32 entry daha
  • dinden başka farkları yoktur. hepsi güney slavıdır. veya sırp diyebilirsiniz. açıklayalım:

    dilleri aynıdır. hepsi sırpça'nın lehçerini konuşur ve politik nedenlerle hırvatça, boşnakça olarak adlandırılır. bu dillerin sırpça'dan farkı türkçe-azerice arasındaki farkten kat be kat daha azdır.

    kökenleri aynıdır, hepsi de güney slavıdır. güney slavlarının da en büyük boyu sırplardır. nasıl ki anadolu'da onlarca beylik vardıysa balkanlarda da onlarca slav krallığı vardı, ki zaten şimdi devlet oldular. yani soy olarak aslında hepsi güney slavıdır. güney slavları da sırp olarak adlandırılır. nasıl ki şu an orta asyadan anadoluya gelmiş tüm boylara türk deniliyor ise aynı hesap.

    jug (yug) sırpça'da güney demektir. jugoslavija (yugoslavya) yani güneyslavya demektir. bu devletin kelime anlamı daha fazla tartışmaya mahal bırakmamaktadır. bu devletin ardılları olarak şu an sırbistan cumhuriyeti , hırvatistan cumhuriyeti , slovenya cumhuriyeti , kuzey makedonya cumhuriyeti , karadağ cumhuriyeti (crna gora), sırp cumhuriyeti (sırbistan ile karıştırılmasın, bosna-hersek dahilinde ayrı bir entitedir), bosna-hersek federasyonu (diğer entite), ve yarı tanınan kosova cumhuriyeti bu topraklarda yer almaktadır.

    anekdot: soy ismi -iç ile bitenlerin kökeni sırptır. hırvatlar -er ekini kullanır. bu ekler "-oğlu" anlamındadır. genelde tüm slav soyisimleri de -oğlu ekli ile biter.

    dipnot: boşnak ve kosovalılara türk diyenler olmuş, kendinize güldürtmeyin. müslüman olmaları hariç slavlarlar. (kosova kısmen arnavut (müslüman), kısmen sırptır (ortodoks) ayrıca. güney sırbistan'da, kosova'dan kaçıp yerleşen nüfus çok fazladır.)

    edit: ekleme-düzeltme
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap