiyede. ama renklendirmek adına nevzat aydın, hasan aslanoba vb bi kaç popüler isim olabilirmiş.

    edit: ilk konuya parantez açmak gerekirse, yatırımcıların hatta fonların aslında belli odak sektörleri ve ya dikeyleri vardır, mesela akıllı ulaşım, pazaryeri, e ticaret, data saasları, robotik, oyun vb yatırımcılar bu sektörleri öğrenmiş, belli network kurmuş olur, böylece hem daha iyi tahmin yapar, hem de girişimciye daha etkili şekilde destek olur, (doğru kişilerle tanıştırma, girişimcinin bile ön göremediği şeyleri söyleme, gerekli fonlamayı sağlama) şimdi hal bu iken yatırımcıları eleştirmek çok doğru gelmiyor programın adı ortak sonuçta, bilmediğiniz ya da inanmadığınız bi işe ortak olmazsınız.
    diğer türlü o iş yatırım değil, hibe’dir, kumardır.
    ama tv programı ilgi çeksin herkese hitap etsin diye bile bile yatırım alamayacak adayları da getiriyorlar. bence girişimciler de bunun farkında, illa bu programa gelmeden bi bu tarz fonlara başvurup cevaplarını almışlardır.
    özetle:
    bu programda maksat tv’ye çıkmak yatırım /girişimci bulmak değil. tv yapımcısı da rating yapıp bu işten para kazanmak istiyor, hayır organizasyonu değil.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap