16649 entry daha
  • ipini koparanın yorum yaptığı, türkiyede rusya ve eski sovyet ülkeleri üzerine cehaleti ortaya döken savaş/özel operasyon başlığı.

    adam ninja kaplumbağa avatarı koyup, sikindirik kim ne dedi google'dan ingilizce makale aratıp, alıntı yapıp, kendince burada çıkarım yapıyor, peşine de kendi gibi donatelloları takıyor. ne rusça biliyor, ne rusyada yaşamış, ne rusyada işlerin nasıl yürüdüğünden haberdar, ama götten sallamasyon serbest tabi. nasılsa kimse anlamıyor. başka bir grup var onlar da belli ki para karşılığı yazıyorlar her iki taraf için de geçerli bu durum.

    özet geçmek gerekirse:

    - rusyanın maddi kaynakları bu sene dahil olmak üzere 3 seneden fazla operasyonu devam ettirmek için yetersiz. bu yıl sırf ilk çeyreğin bütçe açığı bile 29 milyar dolar. karşı tarafın durumunu bilmiyorum, muhtemelen sağlanan küresel krediler ile ayakta duruyorlar.

    - batı severlerin burada devamlı yazdığı “askere rus olmayanları alıyorlar, türkiler cepheye sürülüyor” iddası yalan. böyle bir durum söz konusu değil, her kesimden insan etnik kökeni ne olursa olsun alındı. parası olanlar alanyada kokteyl yudumluyor o kısım doğru.

    - önceki sayfalarda rusyada yaşayan biri yazmış, “şimdiki akılları olsa ne putin ne de zelensky bu işe hiç bulaşmazdı” diye, tamamen doğru tespit. nitekim rusya, zelensky hemen kaçacak sanıyordu o nedenle gerasimov doktrini ile operasyon darbe gibi başlamıştı. aynı şekilde ukrayna da batı hemen ciddi yardım yapacak, nato hemen girip destek olur sanıyordu. her ikisi de yanıldı.

    - rusyada yaptırımların ilk şok etkisi elvira nabulinanın doğru ve soğukkanlı hamleleriyle atlatıldı yada zamana yayıldı. bu konuda batı kısa vadede beklediği sonucu alamadı. ancak uzun vadede döviz üstünde gerek çok fazla sermaye kontrolü olması, gerek döviz transferi ile döviz bürolarının bile yasaklanması, gerekse enerji gelirinde büyük düşüşle bütçe açıkları ve kapatılacak olan yaptırımları by pass etme yolları ile batının ciddi sonuç sağlaması büyük olasılık.

    - hani rusyada kıtlık yok, hayat normal akışında devam ediyor diyenlere gelince, markette domates, peynir, makarna görmen doğal. her zaman olacak. dünyanın hammadde ve gıda ambarı sonuçta. belki kalite düşük olur ama kimse aç kalmaz.

    - çok kutuplu dünyacılar, çok kutuplu dünya diye bir şey olmaz, zaten hiç bir zaman olmadı. ancak çift kutuplu dünya düzeni kısa vadede gerçekleşecek, bu kutuplar da abd ve çin. bu iki devin bir çok müttefiği var/olacaktır ancak en büyük ikisi ab ve rusya. tabi bunlar kısa vadede olacaklar, orta vadede abd ve müttefikleri petro dolar sistemine karşı bu girişimi yeni bir dünya savaşına çevirebilir gidişata göre kaybedeceğini öngörürlerse. kimse düzenini kurmuşken tüm düzeninin bozulmasına sessizce seyirci kalmaz.

    - sizin abd/ab yada rusya/çin taraflarından herhangi birini babanızın oğlu gibi savunmanız komiğime gidiyor. zira batı riyakar, kendi sahip olduğu yüksek imkanlara başkası da sahip olsun istemiyor, sizi aralarına almıyorlar yada aşağı görüyorlar. onlar için pis mültecileri ülkesinde tutan bir bekçi ve çöplerini satın alan bir tampon ülkesiniz, asla onlardan biri olamazsınız. çin/rusya ise batının yerine geçip sizi sömürme derdinde, batının bağladığı hortumu kesip atıp kendi hortumlarını takacaklar, sonra inek gibi sizleri sağmaya devam. yukarıdaki alanyada kokteyl içen çocuğa ayda 300 dolar maaşa içki servisi yapan garson iken ayda 100 dolar maaşa içki servisi yapan garson olarak hayatınıza devam edeceksiniz.
    sosyalistlere de çok gülüyorum, ortada sanki sosyalist bir taraf varmış gibi hiddetle taraf tutuyorlar. içlerinde 1 tane aklı başında yazan var gerisi para karşılığı burada yazmıyorsa akıl, fikir diliyorum.

    kasım 2021'de ilk kez söylendiğinde bu olacaklara inanmamıştım, nereden nerelere geldi, finlandiya bile natoya girdi. birleşik devletlerin kurduğu tezgah 1 taşla 8 kuş vurması şeklinde devam ediyor. bu işlerin en sonu nereye gider elbette bilinmez ama bir rusça tekerleme gelsin;

    “izdaleko dolga
    dvijitsa çörnaya volga
    i budet bıt volkom tot
    k kamu ana yedet za dolgam
    vsyo styoklo v askolki
    semeynoe foto padaet s polki
    priçin ne kto ne paymiyot tolkom
    no abyavyat traur v etom posyolke”

    rusyada yaşayan rus vatandaşı erkekler için son bir not; povestka artık elektronik olarak gosuslugi mesaj kutunuza düşecek. iletiyi okuyup okumamanız, açılıp açılmaması önemli değil. bu aşamadan sonra 40 günlük süreniz başlıyor. ilgili vaenkomata gidip teslim olmaz iseniz; 40 gün sonra bakayaya düşüyorsunuz, yurt dışı çıkışınız yasaklanıyor, şahsi banka ve/veya şirket hesaplarınız donduruluyor, sağlık vs hizmetlerden de yararlanamıyorsunuz. bilginiz olsun.

    herkese barış, huzur ve sağlık dilerim.
5849 entry daha
hesabın var mı? giriş yap