9 entry daha
  • sedat simavi'nin milli mücadele yıllarında çıkardığı mizah dergisidir.

    henüz öğrencilik yıllarında çizdiği karikatürlerle basın dünyasına dahil olan sedat simavi, bu sektörde kısa sürede yükselmiş, en nihayetinde de kendi dergi ve gazetesini çıkarır olmuştu. mütareke yıllarında çıkardığı dersaadet, payitaht gibi gazetelerde tarafsızlık iddiasında bulunduysa da sansüre maruz kalmış, gazetelerin ömrü kısa olmuştur. aynı dönemde çıkardığı diken isimli mizah dergisi de kapanınca, güleryüz isminde yeni bir mizah dergisi çıkarmaya başlamıştır. güleryüz, 5 mayıs 1921 tarihinde, yani ikinci inönü savaşı'ndan yaklaşık 1 ay sonra yayın hayatına başlamıştır.

    elde ettiği başarılarla anadolu'daki milli mücadele hareketinin günden güne güç kazanması, sedat simavi'yi daha cesur adımlar atmaya itmiştir. güleryüz dergisi, yayın hayatına ankara hükümeti yanlısı bir dergi olarak başlamış, 1923'teki son sayısına kadar da bu yayın politikasını sürdürmüştür. dergi, milli mücadele boyunca yunanistan'da mustafa kemal paşa'nın ve başlattığı hareketin aleyhinde yapılan yayınlara ve istanbul'da çıkan bilhassa aydede dergisindeki ve peyam-ı sabah gazetesindeki ankara hükümeti aleyhindeki haber ve yazılara cevap verme rolü üstlenmiştir.

    dergide çıkan karikatürler oldukça dikkat çekicidir. birkaç örnek:
    + ilk sayısında mustafa kemal paşa çizilmiştir: 1
    + bir başka mustafa kemal paşa çizimi: 1
    + enver paşa'nın anadolu'ya gelme gündemi üzerine: 1
    + kral konstantin'e dair yapılan çizimler: 1-2-3-4-5
    + ali kemal ile refik halid karay'ın tiye alınması: 1-2-3
    + cenap şahabettin'in tiye alınması: 1

    dergideki karikatürler; sedat simavi, cevat şakir kabaağaçlı, sedat nuri ileri, mahmut yesari... gibi isimler tarafından çizilmiştir.

    dergide; ahmet rasim, yusuf ziya ortaç, ercüment ekrem talu, fazıl ahmet aykaç, necdet rüştü efe, selami izzet sedes, tahir nadi, reşat nuri güntekin... gibi isimlerin yazıları yayımlanmıştır.

    kaynaklar:
    + cüneyd okay - dönemin mizah karikatürlerinde milli mücadele karikatürleri - kültür ve turizm bakanlığı yayınları.
    + esra oğuzhan - sedat simavi'nin türk basın ve basım faaliyetleri (yüksek lisans tezi)
    + mustafa böyük - ''milli mücadele dönemi mizah basını: güleryüz dergisi ve sedat simavi karikatürleri'' - simetrik iletişim araştırmaları dergisi - sayı: 2.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap