81 entry daha
  • infj “door slam” diye bir şey vardır.

    çok önemseyen infj bir gün öyle bir noktaya gelir ki kapıyı sonsuza dek kapatır karşısındaki kişiye ve bir daha da ardına bakmaz.

    o çok empatik, nazik insan seni hayatından çıkarır ve bir daha da merak etmez, dert etmez hiçbir derdini.

    bir infj olarak bunu yaptığım zamanlar oluyor. kişisel olarak nedenimi ve sürecini anlatmak isterim;

    sınırlar konusunda zaten zorlanan tipleriz. insanlari ve dertlerini gerçekten önemseyip elimizden gelen bir şey varsa saatlerce günlerce enerjimizi onlara yardım etmek için harcayabilecek özveride insanlarız.

    ama bu özeni aynı şekilde takdir etmeyen ve aksine kavgayla yaklaşan insanlar olduğu zaman içimde bir şeyler bitmeye başlıyor. önce zihinsel olarak daha az önemsemeye başlıyorum. öfkesine maruz kaldığım kişi tarafından sınırlarım ihlal edildi gibi hissettiğim için kendimi çekip, bir süre uzaktan gözlemliyorum.

    bu esnada kendi yaptığımız bir sorun varsa düşünür kabul ederiz ve karşımızdakine de söylemekten de çekinmeyiz. aynı şeffaflığı karşıdaki de yapabilirse “ya canım ben de şurada söyle yaptım” diye sorumluluk alırsa, o insanla yeniden sınır çizip, yine samimi olmaya devam edebiliriz, ama o ilk seferki saflıkla yaklaşmayız. tecrübe olur. bazen iliskiler daha güçlenir bundan, bazen de ilk başta verdiğimiz değerde olmadığını anlar, ona göre değerlendiririz sonrasında. mesele kapanır.

    ama hiçbir şekilde sorumluluk almaz ve ilgi görmediği için hıncını senden çıkarmaya çalışırsa da ipin koptuğu yer odur benim için. hani hem bedava sınırsızca ilgi gösteriyorum, bu kişi hem dönüp aynı özeni bana göstermiyor. ama kalkıp da hoşuna gitmeyen bir şey olduğu zaman sabır, anlayış, sakinlikle durumu anlayıp çözmek yerine kavga çıkarıp bir de o şekilde ilgi beklemeye çalışınca, buna asla katlanmıyorum.

    kavga çıkaran, sorun anında çözmek yerine laf dalasina giren insanla zerre isim olmaz artık.

    hele ki de sessiz kalmışsam, bir dönem bi sebepten konuşmamışsam ve bu sıra “ilgisiz” hissedip hıncını benden cemkirerek almaya çalışıyorsa asla ve asla bir daha o insanla samimi olmak istemiyorum.

    çünkü ben de insanım ve seninle konuşmadığım dönem benim de insan gibi sorunlarım olmuş olabilir. hem sana insan gibi davranmayıp, neyi neden yaptığını sormayıp, anlamak için çabalamıyor hem de ilk fırsatta “sen nasıl bana ilgi göstermezsin” diye çemkiriyor, seni suçluyor.

    benim sana olan şefkatim engin olsa bile sınırsız değildi. sen bunu istismar ediyorsan böyle kolaylıkla bu senin yapında vardır derim ve bir daha da kalbimi açmam o kişiye.

    hayatımdan çat diye çıkarırım ve gerçekten bir daha da geriye bakmam. bazen aklıma gelebilir, bazı yanlarını ozleyebilirim ama kendime karşı sadakatim, başkasının şuursuzca beni somurmesine karşı çok daha güçlüdür.

    ne olursa olsun seni seçerim yanında olurum ve destek olmaya çalışırım. ama sen bunu görmezden gelmeye başlar, yanlışlarını görmez ve üzerine düşeni yapmaz; aksine mutsuzluğundan beni sorumlu tutar gibi konuşmaya başlarsan, bir de bana aynı şefkati göstermediğin gibi sırf sen bir süre ilgi görmedin diye bana “neden bana ilgi göstermiyorsun” deme cüretinde bulunursan bu süreç boyunca “sen nasılsın” deyip, merak etmeden... kapıyı suratına şak diye kapatırım. sabır, selamet de bir yere kadar.

    hiç üzülmeyeceğim için üzgünüm, bu tutumu olan insanları hayatımdan çıkarmaktan.

    hayatınızda bir infj varsa uyarılarını dikkate alın ve somurmeyin merhametini. ve asla ilgi görmek için kavga etmeyin, zorlamayın onu en severek yaptığı şeyi zorbalikla elde edemezsiniz. öyle saf susup oturacak bir tip değildir ama dönüp de savaşmaz bile sizinle. yok sayar, yokluk bile bu halinizden daha iyi geleceği için. sonucunda o yara almaz, yoluna merhametini hak eden insanlarla devam eder ve çünkü zaten kolaylıkla insan çekip seven, sevilen insanlarız. sizin hayatınızda belki 1 infj olabilir ama infj’nin hayatında zaten sizin gibi insanlardan çok vardır. kayıp olmaz, aksine merhametini hak eden insanlara enerjisini vermek için fırsat olur yokluğunuz. infj’in empatisini somurmeye kalkan olduğu zaman, her koşulda size destek olmaktan zevk alan bi insani kaybetmiş olursunuz.

    edit: başka açıdan özetini anlatan bir yazı https://introvertdear.com/…-things-you-should-know/
75 entry daha
hesabın var mı? giriş yap