8 entry daha
  • 1920lerdeki "dejenere" genç kadınları anlatmak için kullanılan ingiliz argosundan bir sözcük.

    flapperlığı anlamak için öncelikle öncesindeki döneme bakmak gerekiyor. 1. dünya savaşı yani büyük savaş* ile birlikte erkekler savaşa gidiyor ve kadınlar iş hayatında yer almaya başlıyorlar. ofis işlerinde fabrikalarda çalışmaya her alanda kadınlar boşlukları doldurmaya başlıyor. victoria dönemi kadın kıyafetleri giymesi çok zor kıyafetler. o kadar zor ve meşakkatli ki evlerde dresser denilen çalışanlar oluyor. bu kişilerin görevi evin hanımını giydirmek. savaş ekonomisinden de dolayı mütevazileşmeye giden kadınların bu victoryan kıyafetlerinin yerini öncelikle 2 veya 3 parça halinde giyilen lampshade elbiseler alıyor. victoryan ve flapper tarzı arasında yer alan bu elbiseler daha kolay giyilmesinin yanı sıra victoriyan zamanın kadınsı çizgilerini klasik dönem vurgusuyla taşıyor.

    bu savaş sürecinde kadınlar iş hayatına iyice alışıyor, kimisi boş kalan kontenjanlar sayesinde yüksek eğitime başlıyorlar. farkındalığı artan kadınlar sayesinde 1920 senesinde kadınlar seçme hakkına kavuşuyorlar. biten savaş, canlanmaya başlayan ekonomi ve atlatılan bir ispanyol gribi salgını sonucu insanlar "carpe diem" mottosunu benimsiyor ve roaring 20s doğuyor.

    1. özellikle fabrikalarda çalışan kadınların saçlarının makinelere takılmaması için saçlar kısalıyor, bob kesim saç modası başlıyor. uzun saç viktoryan dönemde zerafetin, naifliğin, masumiyetin bir sembolü. bu yüzden kısa saç bütün bu değerlere bir başkaldırı olmuş oluyor.

    2. bob kesim saçlara uyacak şekilde kloş*şapkalar da moda oluyor. görsel

    3. tek bir hamlede çıkarılıp giyilebilecek tek parça kıyafetler hem pratik olduğu için viktoryan giyim tarzına bir tepki olarak doğuyor. görsel görsel elbiselerin boyu genelde diz kapağı ile bilek arasında. kullanılan dökümlü ve hareketli kumaşlar veya süslemeler sayesinde dans hareketleri daha belirgin hale geliyor.

    4. erkek sayısı savaşın bir sonucu olarak kadın sayısına göre az kalıyor, bu yüzden kadınlar fark edilebilmek için viktoryan dönemin mütevaziliğini ve ağırbaşlılığını bir kenara bırakıp dikkat çekmeye çalışıyorlar. makyaj ilk bu dönemde bu kadar belirgin yapılır oluyor. bu dönemden önce hayat kadınlarının dikkat çekmek için kullandığı bir yöntem. makyaj yapan, çorap giymeyen, çıplak bacak ve kollarını gösteren flapper kadınlar toplumun çoğu kesimi tarafından hor görülüyorlar.

    5. çoğu flapper içki ve sigara içiyor ve sigara ile fotoğraf çektiriyor, prohibition eradan dolayı kadın olarak sarhoş olmak cool bir durum halinde. bunu erkekler kadının eşitliği için bir vurgu olarak kullanıyorlar.

    6. flapperlar toplumun büyük kısmı tarafından havai ve içi boş insanlar olarak görülüp eleştiriliyorlar. insanlar haksız da değiller. savaş ve salgın gibi büyük felaketlerden sonra insanlar artık bir şeylere fazla değer atfetmekten vazgeçiyor ve yüzeysel eğlencelere odaklanıyorlar.

    1929'da wall streetin çökmesi ve büyük depresyonun başlamasıyla flapper akımı da çöküşe geçiyor ve biçim değiştiriyor.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap