aynı isimde "yellowstone (dizi)" başlığı da var
31 entry daha
  • "mega yanardağ"

    patlayınca mevcut tüm dertler bitecek, hayatta kalanlar için akla gelen, gelmeyen yeni dertler çıkacaktır.

    insanlık için nükleer silahlar ve uzaydan gelebilecek göktaşlarıyla ilgili korkular var. nükleer silahların kullanımı denetimle, anlaşmayla engellenebilir, uzaydan gelebilecek tehlikeli göktaşlarının rotasını teorik olarak değiştirebilir insanlık. ancak dünyadaki bu oluşumun tehlikesine karşı henüz çözüm üretebilmiş değil.

    yellowstone un altında biri 52 bin km3 lük, diğeri de 12.500 km3 lük iki ayrı magma odası bulunmakta. bunun küçük olanı bile devasa boyutta iken, büyüğü apayrı bir sıkıntı.

    patlamadan en çok etkilenecek ülke abd ve kanada dır. patlama anında 2 bin km2 lik bir alan kısa sürede lavlarla kaplanacak, kevin costner ın çiftliği filan zaten anında yok olacak. her saniye milyonlarca ton kül ve zehirli gaz püskürmeleri bekleniyor. her saniye... üstelik bu püskürmeler haftalarca bile sürebilir. patlama sonrası abd diye bir ülke siyasi olarak kalmayabilir. öte yandan sözlükte her hafta abd yıkılacak diye sevinenler boşuna sevinmesin çünkü dünyanın diğer yerleri için de durum pek iyi olmayacak.

    patlama sonrasında en kötü senaryoda paranın hatta ilk zamanlar altının bile değeri kalmayabilir. yakıt, yiyecek, silah çok değerli şeyler haline gelir.

    abd içinde hazırlık/sığınak yapabilecek kadar zengin ve paranoyak küçük bir azınlık haricindeki insanların kalan ömürleri çok zor geçecek. "biz çok uzaktayız, he he" demeyin, siz de etkileneceksiniz. güneş aylarca görünmeyebilir ya da soluk bir aydınlık şekilde görülebilir.
    yağan küller tüm dünyaya yayılacak, sülfür bulutları önce atmosfere yayılacak, sonrasında da sülifirik asit yağmurları oluşacak. bu yağmurlar da gıda kıtlığına neden olacak. zehirli gazlar ve kül bulutlarının 1 haftada tüm dünyaya yayılması bekleniyor.
    patlama sonrası dünyanın en sıcak bölgeleri bile soğuyacak, yıllarca sürebilecek buzul dönemi başlayacaktır. tüm devletlerin otoritesi sarsılacak, büyük güvenlik sorunları oluşacaktır. kıtlıktan, açlıktan ölmeyip, bir şekilde hayatta kalsanız bile vahşi hayvan ve barbarlaşmış diğer insanlarla mücadele etmek zorunda olacak, belki siz de barbarlaşacaksınız.

    devletlerin aldığı ya da alamadığı tedbirlere göre, patlama sonrası insanlık medeniyetinin günümüzdeki seviyesine çıkması onlarca hatta patlama şiddetine / süresine göre yüzlerce yıl bile alabilir. sonuç bir nevi tunç çağı yıkımının çok daha beteri, modern çağın çöküşü olabilir.

    iyi haber: sürekli izleniyor ve korkulan süper patlama öncesi önemli işaretler yok.
    biraz kötü haber: 10 bin yıl içinde patlaması kesin gibi.

    ek: gelen dm hatırlatması üzerine, "yellowstone bizi yıkamaz" diyen olursa diye bonus felaket;
    (bkz: toba faciası)
    (bkz: toba gölü)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap