6 entry daha
  • öyle böyle bir geyik değildir bu. inceleyelim.

    harf devrimi esnasında okur yazarlık oranının %25'ten az olmadığına dair veriler var, özellikle osmanlı'nın son istatistik'i umumi'si olan 1895 sayımında okullaşma oranı %40 görülüyor. neyse, bu rakama nasıl olsa itiraz edilecektir, o yüzden ben kemalist argümanın kullandığı %5 oranını baz alayım. hatta o da olmasın, varsayalım ki harf devrimi yapıldığında toplumda okuryazar kişilerin oranı %0.001 olsun.

    niye böyle diyorum, çünkü harf devrimine yöneltilen eleştiri tamamen farklı bir düzlemdedir, o tarihte kimse arap alfabesiyle okuma yazma bilmiyor olmuş olsa bile eleştirilere halel gelmez. zira harf devriminin hedefi eski yazıyla okuryazar olanlar değil, eski yazıda basılan kitaplardır. harf devrimi türk toplumunun geçmişiyle bağını kökünden kesmek, toplumu toplum yapmış olagelen kültür birikimini bir gecede yok etmek ve topluma sıfırdan başka bir gömlek giydirmek istemiştir, toplumun bir gecede cahil yapılması ile kastedilen budur.

    modern zaman laikçilerinin anlamadığı, veya anlamak istemediği gerçek şudur: itiraz latin harflerine geçilmesine değil, eski yazının yasaklanmasınadır. yoksa latin harfleriyle ne alıp veremediğimiz olsun. ama öyle veya böyle bin yıla yakın bir süredir kullanılan bir yazı bir gecede kanunsuz ilan edilmiş, o yazıyı öğrenme imkanı bir gecede ortadan kaldırılmış, o yazıyla yayın yapma hakkı bir gecede çöpe atılmışsa, bu bir toplumu kasten cahil bırakmak değil de nedir. bunu yapacağına süleymaniye kütüphanesini cayır cayır yak daha iyi, bahanesi olmasın.
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap