1 entry daha
  • 25.05.1993 tarih ve 827 sayılı bm güvenlik konseyi kararı ile 1991’de başlayan bosna savaşında savaş suçu işleyen kişilerin yargılanması için kurulmuştur. 1949 cenevre sözleşmelerine, genel olarak savaş geleneklerine , nuremberg mahkemesi kararlarıyla insanlığa karşı suç oluşturdukları kabul edilen ve daha sonra bm güvenlik konseyi kararı ile de resmileştirilen silahlı çatışmalarda sivillere karşı girişilen “kasıtlı öldürme, işkence, köleleştirme, ırza geçme vb.” suçları kapsayan uluslararası kurallara aykırı olarak işlenen suçlar konusunda bu mahkeme yetkili kılınmıştır. mahkeme sadece gerçek kişileri yargılama yetkisine sahiptir. 14 yargıçlıdır. savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları planlayan, özendiren, emreden, işleyen ya da bunlara yardımcı olan kişilerin cezai sorumluluğu kabul edilmektedir. yer bakımından eski yugoslavya ülkesi, zaman bakımından ise 1991’den günümüze kadar işlenen suçlarda yetkilidir. mahkeme ölüm cezası veremez. mahkeme merkezi hollanda la haye’dedir.

    tam adı "eski yugoslavya ülkesinde 1991'den itibaren işlenen uluslararası insancıl hukukun ağır ihlallerinden sorumlu suç faillerinin yargılanması için uluslararası mahkeme" dir.

    mahkemenin hukuksal dayanağı:
    bm andlaşmasında, güvenlik konseyi'ne dünya barışını sağlamak için yetki ve sorumluluk verilmiştir, 29.maddede de güvelik konseyi'nin bu görevini yerine getirmesi için yardımcı organlar kurabileceği belirtilmektedir. bu maddeye dayanarak yetki kullanılmış ve mahkeme kurulmuştur.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap