818 entry daha
  • serinin son iki kitabını biraz alel acele yazan yazar. eğer kitap yazım aşamalarını anlattığı belgeselleri izlediyseniz üzerinde ne kadar baskı oluştuğunu anlayabilirsiniz. herkes yeni kitap yazması için,özellikle son kitabı hemen yayınlaması için olağanüstü bir baskı yapıyordu. rowling de son kitabı yazma sürecinin büyük bir yükten kurtulmak olduğunu söylüyordu. tüm bunlar bize neyi gösteriyor? hikayenin son iki kitabının yazım sürecinin aceleye getirildiğini.

    ilk dört kitap neredeyse arka arkaya yayınlanmıştı ve dil ile hikaye her kitapta biraz daha olgunlaşsa da dördüncü kitap da dahil olmak üzere hepsinde bir çocuk ve gençlik kitabı olma havası hakimdi. lakin çıkması biraz uzun süren beşinci kitapla birlikte seri adeta seviye atlamıştı. bunları neden söylüyorum? rowling hikayeyi her kitapta daha iyi ve kaliteli bir noktaya getiriyor ve çocuk romanından bir klasiğe doğru çeviriyordu.

    ancak bu denge son iki kitapta bozuldu. bunu sadece kitapların sayfa sayılarına bakarak bile anlamak mümkün. seri beşinci kitaba kadar sayfa sayısı olarak sürekli artarken altıncı ve yedinci kitapla bir anda düşüşe geçiyor. bu bize bir şeyi gösteriyor. kitaptaki detay seviyesi altıncı ve yedinci kitapla birlikte azalıyor. halbuki seri,beşinci kitapla birlikte derinleşmiş,bir çok karakterin hayat öyküsünü değinilmiş ve kitap ciddi şekilde daha karanlık,daha ciddi ve daha ağır bir atmosferin içine girmişti.

    rowling,altıncı ve yedinci kitabı görünüşe göre üzerinde oluşan ağır baskı sebebiyle normalde yazması gerektiğinden daha hızlı bir şekilde apar topar yazdı. hikaye üzerinde durması gerektiği kadar durmadı,yeterince detaylara girmedi. altıncı kitap ilk çıktığında sadece sayfa sayısına bakarak bile bir çok kişi kısmi hayal kırıklığı yaşamıştı.

    rowlingin daha sonra eser hakkında yaptığı açıklamalar da bunun bir göstergesi. hikayeyi,kafasında yeterli bir olgunluk oluşmadan yazdı. değinmesi gereken detaylara değinmedi veya yüzeysel olarak geçti. zaten şahsen ilk okuduğum zaman bende de hayal kırıklığı yaşatmıştı zira son iki kitabın yeterince olgunlaşmadan yazıldığı belliydi. bugün yaşanan problemlerde en önemli sebep bence budur. rowling,kamuoyu baskısına yenik düşerek hikayeyi aceleye getirdi. bunu yapmamalı ve daha fazla bekleyerek hikayeyi olgunlaştırmalıydı.
145 entry daha
hesabın var mı? giriş yap