9 entry daha
  • şimdi aklıma düştü...

    efendim k. maraş depreminde bir grup dostumla bölgeye yardım götürmek için yola çıktık. bendeniz sarızlıyım, sarız kayseri-k. maraş yolu üzerindedir. k. maraş'a daha yakındır. köyüm doğrudan yol üstünde, evimiz de yolun dibinde. buna güvenerek gitmeye karar verdik, o sıralarda bölgeden doğru dürüst haber bile alınamıyordu.

    şimdi, bizim oralar türkiye'nin en engebeli coğrafyalarındandır. kışın ağır şartlarla birleşince soğuk bir cehenneme dönüşür. kar, buz derken göksun'a varabildiğimizde tipi başlamıştı. göksun ilçe merkezinde tanıdıklar dağ köyleri çok kötü durumda dedi. bir grup arkadaşımız o köylere ellerinden gelen yardımı götürmek üzere yola çıktılar.

    sonra bir ağabeyimle sohbette uyandım meseleye. köy hizmetleri kalkmıştı. üstelik büyükşehir yasasıyla köylerimiz birer mahalle olmuştu. benim 1800 küsur rakımdaki, şehir merkezine 150 km mesafedeki dağ köyüm, artık mahalle olarak geçiyordu yani. önüne usulen bir otobüs durağı koymuşlar, bir de evimizin önündeki belki 50 yıllık yalağı yıkıp az yukarısına metalden bir yalak yapmışlar, görevlerini yerine getirmişlerdi.

    fakat felaket anında ne olacaktı? büyükşehir benim yıl boyu daimi nüfusu 10'a düşmüş köyümü umursar mıydı? hadi benim köyüm şanslı ana yol üzerinde olduğu için, yukarı dediğimiz bölgelerdeki dağ köyleri ne olacaktı? 30, 40 nüfusları var, dağın başındalar. yani oy değerleri yok, başka bir cazibeleri de yok. büyükşehir'de bizim "mahalle"lere bakacak memur zat, mesela, haritada yerini gösterebilir miydi? sanmıyorum.

    köy hizmetleri evet, bir rant kapısıydı. yolsuzluk dönerdi. fakat aynı zamanda köye dair bir tecrübenin biriktiği, kurum hafızasının olduğu yerlerdi. yine bizim oralarda, mesela, falanca yol kışın kapanır da, filanca yoldan gidersin. köy hizmetleri bunu bilir. falanca köyde kronik bilmemne sorunu vardır, bunu bilir.

    ama kaldırdılar işte. dandik gençlik kamplarının adına üniversite deyince üniversite oluyor sanmaları gibi, büyükşehir denince büyük olduğunu düşündükleri illerde, mahalle deyince mahalle olacağını sandıkları köyler yarattılar. o köylere dair doğru dürüst bilgileri yok, olması için bir gerekçeleri de yok.

    depremde devletin ordu gibi birçok enstrümanının erdoğan ve akp'nin kaprisleri nedeniyle aciz kaldığı anlarda köy hizmetleri büyük bir fark yaratabilirdi. şimdi düşünüyorum, acaba kaç dağ köyünde kurum hafızası ve tecrübesi yokluğundan can gitti? kaç köyde beslenemediği için çocuk öldü? kaç köyde kaç ihtiyar dondu?
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap