2 entry daha
  • abdullah öcalan'a şam'ın güneyindeki basatin bölgesi'nde kaldığı çiftlik evinde düzenlenen başarısız suikast girişimi. mit kayıtlarında ''mercedes projesi'' olarak geçer. bir diğer başarısız suikast girişimi ise adını ''yeşil'' kod adlı mahmut yıldırım'dan alan ''yıldırım operasyonu'' dur.

    kamuoyunda abdullah öcalan'ın enterne edilmesine dair beklentiler artınca haziran 1995'te başkanlığına mehmet eymür'ün getirildiği mit kontrterör dairesi kurulur, genelkurmay başkanlığı'na bağlı olan özel kuvvetler komutanlığı'ndan bir grup asker de bu birime dahil edilir. ancak daha sonra genelkurmay'daki bir kursa katılacakları gerekçesiyle bu ekip geri çağrılır. bunun üzerine mit kontrterör dairesi, 6 kişilik bir taşeron ekibi kurmak zorunda kalır.

    daha sonra basında da yer alan 19 ekim 1995 tarihli, 20.00.022 sayılı milli istihbarat teşkilatı tahsisat belgesine göre; bu iş için o dönem, daha sonra ankara emniyet müdürlüğü tarafından verildiği ortaya çıkacak olan 850618 seri numaralı metin atmaca adına düzenlenmiş sahte pasaportu kullanan, kamuoyunun ''yeşil'' adıyla tanıdığı mahmut yıldırım'a aylık 500 dolar maaş bağlanır. ekip, kendilerine verilen kürdistan demokrat partisi üyesi şahıslara ait sahte kimlikleriyle bölgede keşif yapar.

    yapılan çalışma sonucu 12 ocak 1996 tarihinde mit'e sunulan istihbarat raporunda; öcalan'ın zırhlı bir mercedes, veya chevrolet blazer model bir araçla seyahat ettiğine, genellikle suriye hava kuvvetleri komutanının evinin 100 metre ilerisindeki çiflikte kaldığı ve suriye devleti tarafından resmi olarak korunduğuna, zaman zaman şeba köyü'ndeki kampa geçip telsiz iletişimi yoluyla örgütle haberleştiğine, bu güzergah üzerinde bombalı saldırıya uygun 7 adet köprü, pusu için de elverişli 5 noktanın tespit edildiğine ve yine 200 civarı pkk militanının da bölgede bulunduğuna yer verilmiş ancak öcalan çiftlikten pek ayrılmadığı için silahlı saldırı yerine bombalı suikast yapılması uygun görülmüş. bu gözetleme faaliyetleri sırasında daha sonra öcalan'ın kaçış macerası sırasında da adını duyacağımız yunan deniz kuvvetleri'nden emekli amiral antonis naksakis'in başında bulunduğu bir yunan heyetinin de öcalan'ı ziyaret ettiği tespit edilmiş.

    bu iş için gölcük donanma komutanlığı'ndan 1 ton c-4 patlayıcı, mit'e teslim edilmiş. (yazar notu: daha sonra bu bilgi basına sızdırılınca uğur mumcu'nun katledilmesi sırasında da aynı türden patlayıcı kullanıldığı için mit aleyhinde birtakım spekülasyonların yapılmasına neden olmuştu. esasen aynı türden patlayıcı mumcu'dan 2 ay sonra israil güvenlik ateşesi ehud sadan'ın çankaya'da öldürülmesi için de kullanılmıştı. hemen tek bir olayla bağdaştırıp çıkarım yapmak mümkün değil yani.) bombalar suriye'de bolca bulunduğu için seçilen beyaz renkli mazda marka bir minibüse yerleştirilir. aslında operasyon için 2 ayrı mazda hazırlanmıştır. biri önceden suriye plakası takılarak kavun karpuz yüklenmiş bir şekilde sınırdan suriye'ye sokulur, o araca ait plaka ise daha sonra bomba yüklü benzer araca takılır. böylece o aracın da yükü kavun karpuz olarak gözükmektedir. ayrıca hedef şaşırtmak için öcalan'ın çiftliğinin ilerisinde bir noktada başka bir bomba daha patlatılacaktır.

