12 entry daha
  • almanya'nın bugünlere gelmesindeki tek payı ülkeyi amerikan mandası haline getireceği savaşa sokmuş olmasıdır.

    bu da almanya'nın kurulu otoriter faşist elitinin kökünün kazınmasına sebebiyet vermiştir. prusya dominasyonunda kurulan almanya'da bu elit gittikçe militarist-faşizan bir çizgiye evrilmiştir. 1.dünya savaşında da bu elitin parmağı vardı. millet ingiltere, fransa'da emperyalistti falan diye kıyaslamaya kalkmış. tamamen şuursuzluk. hiçbir imparatorluk laylayloym iş değildi ama almanya'dan helen zihniyet çok farklı, tehlikeli bir hareketti.

    bu elit almanya'nın damarlarından sökülüp atıldıktan sonra almanya post-savaş dönemde amerikan sermayesi ve yüzlerce yıllık insan kapitali sayesinde ordoliberalism dediğimiz, sosyal devlet, verimli ekonomi ve liberal piyasa ile donanmış sağlam bir demokrasi haline gelmiştir. abd sayesinde içine girdiği küresel bretton woods sistemi bağlamında da müthiş bir ihracat devine dönüşmüştür.

    hitlere tapan ırkçı-özdağcı, turancı ve diğer faşizan ergenler(ve entelektüel anlamda bu fazlarını aşamayanlr) yıllardır bu konuyu ısıtıp ısıtıp getirir, klişedir bu. ergen orta larda kanka hitler de çok iyi lider baksana dünyayı dize getirdi muhabbeti yapılır.
    bu dırdırı yapan çocuklar ne bölge tarihi bilir, ne iktisat bilir, ne de hitler'in yaşantısını ve rolünü, bireysel etkisini tahlil edecek birikme sahiptir.

    yok hitler böyle harika şöyle harika lider diye bir goygoy döner. bu hastalıklı düşünceye görüldüğü yerde müdahale edilmesi lazım ki çoluk çocuk yanlış bilgi üzerinden ortamlarda çıkıntılık yapıcam diye sığ nazilere dönüşmesin.

    şimdi uzun uzun her detayı yazamayacağım. ancak almanya'nın hitler yüzünden yaşadığı toprak, insan ve kurulu sermaye kaybını burada saysak 30 tane türkiye çıkartırız. bu sadece almanya'ya zararı, insanlığa kolektif olarak verdiği zararı üst üste koysak insanoğlu olarak toplucak kaybettiğimiz on yıllara yanarız.

    hitlerin çıkardığı savaşın tek olumlu tarafı açık ara faşizan-milliyetçi hareketlerin başının avrupa'da kökten ezilmesi sayesinde liberal reformların önünün müthiş açılması olmuştur. transatlantik patır patır entegre olmuş ve bütün kıtanın yüzyıllardır biriktirdiği insan kaynağı, amerika'da biriken sermaye ile birleşerek çok daha verimli hale gelmiştir. savaş öncesi dönemde faşist hareketlerin oluşmasına sebebiyet veren koşullar, hitler gibi zavallı kitleleri ajite eden bir narsist değil, gerçek dehalar tarafından analiz edilmiş (bkz: john maynard keynes) ve insanoğlunun sürdürülebilir şekilde aralıksız en çok zenginleştiği son yarım yüzyılın temelleri atılmıştır. deha arıyorsanız mevcut küresel sistemi kuran eliti kurcalayın.

    hitler'den sonra insanların milliyetçiyim demeye korkar olduğu bu avrupa'da boş beleş hamaset siyaseti sona erip liyakatli piyasa düzenleri ve insan haklarının el üstünde tutulduğu sistemler kurulmuştur. en önemlisi de insanlık tarihinin en büyük başarılarından biri olan ab'nin kurulup bütün kıtayı o devasa yıkımdan sonra küresel sistemin tepesine daha sağlam oturtması olmuştur.

    almanya ve avrupa tarihi hakkında hiçbir bilgisi olmayan veletlerin çıkıp bütün altyapıyı hitler kurdu diyeceği özgüven nereden geliyor merak ediyorum.

