120 entry daha
  • militarizmi ve sava$i hakikaten enfes anlatan bir kubrick filmi.

    bir de du$unuyorum, bu film turkiye'de cekilse neler olurdu acaba? muhtemelen oncelikle filmin yonetmeni, acemi egitimini anlatimindan oturu "halki askerlikten sogutma" sucundan yargilanirdi. genelkurmay ba$kani katildigi bir konferansta yaptigi konu$mada, turk silahli kuvvetleri'nin manevi $ahsiyetini yipratma cabasinda olan cevreler bulundugunu, bunlarin turkiye cumhuriyeti'nin du$manlari oldugunu ve halkla ordunun arasinin bozulmasinin mumkun olmadigini soylerdi.

    hele hele bir de filmin ikinci kisminda, turkiye'nin yer aldigi bir sava$in ya da askeri harekatin haksizligi, anlamsizligi yogunca i$lenirse... milliyetci ve ulusalci cevreler ayaga kalkar, yonetmen vatan haini ilan edilir, hatta repliklerin sertligine gore hakkinda 301'den dava acilirdi. ismail turut "vatan satsa bir ki$i, aninda biter i$i" turkusunu soylemeye tekrardan ba$lar, kim oldugu belli olmayan i$siz gucsuz ocak gencleri yonetmene "akilli olsun!" tehditleri savururdu.

    hele bir de film oscar falan alsa, butun ulkede eserin sanatsal degeri sebebiyle mi yoksa vatan hainligi yaptigi icin mi odul aldigini konu$urduk uzun bir sure.

    bu filmi iyi ki stanley kubrick yapmi$ ve "dahi" olmu$.
350 entry daha
hesabın var mı? giriş yap