• tam adı:

    under the maltese cross, antietam to appomattox, the loyal uprising in western pennsylvania, 1861-1865; campaigns 155th pennsylvania regiment,

    "malta haçı altında, antietam'dan appomattox'a, isyana karşı batı pennsylvania'daki sadık 155. pensilvanya alayının katıldığı muharebeler"

    şeklinde tercüme edilebilecek;

    amerikan iç savaşı sırasında 155. alay pennsylvania gönüllü piyade alayının tarihini anlatan 1910 basımı kitap.

    bilindiği üzere malta haçı esas olarak hospitaller şövalyeleri (st. john tarikatı ) ve malta şövalyeliğinin bir sembolüdür.

    kitabın konusunu oluşturan 155. alay ise amerikan iç savaşında görev almış bir zuhaf alayıdır.

    yani kuzey afrika, orta doğu müslüman kıyafetleri olarak addedilen fes, sarık, şalvar gibi giysileri giyen askerlerden oluşan bir alaydır.

    irlanda, almanya dahil olmak üzere avrupa'nın çeşitli memleketlerinden göç eden hristiyan insanlar kafalarında fes ile amerika birleşik devletleri'nin birliği, dirliği, bütünlüğü için kuzey saflarında savaşmışlardır.

    esasen kölelik yanlısı güney-konfedere ordularında da savaşan hristiyan zuhaf askerleri de vardır (bkz: başka bir yazının konusu olsun),

    ancak hem islamla özleştirilmiş giysiler giyen hem de 'malta haçı' ile birlikte savaşan askerlerin var olmuş olması ilginçtir.

    155'in askerleri anısına dikilen heykel ve üzerindeki haç.

    edit: metin düzenlendi.
hesabın var mı? giriş yap