990 entry daha
  • norveçlilerin kafasında türk imajına katkısı olmuş çok eski tarih bilgileri:
    - miklagard : vikinglerin istanbul'a (o zamanlar bizans, konstantinopolis) verdikleri ad, anlamı ortadaki çiftlik, ortakale, ortakent.
    - jorsal: jerusalem yani türkçe adıyla kudüs
    - tyrkerland (türk toprakları): iskandinavların dede korkut benzeri yazarı snorre'nin* sagalarında* selçuklu devleti, ve benzeri kuzey müslüman bölgeleri tarif ederken kullandığı bölge ismi.
    - harald hardråde: üvey kardeşi (kilisenin norveç'te yerleşmesine katkıları yüzünden 'ulu' lakaplı) olav haraldsson, 1030 da stiklestad muharebesinde ölünce bizans'a kaçan, istanbul'da 7 yıl üç değişik imparatorun paralı asker ordusuna kumandanlık yapan, bol savaşa ve onlarca fetihe katılan, yeğeninin tahta geçirildiğini öğrenince alel acele biriktirdiği ulufe, ganimet ve askeri tecrübeyle geri gelip, 1046 dan itibaren tahtta 20 yıl oturan norveç kralı.
    - svend korsfarer: (haç yolcusu svend) karısı ve yaklaşık 1500 askeriyle birlikte birinci haçlı seferine katılan danimarka norveç prensi, 1099 da iznikten ayrılışı biraz gecikip ana gruptan ayrı kalınca ordusu akşehir ile ılgın arasında 1. kılıçarslan yönetimindeki selçuklu ordusu tarafından tamamen yok edildi, kaçan karısı florina yakalanıp idam edildi.
    - sigurd jorsalfare: (kudüs yolcusu / hacı sigurd) vikinglerin 1108 de iki kardeş kralından 18 yaşında iken 60 gemi ve yaklaşık 6000 kişiyle bergen'den yola çıkıp, yol boyu kasıp kavurup talan ederek, kudüs'e vardığında yöresel haçlı savaşlarında katılmış, kudüs'ten dönerken istanbul'a uğrayıp, üç yıl sonra sadece 100 kişiyle kara üzerinden norveç'e 21 yaşında dönen küçüğü. adamlarının 5900'ü ya yolda, ya yol boyu savaşlarda ölmüşler, ya da bizans'ta eski kralları 3.harald gibi paralı asker olarak kalmayı seçmişler. 26 yıllık krallığının son 6 yılını tek kral olarak yapmış.
    - isveç kralı karl xıı: (demirbaş şarl), norveçi almaya çalışırken bu gün norveç'in güney sınırı içindeki halden şehri kalesinde 1718de vurulup ölen, maiyetiyle birlikte osmanlı himayesinde 10 yıl geçirmiş, osmanlı tarafında rus savaşlarına da katılmış isveç kralı.
    - 4 ila 19 temmuz 1627 tarihlerinde hollanda kökenli dönme kaptan murat reis kumandasındaki gemiler izlanda'nın doğu fjordları, ve vestmannaeyjar adası bölgelerine baskın yapıp yaklaşık 50 kisiyi öldürüp 400 kişiyi esir alıp talan ettiler. esirlerden bazıları hastalıktan öldüler, bazıları müslüman oldular, hepsi köle edildiler, esir pazarlarında satıldılar, 9 yıl sonra 34'ü geri satın alındılar, sadece bir kaçı kopenhaga dönebildiler, 1645te 50 tanesi daha geri satın alındılar ve kopenhaga döndüler, toplamda sadece bir kaçı izlanda'ya dönebildiler. o zamandan kalma bir yasak yüzünden yakın zamanlara kadar izlanda'ya türklerin girmesi yasaktı.
    - bu gün ayasofya iç duvarında 9. yüzyılda, orhun alfabesine benzer futhark alfabesiyle mermer üzerine çizilmiş "bunları ari yazdı", ve "halfdan" diyen iki grafiti görülebilir
477 entry daha
hesabın var mı? giriş yap