    mesela bu çoluk çocuk 1871 öncesi alman diyarı hakkında ne biliyor? bu topraklarda okuma yazma oranlarının, mimarinin, sanatın, ticari altyapının ve bunu geliştiren kurumların yüzyıllarca nasıl geliştiği üzerine ne okumuş? 0.

    hussite savaşları? bohemya'daki reformlar? imparatorluğun ademi merkeziyetçi kurumlarının etkileri? almanya'daki otonom free citylerin evrimi? hansa ligi? protestan hareketinin yarattığı muazzam sosyal dönüşüm? sekülerleşme? insanlara daha geniş haklar tanınması? soylularla girilen hak mücadeleleri? eğitimin çok erken yaygınlaşması? klasik alman felsefesini doğuran koşullar? avrupa aydınlanmasının izleri? alman nehir kanalları ve ticaret networkleri? napolyon savaşlarındaki muazzam dönüşümler? almanya toprak reformları? 1808 reformları? humbolt üniversitesi ve modern kitlesel eğitim?1830 ve 1848 olayları? muazzam petro-kimya ve demir-çelik firmalarının yükselişi? çok kapsamlı tren yollarının inşası? gelişmiş hukuki sistemler, vatandaşlık hakları mücadeleleri, şehir planlama-altyapı? yüzlerce yıl geçmişi olan köklü mühendislik gelenekleri-firmaları? alman dualizmi dönemi? zollverein? 1871 alman anayasası? ortalama eğitim seviyesi yüksek almam vatandaşı? 1.dünya savaşına kadar süren altın standardı ile küresel ticaret entegrasyonu ve 40 yıllık barış?

    yok.
    hitler geldi vatan aşkıyla almanyayı kaldırdı çünkü o bir milliyetçiydi düzen getirdi, pislikleri temizledi falan tamam kardeşim....tipik cahil ırkçı sanrıları yüzyıllardır aynı. iki üniforma bir tank görüyorlar dünya böyle dönüyor sanıyorlar. halbuki asıl gelişim dönüşüm o sıkıcı kimsenin bilmediği,
    insanların yatağında öldüğü, istikrarlı, uzun süreçlerde yaşanıyor.
    ırkçı düşüncenin bazı klişe kodlamaları var, her yerde farklı şeyler söylese de aynı yapısal düzleme dayanıyor. bunlar kendini akıllı, bütün sorunları çözdüğünü sanan cahiller aslında. dünyanın kompleksitesini kaldıramayan, bilinci az gelişmiş, vahşete eğilimli bireyler. şu şu şu insanları öldürsek kessek gücümüzü göstersek her şey ne güzel olacak diye sığ sığ düşünürler.

    hitler sadece etkileyici bir ajitatördür ve uygun koşullarda kitleleri mobilize ederek parlamayı başarmıştır. onu bir “deha” olarak nitelemeyi gerektirecek büyük bir hamlesi de yoktur. bugün hala uygun cagil, nefret dolu, düşman arayan kitleler olan yerde populist milliyetçiler aynı çirkeflikleri yaparak fanbase topluyorlar. erdoğan'ın arkasına taktığı çomarlar erdoğan'ı me kadar deha yapıyorsa hitler o kadar dehadır. hatta erdoğan yine kurulı düzene rağmen iş yapmıştır, hitler'in arkasında genel bir militarist, savaş meraklısı, faşizan devlet teşkilatı vardı. yok işte efenim iyi komutandı diyenler var; sanırsın avrupa'nın son yüzyılda en çok yatırım-insan kaynağı emmiş ordusu olan alman ordusu hitlerin ağzına bakıyordu, planları, organizasyonu hitler yapıyordu...adamın tek yaptığı şurayı alın brayı alın, getirin bakayım planları seçeyim demek.

    almanya zaten 1930larda yaşadığı zorluklara rağmen devasa bir ekonomidir. devasa bir insan kaynağına sahip köklü bir yapıdır. hitler gelip 0'dan taş koyup yapmış gibi anlatıyorlar ki, sorsan dönemin iktisadi koşullarına dair bir tane makale okumamıştır.
132 entry daha
hesabın var mı? giriş yap