    6 mayıs 1996 günü mit elektronik ve teknik istihbarat başkanlığı, öcalan'ın o bölgeden uydu telefonuyla iletişime geçtiğini tespit edince operasyona start verilir. ancak bombalı aracın yerleştirilmesi kararlaştırılan nokta yakınında trafik kontrolü yapıldığı için telaşlanan ekip, minibüsü planlanandan daha uzak bir yere park etmeye karar verir. önce mazda'daki 20 dakika içinde patlamaya ayarlanmış bomba infilak eder, o patlama sesi üzerine de hedef şaşırtmak için kullanılacak olan diğer bomba, uzaktan kumanda ile patlatılır. ancak kısa süreli bir sessizlikten sonra öcalan, telsiz iletişimi kurup ''burada müthiş bir patlama oldu. bazı yerler hasar gördü, ben iyiyim.'' diyerek bombalı eyleme maruz kaldığını ve hayatta olduğunu örgüte iletir.

    yalçın küçük, dgm'de yargılandığı bir dava sırasında verdiği ifadede bu saldırıyı öcalan'a kendisinin haber verdiğini(o dönem paris'te yaşayan yalçın küçük, pkklılar'ın bol olduğu bir yerde konuyu açarak haberin öcalan'a ulaşmasını sağladığını) ve bu bilginin de kendisine bir siyasetçiden geldiğini anlatır.(konuyla ilgili olarak yalçın küçük'ün konuk olduğu bir ceviz kabuğu programından şöyle bir video buldum.) öcalan da yakalandıktan sonra yapılan sorgulamasında yalçın küçük'ten böyle bir eylem haberi aldığını doğruluyor ancak haberi veren siyasetçi hakkında bilgisi olmadığını ve kendisinin zaten sürekli olarak böyle eylemlere karşı tedbir aldığını belirtiyor. ayrıca ifadesinde bu saldırının arkasında bucak aşireti ile yakın ilişkileri olan viranşehir belediye başkanı ibrahim halil keleşabdioğlu'nun bulunduğunu iddia ediyor.

    bu başarısız suikast girişiminden aylar sonra, 25 ekim 1996'da pkk'nın lübnan sorumlusu, mit tarafından sorgulanırken 27 kasım 1996 günü, öcalan'ın pkk'nın kuruluş yıldönümü dolayısıyla geleneksel olarak bekaa vadisi'nden radyo yayını yoluyla örgüte sesleneceğini ve radyo yayınının yapıldığı yeri bildiğini itiraf eder. (itirafçı olan bu şahsa mükafat olarak protez bacak takılmış ve izmir'deki ailesinin yanına gönderilmiş.) bunun üzerine yine yeşil ve mit mensubu d.f. tarafından(d.f., esasen eymür'ün ekibinden ve adı muhtelif defalar kamuoyuna yansımış bir isim ama ben kısaltmış olayım yine de.) organize edilecek ve ''mardinliler'' olarak bilinen bir grubun icra edeceği bir başka bombalı saldırı planlanır. yeşil, önceki eylemde olduğu gibi ''metin atmaca'' adına düzenlenen sahte pasaportla esenboğa'dan beyrut'a uçar. ekipteki bir grup ankara-istanbul-paris üzerinden ''başbakanlık uzmanı'' maskesiyle, diğer grup da ''dışişleri uzmanı'' ve ''tüccar'' maskesiyle, aynı uçağın farklı bölümlerinde, istanbul'dan beyrut'a doğrudan hareket ederler. renault laguna model bir araç kiralayarak keşif çalışmasına başlarlar. yapılan istihbari faaliyetler sonucunda öcalan'ın şam'dan yalnızca suriye ordusunun kullandığı bir yol üzerinden masnaa-bar ilyas-encer(burada suriye istihbaratı'nın lübnan sorumlusu general gazi kenan'ın evi varmış. öcalan lübnan tarafında onun koruması altında seyahat ediyormuş.)-şutura-bekaa yoluyla örgüt kampına gideceği tespit edilir. anten tamircisi kılığında bölgede keşif yapıp radyo vericisi arayan ekip, pkk'nın lübnan sorumlusunun tarif ettiği evi bulur ancak evde inşaat işçileri tarafından tadilat çalışması yapılmaktadır. yıldırım operasyonu adı verilen yeni plan doğrultusunda belirlenen adrese bombalı saldırı düzenlenir ancak öcalan o gün suriye-lübnan sınırından geçmek üzereyken son anda karar değiştirip şam'a geri dönmüştür. bu kararında ilk suikast girişiminde olduğu gibi bir haber uçurma durumu söz konusu olabilir haliyle.

    susurluk olayı'nın da patlamasıyla kamuoyunda oluşan tepki nedeniyle bir daha bu tarz bir operasyon düzenleme konusu gündeme gelmez.

    operasyonu planlayan mehmet eymür'ün muhtelif yerlerdeki anlatımlarının yanı sıra olayın mercedes operasyonu kısmı murat yetkin'in ''kürt kapanı'' adlı kitabında da detaylıca yer almış, hatta ilk saldırıda kullanılan mazda minibüsün fotoğrafını da o kitaptan aldım; ilgilenenler kitaba göz atabilir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap