13 entry daha
  • william styron bu kitabı yazarken, auschwitz'den kurtulan bir çok kişinin öykülerini dinlemiş ve okumuş. onu en çok etkileyen olga lengyel'in hikayesi olmuş.

    olga; annesi, babası, kocası ve 2 çocuğu ile auschwitz'e gönderiliyor. kampın girişinde dr.fritz klein çalışamayacak olanları sol tarafa ayırıyor. bu çalışamayacak olanlar yaşlılar ve 12 yaşından küçük çocuklardır. fritz klein olga'nın annesini ve küçük oğlu thomas'ı sol tarafa alıyor. sonra da büyük oğlu arvad'a bakarak "bu çocuk 12 yaşından büyük görünüyor" diyor. olga, sol tarafa ayrılanların ölüme gideceğini bilmemektedir. yaşlılar ve küçük çocukların ayrı bir yerde yaşayacağını düşünecek kadar saftır. bu nedenle büyük oğlu arvad'ı çalışmaktan kurtarabilirim düşüncesiyle, "hayır" der, "12 yaşından küçük o". gerçeği anladığında bir daha kendisini affetmeyecektir.

    kamptan kurtulduktan sonra "a woman survivor's true story of auschwitz: five chimneys" isminde bir kitap yazarak, orada olanları anlatır. bu kitap, auschwitz-birkenau'da yaşananları birinci ağızdan anlatan en güzel kitaplardan biridir. amazon.co.uk'den ısmarlayınca bir haftada geliyor. tavsiye ederim.

    http://www.thememoriallibrary.org/olga.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/olga_lengyel
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap