3923 entry daha
  • almanya, çok uzun mücadeleler sonucunda şu anki medeniyet seviyesine ulaşmıştır. belki binlerce yıldır ilmek ilmek dokunan bir mücadelenin eseridir bugünkü almanya. öyle 2. dünya savaşından sonra çok çalışarak bugünkü ülkeyi kurdular demekle açıklanamaz.

    hal böyle olunca bir alman bu milli mirasa ve yüksek yaşam standardına bedavadan konan göçmenlere elbette soğuk bakacaktır. sen o ülkenin kurallarına harfiyyen uyuyorsun diye seni baş tacı yapacak değiller. elbette kendilerine ait ve göçmenlerden izole olmuş yerler isteyeceklerdir. sen nasıl ki bdrum'un en nezih sahillerinde suriye'li istemiyorsan onlar da senden izole yerler isteyecektir. istediğin kadar ülkenin kurallarına riayet et, istersen almanya'da üst üste bir kaç yıl vergi şampiyonu ol. yine de o çizilen sınırı sana geçirtmezler. sen sokakta yürürken kokusunu hissttiğin o medeniyette kant'ın uykusuz geceleri vardır, nietzsche'nin fikirleri her kaldırım taşına işlemiştir. goethe'nin nasihatleri, schopenhauer'un ağıran saç teli, leibniz'in göz yaşı vardır. sen kendini oraya adapte etmişsen aferin sana! ama almanların sırf bunun için gelip boynuna sarılacaklarını sanıyorsan yanılıyorsun. çünkü sen bu medeniyetin faydalanıcısısın, katkı sunucusu değil. sen alman medeniyetine katkı sunamazsın. katkı sunman için ondan daha parlak bir medeniyetten gelmiş olman lazım. öyle bir şey söz konusu olmadığından o medeniyete katkı sunmaya değil, ondan faydalanmaya gitmişsin. almanlar da aptal değil. bunu görüyor ve sana ellerinden geldiği kadar nazik bir şekilde "gözümüze görünme" diyorlar.

    sen oranın kurallarına adapte oldun ve kendini oralı hissettin diye hemen kendini türkiye'den gelen göçmenlerden ve suriyelilerden farklı ve üstün görmeye başladın. hayır dostum, senin doğup büyüdüğün coğrafya bir gölge gibi her zaman arkanda olacak. hayatının geri kalanını doğduğun coğrafyada geçirmesen bile, o damga her zaman alnının ortasında duracak! o yüzden "bu kadar adaptasyona rağmen almanlar beni ve çocuğumu butik anaokulu'nda görmekten rahatsızlar ühüü!" tarzı serzenişleri bir kenara bırak.

    tanım: medeniyeti farklı bir boyuta taşıyan avrupa ülkesi.

    edit: iki yukarıda bir entry vardı, yazdıklarım o entry'e cevap olarak yazıldı. ama arkadaş entry'yi silmiş galiba. olsun, butik bir sözlükte böyle şeyler başına gelmez.
4821 entry daha
hesabın var mı? giriş yap